Slik varsles du i en krise
I en krise som truer liv og helse vil du få et nødvarsel på din mobil. Da gir mobilen fra seg et høyt signal og du får en melding med beskjed om hva du skal gjøre.
Kommunen har også mulighet til å sende melding via SMS.
Varslingsanleggene (tyfoner, flyalarm) brukes også til å varsle om akutt fare. Når alarmen går, kan du søke informasjon på NRK P1. På www.sikkerhverdag.no står det mer om hvordan du varsles ved en krise.
Nødvarsel på mobil og varslingsanleggene testes to ganger i året.
Dersom du blir varslet om en krise er det viktig at du varsler videre til menneskene rundt deg, i tilfelle de ikke har fått med seg varslet.
Varsling ved stengt vann
Kommunen varsler deg på SMS eller talemelding hvis vannet blir borte.
Slik finner du informasjon i en krise
Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre.
Du vil finne mer informasjon på offentlige nettsider, nettaviser, radio, TV og sosiale medier. NRK har et særskilt ansvar for å bringe offisielle meldinger fra myndighetene.
Vi legger ut informasjon på kommunens nettsider om hva som har skjedd, hva du bør gjøre og hvordan du kan få hjelp fra kommunen. For å kunne motta råd og meldinger via beredskapskanalen NRK P1 bør du ha tilgang til en DAB-radio som også er batteridrevet.
Krisesituasjoner er uoversiktlige, og noen kan ha egeninteresser av å spre feilinformasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder.
Hva hvis strømmen og internett er nede?
Hvis strømmen og internett ikke fungerer vil kommunen gi felles informasjon på forskjellige kommunale bygg.
Hva gjør vi dersom vi må evakuere?
Får du varsel om å evakuere må du alltid følge politiets instruksjoner. Forlat huset umiddelbart dersom du blir bedt om det. Skru av komfyren og har du tid så lukk vinduer og lås døren.
Ta vare på deg selv
Ved en evakuering er du ansvarlig for å ta vare på deg selv så langt som mulig. Det betyr at alle som kan, må selv sørge for transport, husly og mat. Kommunen vil prioritere å hjelpe innbyggere som får hjemmetjenester, institusjonstjenester eller de som ikke har mulighet til å evakuere selv.
Hvor kan du evakuere til?
Tenk gjennom hvor du og din familie kan evakuere til. Det kan for eksempel være familie eller bekjente som bor i eller utenfor byen.
Dette bør du ha med:
- Identifikasjonspapirer som pass, bankkort eller førerkort
- Lommebok, mobiltelefon og lader
- Klær og toalettsaker
- Medisiner som du eller noen i familien trenger
- Utstyr til små barn (bleier, babymat, tåteflasker, leker)
Evakuert- og pårørendesenter
Ved behov oppretter kommunen et evakuert- og pårørendesenter. Et slikt senter er et kortsiktig hjelpetiltak en akuttfase for de som er evakuert og deres pårørende.
På senteret vil du få informasjon om hva som skjer og få tilbud om samtale med helsepersonell. Evakuerte på senteret vil få tilbud om overnatting og bevertning.