Prosessen for utarbeidelse av planer følger reglene i plan- og bygningsloven. Det er kommunestyret som har myndigheten til å vedta arealplaner, men før dette skal det være en prosess som sikrer medvirkning og gode planavklaringer. En planprosess er en demokratisk og åpen prosess som skal sikre at alle som er berørt eller har interesser knyttet til en plan skal kunne si sin mening før en plan kan vedtas.
Kontakt oss!
Hvis du ønsker å utarbeide og fremme en plan bør vi kontaktes først. Enkelte ganger er det lurt å ta en uformell prat med oss på telefon eller i et møte. Vi kan veilede deg i hvordan du starter en prosess og eventuelt gi noen tidlige tilbakemeldinger om prosjektet.
Du engasjerer så en fagkyndig konsulent. En formell henvendelse sendes til kommunen, hvor man ber om et oppstartsmøte. Henvendelse er et skjema som fylles inn og sendes til kommunen. Skjemaet finner du her (anmodning om oppstartsmøte). Som regel kan det forventes at det tar 3 uker fra kommunen har mottatt forespørselen til et formelt møte blir holdt. Kommunen avgjør hvilken type planprosess som kreves og tar stilling til om tiltaket må konsekvensutredes.
Møte med kommunen
En planprosess starter med et formelt møte mellom representanter fra kommunen, utbygger/forslagsstiller og konsulenten som skal utarbeide planen. På dette møtet presenterer forslagsstilleren hva som er hensikten med planen. Sammen går man gjennom rammer og premisser for planarbeidet, aktuelle problemstillinger og utredningsbehov.
Nabovarsling
Når en plan startes opp skal alle berørte parter varsles direkte. Dette er grunneiere i området, offentlige myndigheter og andre med interesse for planen. Det skal samtidig kunngjøres i en avis og på nett. Kommunen varsler alle planer på nettsiden her. Årsaken til at planen varsles er at alle skal kunne ha muligheten for å komme med innspill og merknader til planarbeidet før den er ferdig utarbeidet. Dette er viktig for å oppnå en god medvirkning tidlig i prosessen.
Planen utarbeides
Konsulenten utarbeider et planforslag med bakgrunn i utbyggers ønsker, kommunens rammer og premisser og mottatte innspill. Kommunen har god erfaring med at plandokumentene sendes til gjennomsyn før en formell innsendelse, for å kontrollere at dokumentene ikke har feil eller mangler. Det er ønskelig med en god dialog mellom utbygger og kommunen for å oppnå planforslag med høy kvalitet. Alle plandokumenter sendes så formelt til kommunen for behandling. Kommunen har da 12 uker på seg til å behandle planforslaget, med forutsetning av at planen er behandlingsdyktig.
Formannskapet behandler planforslaget
Når et planforslag er komplett behandles det av formannskapet. De tar stilling til om planforslaget skal legges ut til offentlig ettersyn eller ikke. Formannskapet kan kreve at det gjøres endringer før planen legges ut til offentlig ettersyn. Ved behandling i formannskapet redegjør rådmannen for sin vurdering av planen og eventuelle anbefalinger av endringer.
Offentlig ettersyn
Når en plan legges ut til offentlig ettersyn skal alle berørte parter, grunneiere og offentlige myndigheter varsles direkte samtidig som at planen kunngjøres i en avis og på nett. Planforslaget ligger ute til offentlig ettersyn for at alle kan kommentere og komme med innspill og merknader. Dersom planforslaget er i strid med nasjonale eller regionale føringer, retningslinjer etc. kan offentlige myndigheter rette innsigelse til planforslaget. Det kan f. eks. være at støy fra en riksveg ikke er vurdert eller at det ikke er avsatt et egnet lekeareal for barn. Dersom det foreligger en innsigelse må dette avklares og mulige endringer i planen må foretas før planen kan sluttbehandles i kommunestyret.
Kommunestyret behandler planen
Basert på innkomne uttalelser og merknader vurderer kommunen om det må foretas endringer av planforslaget før den kan vedtas. En ny vurdering av planen og uttalelser mottatt i høringsperioden legges fram til formannskapet, som tar stilling til om planen skal sendes til kommunestyret for et sluttvedtak. Kommunestyret vedtar planen etter at den er behandlet i formannskapet.
Når en reguleringsplan er vedtatt av kommunestyret er den rettskraftig.
Eventuelle klager
De som er berørt av planen eller har annen rettslig klageinteresse kan påklage kommunestyrets vedtak. Eventuelle klager behandles av formannskapet. Dersom formannskapet ikke tar klagen til følge sendes den til behandling hos Fylkesmannen, som fatter det endelige vedtaket om klagen skal tas til følge eller ikke.