PP-tjenesten i Elverum er en interkommunal pedagogisk-psykologisk tjeneste som betjener kommunene Elverum, Stor-Elvdal og Åmot. I tillegg betjenes videregående skoler som har adresse i disse kommunene. PPT består av 10 fagpersoner, spesialpedagoger og pedagogisk-psykologiske rådgivere, logopedtjeneste samt en merkantil stilling.
Lovgrunnlaget vårt
- PPT er hjemlet i "Opplæringsloven".
- Tjenesten skal hjelpe skolen i arbeidet med kompetanse- og organisasjonsutvikling for å legge opplæringen bedre til rette for elever med særskilte behov.
- Vi skal sørge for at det blir utarbeidet sakkyndig vurdering der loven krever det.
- Vi skal i hovedsak arbeide med problemer som er tilknyttet det som skjer i barnehage og skole, både med enkeltbarn/elever og til systemet barnehage/skole.
Hva gjør vi?
- Arbeider for å oppfylle opplæringslovens mål om å gi alle barn, unge og voksne med særskilte behov gode og likeverdige opplærings- og utviklingskår.
- Foretar sakkyndig vurdering av behov for spesialundervisning og gir tilrådning om dette til barnehage og skole.
- Fatter ikke vedtak om spesialundervisning
- Samarbeider tett med barnehage/skole, med barnets/elevens foresatte og med andre hjelpeinstanser som helsestasjon, skolehelsetjenesten, sosial- og barneverntjenesten, BUP/spesialisthelsetjenesten og med ulike kompetansesentre regionalt og nasjonalt.
- Arbeider systemrettet i barnehage og skole med overordnede problemer av faglig og organisasjonsmessig art.
- Vi har også eget lekotektilbud.
Hvordan arbeider vi med saker?
- Vi foretar brede saksutredninger gjennom samtaler med barn/elev, foresatte og personale i barnehage/skole,
- Vi driver ulike former for kartlegging/testing, og observasjon i barnehage/skole
- Vi samarbeider med foresatte, barnehage/skole og andre hjelpeinstanser gjennom samarbeidsmøter og ansvarsgruppemøter.
- Vi gir oppfølging og veiledning til barnet/eleven gjennom avtalte kontaktmøter med barnehage/skole.
- Vi formidler kontakt til andre hjelpeinstanser når det er nødvendig i forbindelse med utredning eller oppfølging.
- Vi kan også gi direkte råd og veiledning til lærere, foresatte og elever.
Hvordan får du kontakt med oss?
- Til vanlig går henvendelser til oss via barnehage/skole etter skriftlig samtykke fra foresatte eller eleven selv (over 15 år).
- Foresatte som er usikre på om deres barn får tilstrekkelig hjelp for sine vansker bør først drøfte dette med barnehage/skole for å forsøke å finne løsninger. Hvis en kommer frem til at det bør settes inn særskilte hjelpetiltak, bistår barnehage/skole dere med å formulere en melding til oss. Dette skjer på eget skjema som fås på skole/barnehage, eller ved henvendelse til oss.
- Foresatte og ungdom over 15 år har en selvstendig rett til å be om vurdering og hjelp fra oss (slik henvendelse skjer på eget skjema som fås ved henvendelse til oss).
- Du kan også ta uformell kontakt med oss via telefon, dersom du ønsker å prate om en bekymring med en av våre fagpersoner.