På mediateket i Terningen barnehage står 4-åringene Daniel, Oline og Henrik og følger spent med på pedagogisk leder Rita Røgeberg, som lager en hinderløype av fire bokser i forskjellige høyder.
Hinderløype er en del av 4-års kontrollen, som nå er flyttet fra helsestasjonen til barnehagene i Elverum.
- Les også: Flytter 4-årskontrollen fra helsestasjonen til barnehagene
- Les også: 4-årskontrollen gjøres nå i barnehagene
Støtter hverandre
Daniel går raskt over boksene for å vise hvordan han gjorde det på 4-årskontrollen. Oline er litt mer forsiktig og går sakte, men sikkert fra boks til boks. Daniel følger nøye med, og da Oline har kommet seg over boksene uten å ramle, sier han:
"Så bra, Oline!"
De tre voksne som er med, helsesykepleier Sylva Kleppen, pedagogisk leder Røgeberg og enhetsleder Siri Rasch Thomassen, ser på hverandre og smiler. For dette har de sett før, at barna storkoser seg under 4-årskontrollen i barnehagen og støtter hverandre.
- De er så snille med hverandre, heier og roser. Det er flott å se hvordan de støtter hverandre underveis. Det kan være litt skummelt å prestere og se på symbolene under synstesten, og høre lydene under hørseltesten, men de sitter sammen, er musestille og venter på tur, og er buddies for hverandre, sier helsesykepleier Kleppen.

Fra helsestasjon til barnehage
Det er Kleppen fra helsestasjonen som har 4-årskontrollen i godt samarbeid med pedagogiske ledere i barnehagene. I Terningen barnehage er det pedagogisk leder Rita Røgeberg som er med under 4-årskontrollen, og hun ser også at barna koser seg den halvannen timen kontrollen varer.
- De har det veldig gøy. En av dem lurte på om de kunne gjøre det en gang til. Alle opplever at det er litt spennende og kult. Og så er det morsomt. Det hele er veldig lekbasert, sier Røgeberg.
Etter en prøveperioden er helsestasjonen i Elverum i gang med 4-årskontrollen i barnehagene. Kontrollen er tidligere gjort på helsestasjonen. Barn som ikke går i barnehagen blir innkalt til helsestasjonen på vanlig måte. De private barnehagene har også fått tilbud om å ha kontrollene i barnehagen.
Flyttingen av 4-årskontrollen har lenge vært et ønske både fra helsestasjonen og barnehagene. Det har også kommet nye retningslinjer for helsestasjons- og skolehelsetjenesten sier at det skal være et systematisk samarbeid mellom barnehagene og helsestasjonen.
Helsesykepleier Kleppen ser mange fordeler ved å ha kontrollen i barnehagen.
- For barna er det tryggere å være her, ikke så skummelt. For oss som helsesykepleiere så får vi et mye riktigere bilde av barnet. Nå tilbringer vi litt mer tid sammen med barna, og vi ser dem i deres naturlige miljø. Det er vi som er på besøk hos dem, istedenfor at de er på besøk hos oss. Det gjør mye med hvordan de presterer, sier Kleppen.
Hun forteller at på helsestasjonen har de fått besøk av barn som ikke vet hva de heter, ikke hvor gamle de er eller vet hvordan de skal klare å stå på en vekt.
- Det er bare fordi de blir stresset av å komme inn på helsestasjonen som er et ukjent sted, for å besøke en ukjent person. I barnehagen er de en del av gjengen, og gjør det de andre gjør. Det gjør jobben vår mye lettere.

4-årskontrollen
I barnehagen er det grupper på 4-5 barn som gjør 4-årskontrollen samtidig, sammen med helsesykepleier og en pedagogisk leder. Først snakker helsesykepleier og pedagogisk leder sammen, og så har de en samling med barna.
Her snakker de om hva som skal skje, barna får hilse på helsesykepleieren og blir kjent med hverandre før selve kontrollen, som varer i cirka halvannen time. Da undersøkes motorikk, syn, hørsel, høyde og vekt.
- Min rolle er å gjøre observasjoner, som vi også gjorde på helsestasjonen. Vi har noen leker som fremstår som lek for barna, men som for oss er nyttige observasjoner med tanke på hva vi skal se etter for å finne ut hvor 4-åringene er i utviklingen, forteller Kleppen.
Hun sier det er en fordel å ha med en voksen fra barnehagen som kjenner barna godt.
- Barna føler seg trygge med en kjent voksen med, og jeg kjenner ikke alle barna og kan spørre henne om jeg er usikker på om det jeg observerer hos et barn er vanlig oppførsel eller ikke.
Røgeberg sier hun ser barna nesten hver dag, og kjenner de godt. På den måten kan hun gi et reelt bilde av barna som hun kan formidle videre til helsesykepleier.
Etter helsekontrollen har helsesykepleier en samtale med foreldrene uten barnet. Her hører de om det er noe spesielt foreldrene tar opp, forteller hvordan 4-årskontrollen gikk og tar opp temaene rus og vold, grensesetting og barnets seksualitet.
- Når vi får en prat med foreldrene uten barnet, så synes jeg at jeg får så gode samtaler. Det er en helt annen kvalitet på det. Flere av foreldrene sier også at dette var nyttig. Jeg merker at de synes det er enklere å ta opp vanskelige temaer som de ikke tok opp når barnet var til stede, som for eksempel trass eller grensesetting, sier Kleppen.

Gode tilbakemeldinger fra foreldrene
Enhetsleder i Terningen barnehage, Siri Rasch Thomassen, sier de får mange gode tilbakemeldinger fra foreldre som synes det er veldig bra at 4-års kontrollen nå er i barnehagen.
- Foreldrene sier det er godt å vite at barna er i trygge omgivelser og med kjente under kontrollen. Kvaliteten på kontrollen er bedre, samarbeidet mellom helsestasjon og barnehage blir bedre og vi lærer av hverandre. Jeg vil si at dette er en kvalitetsheving for både barnehagene og helsestasjonen, sier Rasch Thomassen.
Hun har også lagt merke til at færre barn må tilbake for å fullføre kontrollen.
- Da kontrollen var på helsestasjonen hørte vi stadig vekk at de måtte tilbake fordi barnet ikke ville veie seg eller lignende, men slik er det ikke nå. Dette gjør samarbeidet med helsestasjonen og barnehagen bedre. Det er lettere for oss å ta en telefon til helsestasjonen hvis vi lurer på noe, når vi kjenner noen på helsestasjonen, sier Rasch Thomassen.
Hva er så det morsomste på 4-årskontrollen? Det er ikke lett å svare på, innrømmer 4-åringen Daniel.
- Jeg vet ikke. Hoppe og tegne, kanskje. Jeg vil gjerne gjøre kontrollen igjen, sier han og smiler.
