Nærmere 60 deltakere fra næringsliv, organisasjonsliv og offentlig sektor deltok i frokostmøtet.
Kritikk fra Riksrevisjonen
Fra venstre, prosjektleder Sylvia Brustad, Morten Fosaas fra Riksrevisjonen og prosjektmedarbeider Mette Løhren i Norsk senter for beredskap og helseindustri. Ingvar Midthun var programleder for NOBHIs frokostmøte.Her orienterte Morten Fosaas om Riksrevisjonens kritikk av mangelen på tilstrekkelig handlekraft og koordinering fra nasjonale myndigheter.
I rapporten fra Riksrevisjonen kommer det fram at oppfølgingen på beredskapsområdet ikke har vært tilstrekkelig over lengre tid. Riksrevisjonens anbefaling til Forsvarsdepartementet er at behovene for sivil støtte i krise og krig identifiseres og kommuniseres klarere.
Dette må til for at hele landet skal få en mer samordnet utvikling av totalforsvaret i sivil sektor og mer robuste lokalsamfunn.
- Norge trenger at Justis- og beredskapsdepartementet sørger for at kommunene har tilgang til relevant informasjon og oversikt over ressurser for å kunne planlegge for hendelser i øvre del av krisespekteret, understreket Morten Fosaas i sin innledning.
Kjent problem
Prosjektleder Sylvia Brustad i Norsk senter for beredskap og helseindustri fulgte opp Riksrevisjonens rapport med å si at mange kommuner rapporterer om lite innsats og svært begrensede ressurser på beredskapsområdet. Det skaper ytterligere utfordringer for kontakt og samhandling med blant Forsvaret.
-Vi vet at enkelte kommuner har beredskapsrådgivere helt ned i 10 prosent stillingsbrøk. En kartlegging viser at 75 prosent av landets beredskapsrådgivere har 30 prosent stilling eller mindre. Dette blir det ikke mye nysatsing av, presiserte Brustad.
Hun mener svaret på dette er en mer bevisst satsing på nettverksbygging og felles faglig utvikling, slik at dagens ressurser kan utnyttes mer koordinert og dermed bedre.
Brustad sa også at både Statsforvalteren og andre aktører har viktige arbeid i gang, men at urolige tider med økt geopolitisk spenning stadig øker behovet for mer innsats og større ressurser til lokale risiko- og sårbarhetsanalyser, beredskapsplanlegging, øvelser og evalueringer.
Viktig beredskapsinnsats
Silje Naustvik er påtroppende direktør for KS Innlandet. Hun deltok på møtet på vegne av sin nåværende arbeidsgiver Hamar kommune.
Naustvik la vekt på at det skjer mye viktig beredskapsinnsats i norske kommuner, men at ressursene til denne innsatsen er presset i en kommunesektor der mange sliter tungt med daglige oppgaver og driftsbudsjetter.
I tillegg mangler det etter Naustviks mening en klar «marsjordre» til kommunene om veien videre for fremtidens beredskapsarbeid, og da blir dessverre dette arbeidet en salderingspost i mye annen viktig innsats i kommunene.
Må satse mer og bedre på beredskap
LO Innlandet var representert med leder Iver Erling Støen, som også understreket behovet for at offentlig og privat sektor satser mer og bedre på beredskap over hele Innlandet og resten av landet.
– Vi har hatt dette på dagsorden over tid med våre en million medlemmer, og skal fortsette å være pådrivere i dette arbeidet, sa Støen.
Hva nå?
I en oppsummerende del av møtet var det bred enighet om at dette også handler om at vi alle må bidra til å bygge en bedre beredskapskultur, der hver enkelt av oss også følger myndighetenes beredskapsråd.
Dette vil igjen frigjøre kommunale ressurser, som vil bli ekstremt presset ved en krise og mulig krig.
– Vi har trua på alle gode krefter som allerede arbeider med beredskap, og Norsk senter for beredskap og helseindustri er ingen konkurrent for noen på dette området. Vi skal være medspillere og utviklere for bedre ressursutnyttelse og felles faglig utvikling, understreket Brustad.