Her finner du de mest brukte hjelpetiltakene i barneverntjenesten i Elverum.
Råd og veiledning
Barneverntjenesten kan gi råd og veiledning om forhold som angår omsorgen for barn, barns utvikling, grensesetting med mer. Råd og veiledningssamtaler kan opprettes som hjelpetiltak; dette kan barneverntjenesten sette inn for barn og ungdom. Det kan være foreldrene eller barn og unge, eller begge deler som mottar råd og veiledning i disse samtalene. Vanligvis settes det opp jevnlige samtaler for en periode.
Hjemmekonsulent/miljøarbeider
Tilbudet gis til barnefamilier. Hjemmekonsulentenes oppgaver kan være veiledning eller innarbeiding av rutiner, hjelp til grensesetting eller samspillsproblemer. Gir råd og veiledning til praktiske gjøremål.
MTS (multi systemisk terapi)
MST er en intensiv og nærmiljørettet behandlingsform for ungdom med atferdsvansker og deres familier. Målsettingen med behandlingen er å redusere antisosial atferd og øke foreldrenes kompetanse slik at ungdommen kan bli boende hjemme også etter at MST behandlingen er avsluttet. Dette er et tiltak hovedsakelig for familier med barn fra 11 år og oppover.
Besøkshjem
Barneverntjenesten kan sette inn besøkshjem, ofte også betegnet som avlastningshjem, som et hjelpetiltak til barn og ungdom. Besøkshjemsvirksomhet består i at barnet er på besøk i en familie for eksempel én helg per måned. Barnet skal da i utgangspunktet delta i familiens normale aktiviteter.
Støttekontakt
Barneverntjenesten kan sette inn støttekontakt som et hjelpetiltak til barn og ungdom. Slik støttekontaktvirksomhet kan bestå i at barnet og støttekontakten møtes for eksempel én gang per uke for å gjøre en bestemt aktivitet sammen.
Tilsynsfører i hjemmet
Barneverntjenesten kan sette inn tilsynsfører i hjemmet som et hjelpetiltak. Slik tilsynsførervirksomhet består vanligvis i at en tilsynsfører kommer regelmessig på hjemmebesøk til familien. Hva tilsynet skal bestå i avtales fra sak til sak. Tilsyn i hjemmet kan også iverksettes etter pålegg fra Fylkesnemnda for sosiale saker med tvang om det foreligger omsorgssvikt i hjemmet.
Oppfølging av hjelpetiltak
Alle hjelpetiltak blir fulgt opp og evaluert av barneverntjenesten ved samtaler med foreldre, barn og støttekontakt / hjemmekonsulent også videre. Tiltakspersonene vil også bli bedt om å skrive rapporter om arbeidet som gjøres i familien.
Hjelpetiltak vurderes først
Barneverntjenesten vurderer først om det er mulig å gi hjelp til barnet og familien slik at de kan fungere bedre i hjemmesituasjonen. Plassering utenfor hjemmet blir først vurdert dersom frivillige hjelpetiltak ikke fører frem eller vurderes nyttesløs.