Elverum ligger i midt i hjertet av Innlandet. Vi har dype skoger i vår nærhet, og asfalten og bylivet et steinkast unna. Glomma renner som ei åre av liv gjennom det hele.
Elverum vokser og utvikler seg hele tiden – men har fremdeles uskylden og naturen tett inntil seg. Akkurat det begeistrer de over 21 700 elverumsingene som bor, jobber og gleder seg over å kalle Elverum hjem.
Allsidigheten er det som trekker folk til det som er regionssenteret i Sør-Østerdalen.
Et godt sted å være
Visjonen til skolene og barnehagene i Elverum er "En skole/barnehage for alle, med et blikk for den enkelte".
Vi har i dag tilnærmet full barnehagedekning med seks kommunale og sju private barnehager. Vi har ni skoler, og én er en ren ungdomsskole.
En av Innlandets største videregående skoler
Elverum videregående skole ligger i sentrum av Elverum. Skolen har omtrent 1150 elever og 185 ansatte, og tilbyr et variert studietilbud med ulike studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogrammer.
Barn og unge
Vi legger stor vekt på at Elverum skal være et godt sted å vokse opp. Vår moderne kulturskole har et variert tilbud. Barn og unge skal oppleve trygghet og trivsel i kommunen vår og vi satser på gode fritidstilbud gjennom et eget Ungdomshus, idrettsanlegg og lekeplasser.
Vi har store viktige arbeidsplasser som forsvaret, sykehuset og høgskolen.
Historie
Elverum har en lang historie som knutepunkt og handelssted. Grundsetmart’n har eksistert i over 400 år, og Elverum var en gang det største vintermarkedet i Norden. I 1862 fikk vi jernbane og samme året ble det bygd bru over Glomma. Christian Krog sammenliknet oss med Paris allerede i 1898 – da han skrev “Det ligger lik som Paris på begge sider av stor elv” i Verdens Gang.
Elverum har en lang lang forsvarshistorie. Over byen ligger Christianfjeld festning, som ble bygget som et forsvarsanlegg i 1683. Da Norge ble invadert av tyskerne i 1940 flyktet Kongehuset med Kong Haakon, Regjering og Storting til Elverum.
Kvelden 9. april ble “Elverumsfullmakten” utformet av stortingspresident Carl Joachim Hambro, og signert på Elverum folkehøgskule. Kongen sa med dette "nei" til ultimatumet til den tyske sendemannen Dr. Curt Bräuer om å overlate regjeringsmakta til Vidkun Quisling. Som en del av denne konflikten ble hele Elverum sentrum ble ettermiddag den 11. april bombet.
Dette resulterte i at deler av Elverum ble lagt i grus, og at byen gikk opp i flammer. 34 mennesker mistet livet.
I etterkrigstiden har sentrum blitt bygget opp på nytt, med typisk nøkterne 1950-talls murbygninger med valmet tak. De eldste bygatene bærer preg av denne gjenreisningsbebyggelsen, og har blitt en viktig del av Elverums identitet.
Elverum har også en egen sang "Elverumssangen" skrevet av Olav Schulstad og Ivar Skårset.