Før tiltak kan settes i verk, må barneverntjenesten ha gjennomført en undersøkelse i henhold til vilkårene i barnevernloven. Selv om undersøkelsen ikke fører til tiltak, var det ikke feil å melde fra om forholdet.
I noen tilfeller vil en inngripen fra barneverntjenesten være nok til at det skjer en endring for barn - unge og deres familier. Barneverntjenesten kan sammen med familien og komme frem til at hjelp fra andre instanser er mer egnet.
Når barneverntjenesten mottar en slik henvendelse plikter vi med hjemmel i Lov om barneverntjenester å undersøke forholdet. Dersom barneverntjenesten velger å gå inn i saken, innkalles foreldrene til samtale på kontoret. Foreldrene blir orientert om henvendelsen/meldingen og får eventuelt lese den. Deretter snakker vi med foreldrene om bekymringen og om hvordan vi eventuelt kan undersøke dette nærmere. Barneverntjenesten kan også kreve å snakke med barnet alene. Barneverntjenesten kan også innhente opplysninger fra andre, f.eks. skole, helsestasjon, barnehage osv. Foreldrene vil hele tiden være informert.
I undersøkelsen skal barneverntjenesten kartlegge hvordan barnet har det og om nødvendig sette i verk tiltak.Som regel er det best for barn å vokse opp i sitt eget hjem. Barneverntjenesten skal derfor alltid først vurdere om det er mulig å hjelpe familien til å fungere bedre ved hjelpetiltak.
Barneverntjenesten kan også henvise eller oppfordre foreldre til selv å ta kontakt med andre deler av hjelpeapparatet, for å få hjelp og/eller behandling til seg selv eller barnet. Det er først dersom hjelpetiltak i hjemmet ikke fører frem at det kan være aktuelt å plassere barnet utenfor hjemmet. Dette kan skje med eller uten foreldrenes samtykke