- Elverum er et episenter for beredskapsatsing

I midten av januar var nærmere 120 ansatte i Elverum kommune samlet til to dager med beredskap. Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, er imponert over jobben som gjøres med beredskap i Elverum, og kalte Elverum et episenter for beredskapssatsing i sin tale.

De årlige beredskapsdagene, som arrangeres for 11. gang, retter oppmerksomheten på beredskapsansvaret kommunen har for hele lokalsamfunnet.

Her deltar kriseledelsen i kommunen, beredskapsrådet, beredskapskoordinator, sektor- og stabssjefer, enhets- og avdelingsledere og andre nøkkelmedarbeidere med ansvar innenfor beredskap. I tillegg deltok representanter fra blant annet brann, politi, Sivilforsvaret og Norsk senter for beredskap og helseindustri (NOBHI).

Tre personer står siden av hverandre i et auditoriet med folk i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeFra venstre Knut Storberget, Lena Haugset og Kristian Trengereid.

Episenter

Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, var også med på innledningen av beredskapsdagene.

– Elverum er et «episenter for en beredskapssatsing».  Med ulike fagmiljøer, Forsvarets tilstedeværelse og etableringen av NOBHI er vi et naturlig beredskapssenter for Norge. Vi kan være stolte av den nasjonale posisjonen vi har tatt, sa statsforvalteren og elverumsingen til en lydhør forsamling.

Han i sitt foredrag snakket han om samfunnssikkerhet og beredskap i en ny tid, og hva det betyr for oss.

Lokalt ansvar

Beredskapsdagene setter blant annet fokus på beredskapsansvaret kommunen har for hele lokalsamfunnet når noe uventet skjer i større eller mindre målestokk.

– Dagene bidrar til at vi er kjent med vårt ansvar og hva vi skal gjøre når alvorlige hendelser skjer. Vi gjennomgår planverk og tiltakskort, og øver på utvalgte områder for å finne svakheter og forbedringspunkter. I år hadde vi særskilt fokus på strømbrudd med bortfall av elektronisk kommunikasjon, skogbrann og livstruende vold i skole, sier beredskapskoordinator og assisterende kommunedirektør, Lena Haugseth.

I tillegg skal beredskapsdagene motivere ledere og medarbeidere til å holde nødvendig kunnskap om lokal beredskapsinnsats ved like. Det er spesielt viktig i ei tid hvor klimaendringer og økt internasjonal spenning endrer trusselbildet.

– Jeg er stolt og glad over den kunnskapen som finnes om beredskap i Elverum kommune og samt at vi klarer å samle så mange ansatte til å jobbe med dette i to dager. Det er viktig for å være oss bevisst den rollen vi har i en krisesituasjon. Samtidig underbygger vi jobben som gjøres med Elverum+, og målet om at Elverum skal bli hovedstad for beredskap og helse, sier Haugseth.

Et auditorium fullt av folk som hører på en mann som taler. - Klikk for stort bildeAnsatte i Elverum kommune og andre aktører samlet til beredskapsdager, arrangert av Elverum kommune.

Betydningen av fagdager

Kommunedirektør Kristian Trengereid understreket at kommunen må være enda mer og bedre forberedt på uforutsette hendelser og kriser i framtida.

Dette er tydeliggjort gjennom regjeringens nye totalberedskapsmelding, som ble lagt fram 10. januar. Her kommer det fra fram hvor viktig det er med lokal beredskapsevne basert på lokale forhold.

– Krise og mulig krig vil kunne utfordre kommunens mulighet til å opprettholde grunnleggende tjenester for befolkningen, og dette må det finnes løsninger på. Kommunen må derfor systematisk kartlegge risiko og planlegge for større hendelser hvor samfunnet er avhengig av at ressursene finner hverandre, sier Trengereid.

– Dette handler også om at det må arbeides raskt og effektivt på kryss og tvers av sektorer for å bistå befolkningen når grunnleggende infrastruktur og andre tilbud er helt eller delvis slått ut i byer og bygdesamfunn. 

Innbyggeren er en viktig bit i beredskap

Det ble gjennomført flere øvelser i løpet av de to dagene.

– Erfaringene fra øvelsene viser hvor viktig det er at innbyggerne må ta sitt ansvar for egenberedskap på alvor. Særlig viktig er det at alle sørger for å ha vann, mat og medisiner til å kunne klare seg én uke uten hjelp utenfra. Kommunen har ikke kapasitet til å hjelpe alle, og må konsentrere seg om de mest sårbare, derfor er egenberedskap viktig, sier Haugseth.

Samarbeid med Norsk senter for beredskap og helseindustri

Norsk senter for beredskap og helseindustri var med under beredskapsdagene, og deltok blant annet under øvelse som øvingsledere og observatører.

Senteret er et kompetansemiljø for utvikling av beredskap. Elverum kommune samarbeider med senteret, og har vært pilot for utvikling av øvelsene og kompetanse til øvingsledere.

– Dette var veldig nyttig, og vi er veldig glade for samarbeidet vi har med dem.