Det er viktig at du som barn har det godt hjemme. Du skal kjenne deg trygg og merke at de voksne du bor sammen med er glad i deg. Barneverntjenesten kan hjelpe barn og deres familie som har det vanskelig.
Noen ganger kan mamma eller pappa ha det vondt og vanskelig inni seg. Det kan også være at de krangler mye, drikker mye alkohol, bruker piller eller andre ting som gjør at de forandrer seg.
De kan ha problemer som gjør at de ikke klarer å passe godt nok på deg. Andre ganger kan det være at du blir mobbet, krangler med andre barn eller hjemme, eller at du ikke har det så bra som du skal.
Vi i barneverntjenesten skal hjelpe til i slike situasjoner.
Hvem er vi?
Vi er 18 ansatte, og består av et undersøkelsesteam, tiltaksteam ogmiljøterapeuter. Vi er tilknyttet interkommunal barnevernsvakt.
Årlig får vi rundt 200 bekymringsmeldinger, og cirka 50 barn og unge er hvert år i fosterhjem og i institusjon.
I 2014 fikk 375 barn og unge i Elverum hjelp fra barneverntjenesten.
Vår oppgave er å:
- Prioritere hjelp til barn, ungdom og deres familier som har det vanskelig.
- Sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse eller utvikling, får hjelp og omsorg i rett tid.
- Arbeide etter Lov om barneverntjenester og i samsvar med forvaltningslovens bestemmelser for saksbehandling.
- Utrede familier som ønsker å adoptere.
Råd og veiledning
Ønsker du å snakke med noen i barneverntjenesten angående spørsmål om barn og familier, er vi glad for at du tar kontakt. Vi kan nås via telefon hver dag i åpningstiden. Dersom spørsmålet ikke tilhører vårt arbeidsfelt, vil vi veilede deg videre.
Er du bekymret?
Er du er bekymret for om et barn får god nok omsorg, skal du ta kontakt med barneverntjenesten.
Det skal være en lav terskel for å gi oss en bekymringsmelding. Det er vi som vurderer alvoret i bekymringen, og om noe skal gjøres videre. Ring oss på vårt barneverntelefonnummer, så kan vi rådgi deg hvis du er i tvil. Du kan melde fra enten muntlig eller skriftlig, og anonymt om det er ønskelig.
Er du offentlig ansatt, gjelder egne prosedyrer for bekymringsmeldinger til barnevernet. Hvis du for eksempel jobber i barnehage, skole, PPT, på helsestasjon eller annen offentlig tjeneste, og har grunn til å tro at et barn blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling, har du lovfestet plikt til å melde saken videre.
Barneverntjenesten skal på sin side gi nærmere bestemte opplysninger (tilbakemelding) til den som har gitt melding til barneverntjenesten.
Her finner du et skriftlig meldeskjema om du ønsker å benytte dette.
Ved behov for hjelp etter kontortid, kan du ringe barnevernvakten.
Et annet alternativ er den interkommunale barnevernsvakttelefonen for barn og unge på telefon: 116 111.
Hjelpetiltak
Når barneverntjenesten finner grunner til det, kan det iverksettes hjelpetiltak for barn og familier. Tiltakene skal bidra til å gi barn og familier gode levevilkår. Tiltak blir satt i verk etter en grundig undersøkelse, og kan ikke opprettholdes mot foreldres eller barnets/ungdommens vilje.
I noen tilfeller kan ikke barnet bo hos sine foreldre. Barneverntjenesten kan da overta omsorgen. Vedtak om omsorgstiltakelse blir gjort av statlig fylkesnemnd.
Klageadgang
Barnverntjenesten skal gi skriftlig melding om enkeltvedtak. Oppfatter du barneverntjenestens vedtak som urimelig kan du klage på vedtaket. Barneverntjenesten har plikt til å opplyse om hvordan en klage kan fremmes og om klagefrist.