- Det betyr mye for meg å ta fagbrev. Man må ha papirer når man skal søke jobb, og jeg drømmer om fast jobb. Det er vanskelig å få jobb uten fagbrev, sier Omar Dandan.
Han kom til Norge fra Syria i 2015. Han bodde i Søndre Land før han kom til Elverum.
- Jeg trives veldig godt og har det bra i Elverum. Jeg har fått mange venner.
For å lære seg norsk begynte Dandan på voksenopplæringen på Elverum læringssenter i Elverum kommune. De tilbyr opplæring i norsk og samfunnskunnskap, spesialpedagogikk, grunnskoleopplæring for voksne og yrkesrettet kurs i form av praksiskandidatløpet.
Praksiskandidat
Ved å ta praksiskandidatløpet kan elevene ta fagbrev etter fem år. De starter med en teorieksamen, har praksis og avslutter med en fagprøve.
- På denne måten kan de som ikke har utdanning eller dokumentasjon på hva de kan, ta fagbrev. Vi har holdt på med dette siden 2017, men det startet egentlig med prosjektet Flyktninger i arbeid (FIA) i 2013. Da fikk elevene et kursbevis etter seks måneder, men mange sto uten jobb. Jeg grublet mye på om det ikke var mer vi kunne gjøre for elevene, og det resulterte i at vi begynte med praksiskandidatløpet, sier prosjektleder og veileder ved læringssenteret Lisa T. Andreassen.
I yrkesrettet kurs, praksiskandidatløpet, jobbes det med norskopplæring, programfag og praksis. Læringssenteret tilbyr fagbrev i helsefagarbeid, restaurant- og matfag og barne- og ungdomsarbeid. Siden 2018 har 22 av 23 elever bestått teorieksamen. Alle som ønsker å ta fagbrev som praksiskandidat må bestå denne eksamen.
- Jeg føler at vi har lykkes med dette. Bare i vår klarte 6 av 6 teorieksamen. Vi hadde den første eleven som tok fagbrev i sommer, og flere står for tur. Næringslivet i Elverum har vært helt fantastiske til å stille opp når vi spør etter praksisplasser for elevene. Hvis det er noen som vil ta fagbrev som praksiskandidat, så har vi ledige plasser. Vi ønsker både norske og fremmedspråklige velkommen, sier Andreassen.
I gang med fagbrev
Dandan besto sin teorieksamen i fjor, og er nå i gang med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.
- Jeg hadde språkpraksis på Søbakken skole, og da fant jeg ut at jeg likte veldig godt å jobbe med barn. Jeg bestemte meg for at jeg vil jobbe med barn, og at jeg vil bli barne- og ungdomsarbeider. Jeg jobber fortsatt på Søbakken skole, sier Dandan.
Nå gjenstår flere år med praksis samtidig som han går diverse kurs på læringssenteret. Han føler han har fått veldig god hjelp her, og er glad for at han kan ta fagbrev.
- Det er vanskelig å få jobb, hvis man ikke har utdanning. Når jeg etter hvert skal sende jobbsøknader så betyr det mye for meg å kunne sende med et fagbrev.
I Syria hadde han en butikk der han solgte og reparerte mobiltelefoner, og har aldri jobbet med barn før.
- Da jeg kom til Norge så tenkte jeg at jeg ikke kom til å få jobb. Jeg tenkte at jeg først måtte lære meg norsk, og jeg tenkte at jeg måtte velge et yrke som passet meg. Det ble barne- og ungdomsarbeider for jeg liker å jobbe med barn. Nå skal jeg ta fagbrev, og jeg håper å få en fast jobb etter hvert, sier Dandan.