Eksempler på virksomheter som må ha fettutskiller:
- Restauranter
- Kafeer og konditorier
- Catering og ferdigmatprodusenter
- Gatekjøkken og kiosker
- Pizza- og hamburgerbarer
- Kantiner
- Slakterier
- Kjøttforedlingsbedrifter
- Fiskeforedlingsbedrifter
- Hermetikkindustri
- Margarin- og matoljeindustri
- Friteringsindustri
- Bakerier
- Meierier
- Røkerier
- Matbutikker med steke-/grillavdeling
Det kan også være andre virksomheter som trenger en fettutskiller som ikke er nevnt i listen.
Hvis du ikke har en fettutskiller, eller skal starte ny virksomhet, ta kontakt med en leverandør for å få hjelp til å velge rett størrelse på utskilleren.
Hvorfor er det viktig å ha en fettutskiller?
Fett i avløpsnettet fører til problemer med drift av rør, pumper og renseanlegg. Når fettet blir avkjølt, stivner det og har lett for å akkumulere seg på innsiden av avløpsrørene.
Over tid vil rørene tette seg og føre til at avløpsvann ikke blir ført videre til avløpsrenseanlegget.
Tette avløpsrør kan føre til skade på både hus og miljø, og oversvømmelse av kjellere og forurensning av bekker og elver. I tillegg vil fett og andre matrester føre til at det blir flere rotter i avløpsnettet, noe som øker sjansen for at de kommer inn i hus og bygninger.
Elverum kommune bruker mye ressurser på å vedlikeholde og sørge for at de offentlige avløpsrørene er rene og fettfrie. Påslipp av fett til avløpsnettet er forurensning. Kommunen kan derfor kreve at alle virksomheter som produserer eller tilbereder mat må installere en fettutskiller.
Hvordan fungerer en fettutskiller
En fettutskiller fungerer etter prinsippet om at fett er lettere enn vann. I utskilleren flyter fettet opp til overflaten og holdes tilbake, mens vannet renner videre ut på avløpsnettet.
Utskilleren skal være utstyrt med dykket utløp som sørger for att fettet holdes adskilt fra utløpet og utløpskassen.
Lave temperaturer på vannet, samt en rolig strømningshastighet er avgjørende for å oppnå en god tilbakeholdelse av fettet. Det finnes flere typer utskillere, fra frittstående til nedgravde.
Søknad om påslipptillatelse
Virksomheter som produserer fettholdig avløpsvann skal alltid søke kommunen om tillatelse. Du bruker da søknadsskjemaet påslipp av fettholdig avløpsvann.
LENKE TIL SØKNAD - under utvikling
Kravet om søknad gjelder for nyetablerte og eksisterende virksomheter med påslipp av fettholdig avløpsvann, eller virksomheter med vesentlig økning av fettholdig avløpsvann. En vesentlig økning vil si en økning på mer enn 25 prosent.
Virksomhetens ansvar
Det er virksomheten som står ansvarlig for å søke om påslipptillatelse, og er ansvarlig for at vilkårene i tillatelsen overholdes.
I tilfeller hvor flere virksomheter er knyttet til fettavskilleren, som for eksempel på et kjøpesenter eller lignende, må virksomhetene samordne søknad om påslipptillatelse. Dersom eier av virksomheten er forskjellig fra eier av eiendommen, skal eier av grunneiendommen ha kopi av utslippstillatelsen.
Hva må søknaden inneholde?
Den ansvarlige eier av virksomheten skal sørge for at det sendes en skriftlig søknad som inneholder alle de opplysninger som er nødvendig for at kommunen skal kunne behandle søknaden. For at kommunen skal kunne gjøre det, må den inneholde:
- en generell informasjon om virksomheten
- virksomhetens produksjon
- opplysninger om fettavskiller
- tegninger av fettavskiller og plassering i forhold til vann-og avløpsinstallasjoner og påslippssted
- dokumentasjon på dimensjonering
- beskrivelse av driftsrutiner
Om virksomheten legges ned eller virksomheten får ny eier, må dette meldes til kommunen.
Søknad om tillatelse skal inneholde følgende opplysninger:
- Dokumentasjon på dimensjonering, jf. NS 1825-2
- Dokumentasjon på levering av frityrfett, hvis dette brukes.
- Beskrivelse av driftsrutiner inkludert avtale med tømmefirma, i henhold forskrift om fettholdig avløpsvann og krav om fett-avskiller. Tømmeavtalen må inneholde redegjørelse for tømmehyppighet og være signert av begge parter.
- Tegning og situasjonskart av henholdvis fettavskiller og plassering av fettavskiller i forhold til vann- og avløpsinstallasjoner, fettproduserende kjøkkeninstallasjoner og påslippssted.
Installering av fettutskiller
Utforming
Ansvarlig søker må sørge for at fettutskilleren blir dimensjonert og installert i henhold til Norsk Standard, NS-EN 1825-1 og NS-EN 1825-2.
Fettutskilleren skal installeres så nær kilden som mulig. Plasseringen må være slik at avløpsvannet rekker å kjøle seg tilstrekkelig ned før det når fettutskilleren. Dere bør unngå å installere fettutskilleren i et rom med høy temperatur, da det vil føre til at fettutskilleren ikke fungerer optimalt.
Beregning og valg av størrelse på fettutskiller må utføres av et foretak med de nødvendige faglige kvalifikasjonene. Dette grunnlaget skal legges ved i en søknad om forhåndsuttalelse. Beregningsprogram skal finnes på hjemmesiden til leverandøren av fettutskilleren.
Hvis dere ønsker å vite mer om utforming og dimensjonering så er det mer info om dette i VA/miljø.
Slamavskiller
Virksomheten må vurdere om det skal installeres en slamavskiller tilknyttet fettavskilleren. Dersom det er risiko for utslipp av sedimenterbart materiale, det vil si tyngre partikler fra matrester og lignende, skal det installeres en slamavskiller før fettutskilleren.
Dette må tas stilling til før installasjon av fettutskilleren.
Prøvetakingskum og prøvetaking
Det skal være tilrettelagt for å hente ut representative prøver av avløpsvannet på utløpet fra fettutskilleren eller på ledningen mellom fettutskilleren og sammenkoplingen med annet spillvann. Virksomheten må selv sørge for å finne de nødvendige løsningene for å kunne ta prøver av utløpsvannet.
Prøvetakning skal utføres av tømmefirma og skal leveres for analyse til et akkreditert laboratorium. Valg av prøvepunkt må sikre at man får tatt ut prøver som er representative for det faktiske utslippet i vannstrømmen. Valg av prøvepunkt bør konsulteres med laboratoriet som skal gjennomføre analyse.
Alle nye nedgravde fettutskillere skal ha prøvetakingskum. Det bør også installeres prøvetakingskum på eksisterende nedgravde fettutskillere.
Formålet med prøvetakning er å sikre at utslipp av fettholdig avløpsvann ikke overstiger de fastsatte grenseverdiene som kan ha uheldig virkninger på renseanleggene og miljø.
Grenseverdiene skal til enhver tid overholdes og analyseresultater skal kunne fremlegges dersom dette blir etterspurt. Kommunen kan også kreve at virksomheten tar ut prøver for analyse av avløpsvannet.
Elverum kommune har ikke en egen forskrift på grenseverdier, men vi har parametere som vi ønsker å ha.
Temperatur
Temperatur skal måles fra prøvetakningskum eller fra utslippskassen via lasermåling.
pH
pH skal måles fra prøvetakningspunkt eller fra vannprøve. Høye eller lave pH-verdier kan føre til problemer både for biologiske og kjemiske rensemetoder og skaper driftsproblemer på avløpsrenseanlegget og eventuelt korrosjon på ledningsnettet.
Kjemisk Oksygenforbruk (KOF-Cr)
Kjemiske analyseparameter skal leveres i 250 ml plastflasker. Prøvemengde skal være minimum 200 ml.
Vannanalyser er tidssensitive og prøven bør derfor leveres til laboratoriet så fort som mulig. Flaskene må merkes med prøvepunktets navn og uttaksdato.
Prøven skal tas fra avløpsvannet på utløpet fra fettutskilleren eller fra en prøvetakningskum. La avløpsvannet renne uavbrutt til flaskene er fylt opp.
Krav til avløpsvannet
Det er kun fettholdig avløpsvann av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse(fett fra tilberedning, behandling av matvarer og vask av kjøkkenutstyr) som skal ledes til fettutskilleren.
Følgende avløpspunkter skal ledes til fettutskiller:
- oppvaskmaskiner
- kombidampere
- utslagsvasker
- skyllekummer
- sluk og renner ved matproduksjon stasjoner og så videre
Følgende skal IKKE ledes til fettutskiller:
- avløpsvann fra WC og andre sanitærinnstallasjoner
- glassvaskere
- isbitmaskin
- overvann
- kjølevann og så videre
Følgende skal ikke tilsettes en fettutskiller
- Bruk av fettnedbrytende mikroorganismer og/eller enzymer i fettutskiller/sluk er ikke tillatt.
- Frityrfett skal aldri helles i avløpet eller i fettutskiller. Det må samles opp og leveres til en godkjent mottaker.
- Sedimenterbart materiale.
Tilbakestrømingsbeskyttelse
Fettholdig avløpsvann kan inneholde patogen forurensning som bakterier, virus og parasitter. Det er derfor viktig at det blir installert en tilbakestrømingsbeskyttelse på påfyllingsrøret av vann for spyling.
Det skal ikke være et permanent tilkoblingspunkt for spyling i fettutskilleren. Alternativt, skal det etableres uttak til spyleslangen på varmtvannsrøret som før var tilkoblet fettutskilleren. Spyleslangen skal kun tilkobles fettutskilleren når det skal spyles.
Spyleslangen skal ikke bli liggende oppi fettutskilleren, slik at den kan komme i kontakt med forurensede væsker. Spyleslangen er direkte tilknyttet vannledning, og ved et eventuelt trykkfall på ledningsnettet vil det fettholdige vannet bli sugd tilbake i vannledningen.
Mikroorganismer kan også vandre mot strømingsretningen, uavhengig av trykkfall på ledningsnettet.
Hovedinntaket til forbruksvann skal sikres med tilbakestrømningsbeskyttelse godkjent for væskekategori 4 før første rørforgreining.
Hvis det kan dokumenteres at det interne vanninntaket for kantinen/kjøkkenet og slange til spyling av fettutskiller er sikret med tilbakestrømningsbeskyttelse kategori 4, kan det installeres tilbakestrømningsbeskyttelse godkjent for væskekategori 2 på hovedinntaket.
Spyleslangen bør uansett sikres med tilbakestrømningsbeskyttelse kategori 4. for å hindre intern forurensning av drikkevannet.
Krav til drift, vedlikehold og kontroll av fettutskiller
Det er høy risiko for at fettavskiller driftes feil, og at den ikke fungerer slik den skal.
Det er tre driftsmessige hovedårsaker for redusert effekt av fettavskiller:
- Bruk av feil vaskemidler(emulgeringseffekt)
- Høy temperatur
- Høye konsentrasjoner av mat/fett
Det settes derfor krav om at temperaturen på avløpsvannet ikke skal overstige 30 grader. Det er viktig at bruk av varmt vann holdes på et minimum.
Bruk av vaskemidler kan redusere effekten av fettavskiller da vaskemidler har emulgerende effekt på fettet. Kommunen forventer derfor at det gjøres en vurdering av hvilke vaskemiddel som benyttes for å oppnå best mulig effekt av fett-avskilleren.
Internkontroll
Virksomheten er ansvarlig for å gjennomføre internkontroll av anlegget. Hensikten er å dokumentere at anlegget driftes etter forskrift.
Internkontrollen skal innbefatte kontroll av innløp, utløp og varslingssystem, måle/passe på at utgående vann ikke overstiger 30 grader, og kontroll av fettlaget tykkelse.
Tømming
Tømmefirmaet må åpne og kontrollere fettutskilleren ved hver tømming. Fettutskilleren skal alltid tømmes fullstendig og rengjøres grundig med varmt vann under trykk.
Samtidig skal alle overflater ettersees og vedlikeholdes. Dette inkluderer pumper, ventiler og lignende. Etter tømming skal fettutskilleren fylles med rent vann.
Tilstandskontroll
Minst én gang i året skal det foretas en tilstandskontroll. Eier av virksomheten er ansvarlig for at tømming og tilstandskontroll er utført. Dokumentasjon på dette skal sendes til oss sammen med årsrapporten.
Kommunen kan kreve at fettinnholdet i utgående vann skal dokumenteres dersom det er tvil om at anlegget fungerer etter hensikten. Fettinnholdet skal ikke overstige 150 mg per liter utgående vann.
Årsrapport
En årsrapport sendes til kommunen (postmottak@elverum.kommune.no) innen 1. mars påfølgende år. Vedlegg som skal følge årsrapporten:
- Kopi av driftsjournal
- Kopi av tømmerapporter
- Dokumentasjon på levering av fett til godkjent mottak