- Jeg brenner veldig for å hjelpe de som sliter, fordi jeg sjøl fikk hjelp da jeg slet som verst. Nå kan jeg hjelpe de som trenger det. Hjelpe noen ut av rusen, hjelpe andre til å få en lettere hverdag, sier erfaringskonsulent Jon-André Haugen.
Han er en av tre personer som utgjør GRIP-teamet i Elverum kommune. Med på laget har han erfaringskonsulent Simon Johansen og aktivitør og veileder Trine Fjeldstad Kazemba.
GRIP-teamet startet opp i januar med støtte fra Helsedirektoratet, og skal sammen med mennesker som strever med rus i Elverum bygge opp et aktivitetstilbud.
Følg GRIP-teamet og Annekset på Facebook og/eller Instagram!
Åpningstider på Annekset:
Tirsdag og torsdag fra klokka 10 til 13.
Åpningstider GRIP:
Tirsdag, onsdag og torsdag fra klokka 9 til 15.
Fredag: for deg som har vært i aktiv rus og ønsker å prøve ut ulike aktiviteter fra klokka 9 til 15.
Kontaktinformasjon: e-post: grip@elverum.kommune.no eller telefon: 993 72 609.
Viktig erfaring
Johansen og Haugen er begge tidligere rusmisbrukere, og har klart å komme seg ut av misbruket. Den erfaringen de bærer med seg er uvurderlig i arbeidet med rusavhengige.
- Det er nytt å ansette erfaringskonsulenter. Den kunnskapen og kompetansen som Simon og Jon-André har i møte med gjestene våre er helt unik, sier Fjeldstad Kazemba.
Johansen og Haugen er enige i at det gjør det enklere å nå ut til rusavhengige med den erfaringen de har.
- Vi snakker samme språket, og vi vet hva de går igjennom. Kombinasjonen med de som har lært mye på skolen og jobbet lenge i yrket, og oss som erfaringskonsulenter er en superkombo, sier Haugen.
- Glad for tilbudet
I begynnelsen av september ble GRIP-hallen offisielt åpnet. Egentlig skulle dette skje i mars, men ble utsatt på grunn av korona-situasjonen. Mange kom for å være med på åpningen, deriblant ordfører Lillian Skjærvik.
- Jeg er veldig glad for at vi har fått dette tilbudet. Jeg håper mange bruker det, og får ta del i gleden det er å ha så gode medarbeidere som finnes her på Annekset og i GRIP-hallen. Jeg setter stor pris på alle den jobben dere har lagt ned her, sammen med lag, foreninger og frivillige. Det er en veldig viktig jobb dere gjør, sa ordfører Skjærvik under åpningen.
GRIP-hallen finner du i kjelleren på Annekset, og det er her GRIP-teamet holder til. Her tilbys forskjellige aktiviteter til rusavhengige, som for eksempel stisykling, bålturer, sykkelmekking, snekring, maling og tegnesaker.
- Det skal være mulig å velge ulike ting. Det er også mulig bare å ta en kopp kaffe i sofaen. Det er ikke sånn at man absolutt må være med på en aktivitet. Vi tilrettelegger for de som kommer. Vi har en plan, men den er ikke fast. Står det frisbee-golf, men ingen vil, da drar vi ikke på frisbee-golf. Det er også en fordel at vi er tre, for da kan vi dele oss opp. Det er kjempeviktig å tilrettelegge for den personen som kommer, sier Fjeldstad Kazemba.
Johansen legger til at man må ikke være med å sykle 30 kilometer. Her kan man senke skuldrene, slenge seg ned i sofaen med en kaffekopp og føle seg som hjemme.
- Når folk først får tatt et skritt innenfor dørstokken, da er mye gjort. Mestringsfølelse er viktig. Vi utfordrer dem, men vi tar ikke bort gleden ved å gjøre ting. De skal føle at de mestrer dette.
Må ha variasjon
Enhetsleder for rus og psykisk helse, Petter Sundt Nyborg, sier det er helt avgjørende at de har flere tilbud, slik at man favner flere.
- Det er ikke sånn at et tilbud passer alle. Vi må ha variasjon. Vi håper at vi på denne måten får enda flere til å komme hit.
Han er veldig fornøyd med GRIP-teamet og jobben de gjør.
- Det er folk med store hjerter og et brennende engasjement. De har vært positive fra før de startet, så det har vært en drøm å få disse på plass. Det er en fantastisk gjeng, sier Sundt Nyborg.
Til stede på åpningen av GRIP-hallen var også seniorrådgiver i enhet for Helse og omsorg, Arild Bækkevold fra Fylkesmannen i Innlandet.
- Dette er et veldig godt tilbud, og akkurat det vi ønsker oss. Vi heier på tilbud som dette, sier Bækkevold.
Det er mange frivillige både lag, foreninger og privatpersoner som gjør en viktig og god jobb ved å hjelpe til på Annekset og i GRIP-hallen.
- De frivillige stiller opp for oss fra Lions, Den Norske Turistforening, Den Norske Kirke, Kiwanis og enkelte uavhengige frivillige. Vi har også et godt samarbeid med Sport1. Vi samarbeider også med ruskonsulentene på Nav og med boligsosialt kontor, sier Fjeldstad Kazemba.