Nylig var rundt 40 både fra offentlige og private aktører samlet for å både øke kunnskapen om bruk av tre, og for å komme med innspill til en ny revidert veileder for bruk av tre.
Aasmund Bunkholt fra Trefokus var en de første foredragsholderne, men oppsummerte i stor grad hvorfor det bør satses på mer bruk av tre. Han var klar og tydelig i sitt budskap til seminardeltakerne:
- Tre leverer på det meste, på bærekraftsmålene, på trender i byggemarkedet, på sosial bærekraft, på sirkulærøkonomi og ressursknapphet. I tillegg er det konkurransedyktig på pris, og skaper et bedre arbeidsmiljø - både for de som bygger og for de som skal bruke det i etterkant.
Han la også vekt på at bruk av skog og tre kan gi en reduksjon på CO2-fotavtrykket på 25 til 50 prosent og er en naturlig karbonfanger.
Lettere drift
Trondheim kommune har i likhet med Elverum vært en foregangskommune på bruk av tre, og er også en del av samarbeidet “Nordiske trebyer”. Utbyggingssjef i Trondheim kommune, Tore Myrvold, deler Bunkholt sine erfaringer om at bygging i tre har blitt konkurransedyktig på pris.
- I starten opplevde vi nok forskjeller på pris, men opplever for det aller meste at det marginale forskjeller nå, uttalte han.
Og la til at når det kommer til drift av massivtrebygg opplever de at drifts- og vedlikeholdsavdelingen er svært fornøyd.
- De melder fra om at det er lite hærverk, ingen tagging og lettere å drifte fordi det tåler litt. I tillegg så opplever de at det lukter friskt i mange år, sier Myrvold.
Ser muligheter
Knut Storberget som åpnet seminaret, var tydelig på at det er viktig at vi ser på muligheter vi har for å sette rammer for bruk av mer tre, og at vi ikke ser begrensningene.
Og det var nettopp handlingsrom og muligheter som Eivind Junker, førsteamanuensis ved Nord Universitet satte fokus på. Han hadde fått i oppdrag i vise hvilke muligheter som ligger i plan- og bygningsloven for bruk av tre.
I korte trekk så er det muligheter til å bruke plan- og bygningsloven for å øke bruken av tre i kommunene. Her kan det settes krav både i kommuneplanen arealdel, i reguleringsplaner og når det gis byggetillatelse.
- Den største muligheten ligger i kommuneplanen arealdel. Her ligger det muligheter til å knytte det opp vilkår og planbestemmelser for estetikk, og klima og miljø.
Glad for engasjementet
Sammen med en rekke ulike aktører er Elverum kommune godt i gang med å revidere treveilederen. Erfaringer viser at den har bidratt til økt fokus på bruk av tre og tiden er moden for å ta steget enda litt lengre.
- Jeg er glad for at det er stort engasjement og mange ser verdien av det grønne gullet, sier Ane C. Tange som er prosjektleder for energi og klima i Sør-Østerdalen og holder tak i revideringen av veilederen sammen med landbrukssjef Erik Stenhammer.
Den nye treveilederen skal være ferdig vårene 2021. Du kan laste ned alle innleggene fra seminaret her.
Her er presentasjoner fra seminaret
Elverum strategi trebygg 28 09 20 II Marten Hugosson
Erfaringer fra byggesak Elverum
Hvorfor bruke tre Tre Fokus Aa B sept 2020
Karbonbinding klima og inneklima med bygg i tre
Plan og bygningsloven og bruk av tre
Sør Odal Presentasjon Treseminar Elverum