Veteraner og deres familie var med på feiringen av frigjøringsdagen og veterandagen med ordfører Lillian Skjærvik. Hvert år kommer det en representant fra regjeringen, og i år var dette justisminister Emilie Enger Mehl.
Til sammen fikk fem veteraner medaljer, og fire av dem var tilstede da medaljene ble delt ut på søndag. Markeringen har vært en årlig tradisjon i Elverum siden 2011, men de to siste årene har feiringen blitt nedskalert på grunn av pandemien. Derfor var det ekstra hyggelig å samles for å feire dagen.
- Feire fred og frihet, og hedre våre veteraner
Markeringen startet på Christiansfjeld festning med tale og kransenedleggelse av oberstløytnant Lars Birkheim. (Les talen hans nederst i denne saken) Deretter var det mottakelse for Elverum kommunes gjester i Restaurant Elvarheim. Her var det taler ved ordfører Skjærvik og justisminister Enger Mehl, medaljeutdeling og hilsener fra feltprest og fra NVIO/FN-veteraner ved Jan Øverby.
- I dag er det frigjørings- og veterandagen. En dag som er viktig for hele landet, en dag som er viktig for Elverum. I dag er vi sammen for å feire fred og frihet, og hedre våre veteraner. Over det ganske land kommer folk sammen for å feire at vi er et fritt land og et fritt folk. Det er lett å glemme at frihet ikke er en selvfølge, at den ikke er gratis og at den ikke kommer av seg selv. Når vi i dag kjenner på krigen så nær oss som i Ukraina, vekkes gamle følelser fra okkupasjonen i 1940. Derfor er det så viktig at vi i dag feirer veteranene våre. Alle dem med det norske flagget på skulderen var villig til å sette sine liv på spill for vår frihet, vårt demokrati og våre verdier, sa ordfører Skjærvik i sin tale.
Hun takket veteranene.
- Som ordfører vil jeg takke veteranene. Det er viktig å markere 8. mai, og minne oss sjøl på at vi ikke må ta ting for gitt. Dette er dagen for å minnes alle heltene som ga mye for at vi kan ha det så godt i dag. Som satte fellesskapet først. Noen har ofret mye, noen har ofret alt. Tusen takk for innsatsen dere har gjort, og gratulerer med dagen.
- En viktig dag
Justisminister Enger Mehl er fra Finnskogen og bor i Elverum, og takket for at hun fikk komme å feire 8. mai på hjemmebane.
- Frigjørings- og veterandagen kommer aldri til å miste sin betydning. Det er en dag som gir oss anledning til å hedre alle veteraner og deres innsats for Norge. Og å minne oss om de verdier vi som nasjon forsvarer hver dag, og hele tiden. Dette gjelder både veteraner fra 2. verdenskrig og de årene vi var okkupert, men det gjelder også alle veteraner som har gjort en innsats for Norge i senere operasjoner. Felles for alle veteraner er at man har vært villig til å ofre alt for at vi andre skal få leve i frihet, og det er noe jeg setter enormt stor pris på og jeg er veldig glad at vi har en egen dag for å minne oss på dette, sa Enger Mehl i sin tale.
Hun sa videre: "Det er samfunnets plikt og ansvar og gi veteranene den annerkjennelsen de fortjener og den støtten de trenger når de kommer hjem. Forsvarets fremste oppgave er å forhindre krig og sikre norske interesser og norsk politisk handlefrihet. Det krever modige kvinner og menn, som er villig til å ofre alt for oss og de fortjener å bli husket. De fortjener å bli husket for kampene de førte og verdiene de kjempet for. Dette er verdier som jeg og mange andre med meg nyter godt av fordi noen andre har gått foran oss."
I sin tale fortalte hun blant annet at huset hun eier i Elverum var en av få hus i Elverum som ikke ble bombet under krigen. Hun fortalte også at da hun vokste opp så følte hun seg heldig fordi hun hadde mange rundt seg som kunne fortelle hvorfor 8. mai er så viktig, og hvorfor fred ikke kommer gratis.
- Jeg hadde blant annet en oldefar som med i kampene i Valdres under 2. verdenskrig. Det var en naturlig del av historien da jeg vokste opp. Jeg er fra Finnskogen hvor historien om grenselosene og flyktningsrutene til Sverige var veldig nært. Naboene til gården jeg er fra var grenseloser under 2. verdenskrig og kunne fortelle om det.
Hun sa det er viktig at vi husker hvor viktig den jobben som de som sto midt i kampene til 1940 til 1945, de som har gjort en stor innsats i internasjonale operasjoner etter 2. verdenskrig og de som passer på grensa vår. Det er viktig å huske på at vi er helt avhengig av dem, for å kunne være trygge og ha frihet.
Veteraner fikk medaljer
Major Torgeir Mørkved delte ut medaljer. Han er områdesjef i Elverum HV-område, HV05. Det ble delt ut medaljer til fem veteraner.
Trygve Finstad (hadde stedfortreder) - Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens Veteranforbunds medalje
Johnny Snerten - Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner
Solveig Enger - Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner
Magnus Myhren Rokstad - Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og medalje for Norges bidrag i Operation inherent resolve
Gaute Risnes (ikke tilstede)
Her kan du lese talen oberstløytnant Lars Birkheim holdt på festningen:
Kjære veteraner, veteranfamilier, statsråd, ordfører, og alle fremmøtte.
I dag, 8. mai, markerer vi at det er 77 år siden Norge ble frigjort etter tysk okkupasjon i perioden 1940 til 1945. Vi hedrer og minnes alle de som ofret mye for at det norske folket skulle oppleve friheten igjen. 8 mai er også en dag for refleksjon over krigens grusomheter og de kreftene som kan skape slike meningsløse tilstander. Ikke minst de motkreftene, og i vårt tilfelle selve krigsmotstanden som til slutt ledet til frigjøringen av landet vårt 8. mai 1945. Frigjøringen kom ikke av norsk innsats alene, den var et resultat av de alliertes samlede innsats i hele Europa. Viljen til å bidra for fellesskapet på tvers av landegrenser er sterk i Norge også i dag. Over 100.000 nordmenn har tjenestegjort i utlandet siden andre verdenskrig. Vi har personell i internasjonale operasjoner akkurat nå.
Vi markerer derfor også 8. mai som Norges nasjonale veterandag. I dag feirer vi friheten, samtidig som vi hedrer alle de som bidro under krigen – og alle de som har bidratt i tiden etterpå.
Frigjøringen 8. mai 1945 er en av de største begivenhetene i Norges historie som selvstendig nasjon. I dagens norske samfunn er det noe virkelighetsfjernt å tenke på en hverdag og et liv under okkupasjon av en annen nasjon. Når vi nå står her på haugen i dyp fred i 2022, er det imidlertid ikke rent lite skremmende å følge med på de grusomheter som skjer i Ukraina. Det er ikke lengre unna oss enn avstanden til Kirkenes. Samtidig får vi en usminket og sterk påminnelse om at friheten ikke er gratis, som tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg ofte poengterte på sine eldre dager.
For oss her i dag er det normalt å leve i frihet og kunne gjøre som vi vil. Men, vår nære familie med foreldre og besteforeldre fra 1940-årene, har opp gjennom årene fortalt oss en annen historie. Når mange tidsvitner svinner hen er det enda viktigere oppgave for oss å formidle og visualisere historien gjennom blant annet å markere frigjøringsdagen. Friheten og selvstendigheten må ikke tas som en selvfølge, og vi må ikke glemme vår historie.
Her i Elverum var det i april 1940 noen dramatiske dager med stor historisk betydning. Kampene på Midtskogen og Kong Haakons «Nei» på Folkehøgskolen er godt beskrevet, filmatisert og kjent for de fleste. Men det var bombingen av Leiret og Terningmoen 11. april som kanskje fikk størst konsekvenser for Elverum. Vel vitende om at Kongen hadde forlatt Elverum, angrep allikevel 19 tyske bombefly byen. Store deler av sentrum ble ødelagt, og 34 mennesker mistet livet. På minnebautaen her på Christianfjeld festning finner vi navnene på de som falt under krigen. Mange var sivile og ikke militært stridende personell. Det er med ettertanke vi på stenen bak meg kan lese mange navn som også i dag er gjenkjennbare og vanlige navn i Elverumsområdet.
På denne dag, for 77 år siden var befolkningen i Elverum i gledesrus. Det norske flagget ble heist i alle flaggstenger, og de tyske soldatene forsvant. Barna fikk fri fra skolen, og mange gikk i gatene med flagg og jublet. Som min 96 år gamle mormor fortalte meg fra den dagen i Harstad, hvor hun den gangen bodde: at man fikk melding om at krigen var slutt på radioen. Alle som kunne krype og gå gikk så bare utendørs, og jublet. Hun gjør også et poeng av at til og med juletrepynten måtte frem fra et og annet skur, for alle norske flagg tilgjengelig måtte bare brukes.
Mange er hedret for sin innsats under den andre verdenskrig. Samtidig vet vi at det fortsatt er flere som ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener, både for militær og sivil innsats. Det finnes en del mennesker som har gjort betydelig innsats, men som ikke ønsker oppmerksomhet omkring dette. Det skal respekteres, men innsatsen skal vi ikke glemme.
Veteraner er personell, som på vegne av den norske stat, har deltatt i en militær operasjon hjemme i Norge eller i utlandet. Operasjonene kan ha vært under norsk, alliert eller FN kommando. Veteraner er mennesker som har valgt å gjøre en særskilt innsats for fellesskapet, og ofte med stor risiko for seg selv. Veteranene våre representerer de verdiene som vi sloss for under den andre verdenskrig, og de
verdier vi ønsker å ivareta i et moderne demokratisk samfunn. Å slå vern om samfunnets verdier, og stå opp mot det som truer et trygt samfunn, vil alltid være et ansvar for soldaten på vegne av oss andre.
De fleste veteraner er nå sivile uten fast tilknytning til sine tidligere militære avdelinger. Det går veldig bra med de aller fleste, men for noen går det ikke fullt så bra. Noen har hatt tøffe opplevelser med fare for eget liv og helse. Det kan by på utfordringer når man kommer hjem til hverdagen og er forventet å fungere akkurat som før. Overgangen fra krigens brutalitet til dyp fred er ekstrem. Og alle veteraner har opplevd forskjellige ting. Vi er jo mennesker, og alle mennesker reagerer og handler ulikt! Derfor er veteraner ikke en sekkepost, men individer med en unik historie. Kanskje de til og med ikke har fortalt den til noen enda. Heldigvis er det bedre systemer i dag for ivaretakelse og oppfølging av veteraner. At 8 mai siden 2011 også er veterandagen, er et steg for å skape felleskap – og støtte våre soldater.
Familien er veteranens viktigste støttespiller, men også de som betaler prisen for den innsatsen veteranen har lagt ned. Derfor er det så viktig at vi møter veteranfamiliene med interesse, forståelse og anerkjennelse. 8. mai er en dag hvor vi også hedrer veteranfamiliene. Mange sier at det krever et helt nabolag å oppdra et barn, men det krever også en god familie og en god omgangskrets for å bygge en god soldat. Grunnmuren; verdiene våre – er og blir fundamentet og til slutt det vi står for.
Soldatyrket innebærer i tillegg en økt belastning på hjemmebane. I mange soldaters øyne er de på hjemmebane de virkelige heltene som bør få honnøren. De som får hjulene til å gå rundt, og virkelig har jegerånd – løser oppdrag, store som små, uten å ha spesielt gunstige forutsetninger til å egentlig kunne dra det i land. Forsvaret deler derfor ut egne hjemmeheltsmedaljer – rett og slett for å hedre og anerkjenne at det er flere «sider av medaljen» knyttet til de utmerkelser som soldater kan bli tildelt. Anerkjennelsen er med medaljer er imidlertid en artefakt, mens anerkjennelse i det norske folk gjennom å hedre den innsatsen som legges ned, er noe helt annet.
For oss som bærer uniform til daglig er datoer som 9. april og 8. mai litt ekstra spesielle. Refleksjon rundt soldatyrket, og bevisstheten rundt egen profesjon blir da godt aktualisert gjennom forskjellige markeringer og historiefortellinger. Valget av yrke og det å stille seg disponibel for landet sitt er et valg som handler om mye mer enn daglig jobbfunksjon. Det er mennesker som tar slike valg som bidro til frigjøringen av Norge 8. mai 1945, og det er slike mennesker som aktivt har bidratt til frihet og bedre liv for mennesker i en rekke land siden 1945.
Det er vi som har ansvaret for å videreføre historien og minne om slagordet «Aldri mer 9. april». I dag kan vi se for oss jublende nordmenn og norske flagg nede i gata her 8 mai 1945. Vi også reflektere over innsatsen til alle veteraner og hjemmeheltene i våre veteranfamilier. Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis, og vi må aldri glemme denne viktige delen av vår historie. Mange har ofret mye, noen har ofret alt.
Med anerkjennelse og respekt vil jeg gratulere alle med frigjørings- og veterandagen, og takke for oppmerksomheten.
Christianfjeld festning, Elverum 8. mai 2022
Lars Birkheim, Hærens Våpenskole