Hensikten med parkeringsreguleringen er å skape trafikksikkerhet, fremkommelighet og tilgjengelighet for alle trafikantgrupper. Ved å skape en bedre rullering av sentrumsnære parkeringsplasser, vil tilgjengeligheten bedres og det skapes et bedre miljø i gaterommet.
(Oppdatert 21. januar 2022).
Du finner to type ordninger på våre kommunale parkeringsplasser; kort- og langtidsparkering.
Korttidsparkering betyr at du kan stå gratis inntil to timer – mot at du har stilt inn parkeringsskiven eller registrert parkeringen via app. Langtidsplassene er avgiftsparkering, og her må du betale en times- eller døgnavgift.
Vi har rundt 650 kommunale parkeringsplasser i Elverum. Det er avgiftsparkering på følgende steder:
- Folkvangtomta
- Svømmehallen
- Hummeldalsvegen
- Elvarheimsgata
- Borgengata
- Gaarderbakken
Vær obs på at det i tillegg finnes mange private parkeringsplasser, med ulik type regulering. Les nøye på skiltene før du parkerer!
Korttidsparkering
På offentlige parkeringsplasser med tidsbegrensning må du bruke parkeringsskive eller Easypark (takstgruppenummer 3250). Her er maksimal gratis parkeringstid to timer i tidsrommet kl. 08.00 – 18.00 mandag til lørdag.
Langtidsparkering – priser
- 15 kroner per time
- 36 kroner per dag
Betaling kan skje på parkeringsautomaten på stedet eller med Easypark, sone 3252.
For de som ønsker, er det mulig å kjøpe abonnementskort på langtidsparkering.
Pris per måned er 535 kroner eller 5300 kroner i året. Abonnement kan kjøpes på kommunehuset Folkvang.
Ved betaling med EasyPark er takstgruppenummer 3252.
Parkerer du ofte på langtidsparkering og avgiftsparkering i Elverum kommune? Da lønner det seg å kjøpe månedskort eller årskort.
Du sparer ca. 25 prosent på månedskort om du parkerer fem dager i uka. Med årskort sparer du enda mer, det tilsvarer snaut 10 månedskort.
Årskort og månedskort er gyldig på alle kommunale avgiftsplasser, P mot avgift, sone 3252 . Årskort/månedskort gjelder ikke på ladeplasser, korttidsplasser mot P-skive, og ikke på private avgiftsplasser.
Her kan du kjøpe måneds-og årskort - Elverum parkering
Slik kjøper du måneds- og årsparkering
- Du må først opprette ny bruker og legge inn kjøretøy og betalingskort. Du kan legge inn to kort, Visa eller Master Card. Dette gjøres bare en gang.
- Skal du kjøpe årskort eller månedskort, trykker du på "Ny parkeringsavtale"
- Du kan kjøpe månedsparkering (månedskort) som gjelder 30 dager fra kjøpsdato, eller månedskort som fornyes automatisk hver måned til du sier det opp.
- Årsparkering (årskort) gjelder ett år fra kjøpsdato.
- Bytter du bil, endrer du bilnummer i avtalen. Det kan endres bilnummer på "Mine tillatelser".
- Bruker du flere biler, kan det legges inn to bilnummer i avtalen. Men avtalen gjelder kun for en parkert bil om gangen.
- Gyldig billett, månedskort og årskort i sone 3252, kan brukes på alle kommunale avgiftsplasser i Elverum med sone 3252.
- Måneds- og årsparkering er ikke gyldig på ladeplassene, sone, 3253.
- Månes- og årsparkering er ikke gyldig på private avgiftsplasser.
Nye regler fra 1. januar 2017
Fra 1. januar 2017 ble det innført en del nasjonale endringer i regelverket om parkering, med blant annet nye priser for bøter.
Den nye parkeringsforskriften og justeringene i forskrift om offentlige parkeringsgebyr innebærer blant annet lik kontrollavgift uavhengig av parkeringsplass, og felles regler for når du kan få avgift – uansett hvor i landet du befinner deg.
Tidligere var det forskjell på gebyrene fra offentlige og private parkeringsaktører. Dette ble det slutt på 1. januar 2017, og heretter er det tre faste satser på 300, 600 og 900 kroner. Her ser du noen av de nye gebyrene:
Det er nye takster for kontrollsanksjonber fra 01.01.22
- Feilparkering i strid med stanse-, og parkeringsforbud er uforandret på 900 kroner.
- Men manglende dokumentasjon på steder med gratis parkering er økt til 330 kroner.
- Manglende betaling, parkering lengre enn tillatt makstid er økt til 660 kroner.
- Parkering på reservert plass for forflytningshemmede er økt til 990 kroner.
Parkeringsgebyr blir førhøyet med 50 prosent ved inkasso.
Kontrollsanksjon blir forhøyet som et alminnelig pengekrav ved gebyr på 70,- ved inkasso.
Fem-minutters frist
Det nye regelverket forhindrer at du får bot før det har gått fem minutter i etterkant av at billetten er utløpt. Du kan heller ikke få bot dersom du nettopp har parkert og står i kø ved betalingsautomaten for å betale. Dette betyr derimot ikke at du kan stå fem min gratis på avgiftsplass.
El-bil / hydrogenbil
Det er gratis for elektriske og hydrogendrevne kjøretøy å stå parkert på kommunale parkeringplasser med avgift. Men på ladeplasser er det innført avgift.
Ladeplasser
Du må betale ladeavgift når du bruker kommunale ladeplasser. Vi har ladeplasser på Folkvangtomta (Lærerskoleallen) og i Elvarheimgata.
Ladeplassavgift kr. 8 pr. time. Du kan stå på samme ladeplass så lenge du vil. Avgift på ladeplass gjelder alle dager, hele døgnet. Betales i automaten eller med EasyPark, Sone 3253.
Hybridbiler må betale lading pluss parkeringsavgift når de står på ladeplass. Kjøper du lading for hybrid, blir det kr. 8 + kr. 15 = kr. 23 pr. time.
Husk å ha billetten i frontruta om du parkerer på vanlig avgiftsplass etter endt lading. Etter kl. 18 og søndag koster ladeplass kr. 8 pr. time også for hybrid.
Husk at du må ha P-skive (urskive) eller billett på gratis plasser med skiltet tidsbegrensning – for å dokumentere parkeringen. Uten urskive, feil stilt urskive eller ved overskridelse av tidsbegrensningen, vil det medføre et gebyr på 300 kroner eller 600 kroner.
Parkering av MC
Samme regler gjelder for MC som for bil. Du må benytte parkeringsskive, registrere via app eller betale avgift der det er avgiftsparkering.
Vi anbefaler at du bruker EasypPark, da slipper du å være usikker på om noen "tukler" med parkeringsskiven eller fjerner kvitteringen.
Førers plikter
1. Parkering må skje i tråd med oppmerking/skilting (§ 24, 1.ledd).
2. På avgiftsplasser må betaling skje umiddelbart etter parkering (§ 31, 2.ledd), se vilkår ved betalingsautomat. Eventuell billett må plasseres godt synlig bak frontruten. Har motorvognen ikke frontrute, plasseres billetten på et annet godt synlig sted (§ 31, 2. ledd). Det samme gjelder dersom det er stilt krav om billett fra automat som angir tidspunkt for når gratisparkering utløper (§24, 3.ledd).
3. Ved parkering på reservert plass må gyldig p-tillatelse plasseres som nevnt i punkt to. Dette gjelder også plasser reservert for forflytningshemmede med kommunal p-tillatelse.
4. På områder med tidsbegrenset p-tid og krav om bruk av parkeringsskive skal fører umiddelbart etter at motorvognen er parkert stille viseren på parkeringsskiven på det tidspunkt motorvognen ble parkert, eller på tidspunktet når reguleringstiden igjen starter dersom motorvognen parkeres utenfor regulert tid (§ 24, 2.ledd).
Parkeringsgebyr
Parkeringsgebyret er en gul lapp slik bildet illustrerer, og fungerer som en faktura (det vil si at du ikke vil få tilsendt en faktura i tillegg). På lappen finner du betalingsinformasjon og KID-nummer.
Betalingsfristen er 21 dager. Hvis ikke gebyret er betalt innen denne fristen, påløper det et tilleggsgebyr på 50 prosent av gebyrsummen.
Dette er i henhold til forskriften om offentlig parkeringsgebyr.

Parkeringsgebyr må betales uansett
Du må betale parkeringsgebyret innen betalingsfristen, selv om du sender inn klage.
Fører og eier er solidarisk ansvarlig for betalingen. Ileggelsen er sikret ved panterett i kjøretøyet, og er tvangsgrunnlag for utlegg hos bilfører/bileier i henhold til vegtrafikklovens § 38.
Klage
Dersom du mener det er grunn til å klage, må du alltid klage til den virksomheten som har gitt deg gebyr eller kontrollsanksjon. Informasjon om hvor du skal klage finner du på boten. Får du avslag på denne klagen og ønsker å klage videre, er det to forskjellige måter:
- Parkeringsgebyr som er gitt av en kommune eller politiet skal eventuelt behandles av tingretten (kommunen eller politiet vil sende saken til retten dersom du krever det).
- Klage på parkeringsbot til Elverum kommune finner du her.
- Ilagt kontrollsanksjon skal eventuelt behandles av Parkeringsklagenemnda.