Politikerne behandling handlings- og økonomiplanen for 2025-2028

Politikerne gjorde flere endringer på kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan. De bestemte blant annet å bevare Sørskogbygda skole, Newtonrommet og bakeriet ved Elverum sentralkjøkken.

Kommunestyret behandlet handlings- og økonomiplan 2025 - 2028 med årsbudsjett 2025 på sitt møte den 12. desember. Det var Ap, Sp og SV sitt forslag til endringer som fikk flertall, og ble vedtatt.

Les hva som ble vedtatt under kommunestyrets møte her

Noe av det som ble vedtatt var følgende:

  • Sørskogbygda skole legges ikke ned
  • Innkjøp av skolebøker reduserer ikke
  • Newton-rommet legges ikke ned
  • Det blir ikke kutt i tilskudd til samfunnshus og grendehus på 120 000 kroner
  • Bakeriet på Elverum sentralkjøkken legges ikke ned
  • Jobbsentralen legges ikke ned
  • Redusere bruken av vikarbyråer
  • Redusere bruk av overtid
  • Oppgradere ungdomsklubben på Sørskogbygda skole

Verbalforslag

I møtet ble det vedtatt flere verbalforslag, disse er:

  1. Kommunestyret ber Kirkelig Fellesråd om å gå i dialog med Menighetsrådet i Nordskogbygda for å få avklart behov og eventuelle løsninger for å få på plass en fremtidig kirkestue i Nordskogbygda.
  2. Komite for Plan-Eiendom gis i oppdrag å utforme nye parkeringsbestemmelser for kommunale parkeringsplasser i sentrumsområdene av Elverum by. Det forutsettes at det legges opp til en god dialog med andre relevante samarbeidspartnere. Arbeidet gjennomføre og sluttføres 1. halvår 2025.
  3. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge til rette for en bred politisk gjennomgang av gebyr- og betalingsregulativet i god tid før budsjettprosessen starter for perioden 2026 -2029.
  4. Kommunestyret ber om at de avsatte skjønnsmidlene på 2 millioner kroner fra Statsforvalteren brukes til omstilling i sektorene. Midlene skal brukes til å gjennomgå sektorene for å møte framtida. Herunder finne løsninger for en lengre turnus, legge til rette for mer heltid og opprette en ressurspool, for å ta ned behovet for bruk av vikarbyråer innen HMO. Hensikten er å effektivisere og forbedre kommunens tjenestetilbud innen f.eks HMO. Kommunestyret er opptatt av at vi kan forsterke og forbedre innenfor kommunes rammer. Kommunestyret ber også om at det søkes om ytterligere skjønnsmidler for å håndtere denne prosessen.
  5. Kommunestyret ber kommunedirektøren innføre en rutine om at skolene årlig informerer alle elever på aktuelle trinn om UngINN og hvor kortet kan bestilles. Det vil si alle 7.klasser etter nyttår, og alle trinn på ungdomsskolen f.eks. ved skolestart.
  6. Gjennomgang av status for kommunale og private tilfluktsrom i Elverum kommune
    Administrasjonen gis i oppdrag å utføre en gjennomgang av status for kommunale og private tilfluktsrom i Elverum kommune. Denne gjennomgangen skal baseres på «Forskrift om tilfluktsrom» og Sivilforsvarets omtale av krav til tilfluktsrom. En rapport om behov og status for vedlikehold skal framlegges for kommunestyret i løpet av første halvår 2025.
  7. Etablere kommunal transportløsning for hjemmeboende eldre og og andre med særskilt behov.                   Administrasjonen gis i oppdrag å utrede transportløsninger som gjør at eldre og bevegelseshemmede som har særskilt behov, og som er hjemmeboende, enkelt kan komme seg ut fra hjemmet og til møteplasser og andre aktiviteter, samt til offentlige tjenester og servicepunkt. Det forutsettes at ordningen skal omfatte hele kommunen, og at det skal legges til grunn en rimelig egenandel for brukere. Utredningen skal foreligge i løpet av første halvår 2025.
    Begrunnelse: Det er lagt store føringer for at eldre og omsorgstrengende skal bo lengre i hjemmet.  Men dette vil kreve at eldre og forflytningshemmede som har særskilt behov, må få tilgang til tilrettelagt transport som gjør det enkelt å komme seg ut fra hjemmet og til møteplasser og andre aktiviteter, samt til offentlige tjenester og servicepunkt.
    - LIVSKVALITET (aldersvennlige kommune)
    - TRYGGHET (trygghet i alle sammenhenger)
    - VERDIGHET (verdig eldreomsorg)
    - KVALITET (kvaliteten skal opp)
    - VALGMULIGHETER (sjef i eget liv)
  8. Det innføres billettpris på kr 120,-  for alle barne- og familiefilmer, uavhengig av visningstidspunkt.
  9. Tunet AS. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å starte en prosess med mål om å inngå et tettere samarbeid med Tunet Elverum AS innenfor effektivisering og ivaretakelse av tjenestetilbud. Herunder om at jobbsentralen blir vurdert overført, arbeidstrening, sykefraværsoppfølging og karriereveiledning - med særlig vekt på at Tunet Elverum AS gjennom dette kan inkludere flere gjennom å bidra til kommunalt tjenestetilbud. Samarbeidet skal ha mål om gjensidig gevinst, og kommunedirektøren skal rapportere til kommunestyret etter endt prosess.
  10. Psykisk helse. YAM (Youth Aware of Mental health) er et helsefremmende og forebyggende undervisningsprogram for psykisk helse blant unge, som kan vise til svært gode resultater. YAM er anbefalt i regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord – «Ingen å miste». Kommunestyret ber kommunedirektøren undersøke muligheten for å søke om ekstern finansiering, og eventuelt inngå samarbeid med nabokommuner, med mål om å etablere YAM i Elverum kommune.
  11. Østmoehjørnet. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å starte et arbeid for å se på utviklingsmuligheter på Østmoehjørnet. Det bør vurderes muligheter for forskjønning, arrangementer og flytting av kunstverket Arena. Dette for å skape mer urbane kvaliteter og folkeliv i sentrum. Arbeidet gjøres i nært samarbeid med komite for vekst og utvikling og komite for plan og eiendom. 
  12. Sørskogbygda skole. Hver høst oppleves at Sørskogbygda skole står på kommunedirektørens kuttliste. Det skaper usikkerhet hos befolkningen i Sørskogbygda. Foreldre med barn som skal begynne på skolen i kommende budsjettår (i dette tilfelle 2025) vil kanskje være i tvil om skolen starter opp og om den vil fortsette i årene etter det. Usikkerhet kan medføre at barnet begynner på en annen skole enn den naturlige nærskolen i forhold til bosted. Kommunestyret har tidligere bestemt at det skal være tre bygdesentre i kommunen. Etter det vi har fått opplyst er det høsten 2024 52 barn som går på Sørskogbygda skole. Vi har også fått opplyst at det er 70 barn i Østre Elverum som potensielt kunne begynt eller gått på Sørskogbygda skolen. Sørskogbygda skole opprettholdes i resten av denne kommunestyreperioden (2023-2027).