Hvor kan jeg parkere med HC-kort?
Med gyldig HC-bevis kan du parkere på offentlige parkeringsplasser med tidsbegrensning uten bruk av parkeringsskive. Du trenger da ikke å flytte bilen din før det har gått fire timer.
NB! Parkerer du på parkeringsplasser merket for funksjonshemmede HC-plasser, gjelder tidsbegrensningen på to timer. Du trenger ikke å bruke parkeringsskive.
På offentlige parkeringsplasser hvor det er innført avgiftsparkering, parkerer du med parkeringstillatelse for forflytningshemmede gratis hele døgnet.
Vær obs på at det kan gjelde egne regler på private parkeringsanlegg.
Hvor legger jeg kortet i bilen?
Når du parkerer skal kortet ligge godt synlig i frontruten på bilen for kontroll. Kortet skal legges med utløpsdato og serienummer godt synlig.
Hvor gjelder HC-kortet?
Selv om du har fått HC-kortet i Elverum, så gjelder parkeringstillatelsen i hele Norge. Den gjelder også i utlandet etter de regler som det enkelte land har.
Hvordan søker jeg?
Du kan søke digitalt eller sende inn søknadsskjema via posten.
Søk om parkeringstillatelse for forflytningshemmede
Ønsker du å sende inn skjema via posten så kan du laste ned søknadsskjema og legeerklæring:
Søknadsskjemaet med erklæring fra lege og passfoto sendes per post til:
- Elverum kommune
Postboks 403 Vestad
2418 Elverum
Lenger ned på siden finner du informasjon om hva slags informasjon du må ha med i søknaden.
Informasjon til deg som skal søke om HC-kort
Parkeringstillatelse gis til bilfører og passasjer som har særlig behov for parkeringslettelser knyttet til bosted, arbeid og annen aktivitet. Tillatelsen varer vanligvis i to til fem år.
Vilkår som må være oppfylt
To vilkår må være oppfylt for at søknaden din om parkeringstillatelse som fører kan innvilges:
- Du må ha legeerklæring som dokumenterer at du ikke kan gå, eller har store vanskeligheter med å bevege deg over avstander.
- Du må dokumentere et særlig behov for parkering på ett eller flere konkrete steder, hvor du ikke har mulighet til å benytte det ordinære parkeringstilbudet. Dette kan for eksempel være ved bosted, arbeid, lege, sykehus, behandlingssteder eller lignende. Les mer i Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede
Søker du som passasjer, må et tredje vilkår også være oppfylt:
- Du må ha behov for regelmessig hjelp utenfor motorvogn.
Det gjøres en helhetsvurdering av søknaden på bakgrunn av medisinske opplysninger fra legen din, og parkeringsbehovet som du oppgir i søknaden.
NB! Du må enten søke som fører eller passasjer. Kortet er personlig, og hvis du har fått kort som fører kan du ikke bruke kortet når du sitter på med andre.
Institusjoner kan også søke om parkeringstillatelse for forflytningshemmede.
- Ferdig utfylt søknadskjema
- Ferdig utfylt erklæring fra lege
- Passfoto
- Kopi av gyldig førerkort dersom du søker som sjåfør
- Om noe av grunnlaget fra søknaden skyldes behov for parkering ved en behandler, som for eksempel fysioterapeut eller lignende, må du legge ved en bekreftelse fra behandler om pågående behandling
Legeerklæring
Legeerklæringen skal være utfylt med opplysninger om:
- din medisinske situasjon eller diagnose
- hvor mange meter du er i stand til å gå med og uten hjelpemidler
- om du bruker krykker, stokk, rullator eller rullestol
Det er viktig at legen din gir en beskrivelse av hvordan diagnosen påvirker din forflytningsevne. Legeerklæringen gir det medisinske grunnlaget for vurderingen av din forflytningsevne.
For deg som har parkeringstillatelse fra før
Hvis du har parkeringstillatelse fra før og skal søke på nytt må du tidligst søke tre måneder før inneværende parkeringstillatelse utgår. Dette er fordi vi trenger oppdaterte opplysninger for å behandle søknaden.
I søknaden må du beskrive hvorfor du ikke kan benytte det ordinære parkeringstilbudet på stedene du besøker.
Vi anbefaler at du fyller ut skjemaet nøye, slik at vi får et godt bilde av dine behov. Tenk derfor gjennom følgende spørsmål:
- Hvor har du problemer med å parkere, og hvor ofte er du der? Oppgi gateadresse. Vær så nøyaktig som mulig, da dette vil forenkle saksbehandlingen.
- Hvorfor har du behov for parkeringslettelse der?
- Har du bil med heis/personheis?
- Hvor viktig er dette behovet for deg?
- Hva slags parkeringsplasser finnes der?
- Hvordan vil en parkeringstillatelse konkret hjelpe deg på disse bestemte stedene?
- Er du ofte til behandling, opptrening eller hos lege? Legg gjerne ved dokumentasjon om det er tilfelle.
Det er Elverum kommune som fatter vedtak om tildeling av parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Tildeling skjer etter en skjønnsmessig vurdering, og med sikte på å tildele plasser til de med størst behov. Søknadene behandles én gang i måneden.
Du kan forvente å få svar på din søknad innen fire uker. Svarbrev vil bli sendt.
Parkeringstillatelse innvilges først og fremst til de som – i tillegg til nedsatt gangevne, har store problemer med å finne parkering ved bolig, butikk, arbeid og/eller ofte er til behandling på sykehus eller andre steder.