I 2010 ble Elverum, sammen med fire andre kommuner i Sør-Østerdal, en del av et ENØK-prosjekt der hensikten var å redusere forbruket av energi i kommunale bygg. Prosjektet er nå avsluttet, og det er god grunn til å være fornøyd med resultatet.

Bakgrunn for prosjektet
Vi står som kjent ovenfor massive globale utfordringer, særlig knyttet til bruk av fossile energiressurser. Konsekvensene av dette gir klimautslipp som påvirker og ødelegger klimaet. Det er derfor viktig å finne fornybare energiressurser og skape en næring ut av dette, og denne tankegangen var bakgrunnen for prosjektet.
Det ble i 2010 opprettet et felles femårig prosjekt for Sør-Østerdalskommunene, etter initiativ fra Regionrådet for Sør-Østerdal. Støtte fra ERNU (ElverumRegionen NæringsUtvikling) førte til både engasjement og finansiering av en prosjektleder i to måneder for å skrive prosjektplan, og søke om Enova-støtte til det videre arbeidet.
Prosjektet gikk under navnet ”ENØK i kommunale bygg i Sør-Østerdal”, og var et samarbeidsprosjekt mellom Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal, Trysil og Åmot. ENØK betyr kort fortalt ”energiøkonomisering”, og handler om at vi skal bruke energien på en slik måte at vi reduserer forbruket – uten at vi senker kravet til komfort.
Undervegs ble det søkt om støtte fra EU til prosjektet. Sommeren 2012 ble søknaden innvilget, og en avtale signert med EACI. Søknadssummen var på 562 500 euro, noe som tilsvarte maksimum andel som det var mulig å få støtte til ut fra det antatte investeringsbehovet.
Dette utløste ytterligere 600 000 kroner i ekstraordinær støtte fra Enova, i tillegg til den støtten som allerede var gitt i søknadsprosessen. Gjennom ENSAMB-prosjektet ble også Hedmark fylkeskommune integrert i aktivitetene.
Målsetting
Målet med ENØK-prosjektet var å redusere energiforbruket i den kommunale bygningsmassen i regionen med mellom 20 og 25 %, med utgangspunkt i årene 2007/2009. Det ble tidlig i prosjektet klart at dette ville kreve betydelige investeringer.
En SINTEF-rapport anslo omfanget til rundt 85 millioner kroner, fordelt på over 1000 små og store enkelttiltak. Gjennom prosjektet skulle man blant annet finne relevante støtteordninger som kunne gi både faglig og finansiell støtte til energisparetiltak i kommunene. Tilgang til kompetanse og erfaring gjennom nettverk og samarbeid med andre var også en viktig del av dette. Prosjektet(ene) ble i all hovedsak utført etter en såkalt EPC-form.
Dette er en kontraktsform der en leverandør eller entreprenør tar et totalansvar for å gjennomføre hele leveransen, og deretter garanterer for resultatet i en avtalt periode. Normalt varer denne perioden inntil investeringen er nedbetalt. I Sør-Østerdal er denne perioden omtrent på ni år.

Resultater
Det ble satt flere mål for prosjektet, men hovedmålet (effektmålet) var at energibruket i kommunale bygg i Sør-Østerdal skulle være redusert med 20–25 % innen 5 år. Rapporteringsperioden er fra arbeidet startet i september 2009 til og ble avsluttet 30. oktober 2015.
Den årlige energisparingen har vært på nesten 17 GWh, det vil si mellom 26 % og 33 %.
Dette fører til en reduksjon i klimautslipp på rundt 3 400 årstonn CO2, noe som tilsvarer utslippet fra rundt 500–750 personbiler. I tillegg er det bygget nettverk og mye verdifull kompetanse.