Dette er samme status som gis til politikerne i formannskapet og kommunestyret.
Bakgrunn
Elverum kommune har gjennom flere 10 år med varierende grad av intensitet vært engasjert i internasjonalt orientert arbeid ut fra forskjellige perspektiver.
Dels har dette vært humanitært begrunnet arbeid, dels har det vært samarbeid med vennskapskommuner i Norden, dels har det vært samarbeid og kompetansebygging innenfor rammene av EU/EØS-avtalen, dels har det vært arbeid med integrering og inkludering innad i kommunen for nye innbyggere som har vært flyktninger og migranter til Norge og Elverum.
Engasjementet i slikt arbeid har foregått i kommunens regi, og i regi av frivillige organisasjoner og enkeltpersoners idealistiske engasjement.
På godt, og dels på vondt, er vår verden i tiltakende grad integrert - folk, virksomheter, kulturer og land i mellom. Dette gir muligheter, trusler og utfordringer som kan benyttes og må håndteres. Det dreier seg om alt fra fredelig sameksistens, toleranse, felles forståelse og utvikling, rettferdig fordeling og berikelse av menneskers liv i den ene enden av skalaen, til uforsonlighet, krig og konflikt i den andre enden. Dette berører alle folk og nasjoner og lokalsamfunn, også Elverum.
Gjennom de senere år har det i tiltakende grad i Elverum blitt gitt oppmerksomhet til internasjonalt orienterte forhold, både gjennom tverrpolitisk engasjement, og fra medarbeidere og ildsjeler både i kommunens organisasjon, i interkommunale samarbeid og i sivilsamfunnet i regi av frivillige organisasjoner og enkeltpersoner.
Engasjementet kan sies å være en del av tidsånden, det representerer betydelige muligheter for utviklingen av Elverum som lokalsamfunn, og det er en dyd av nødvendighet for å håndtere utfordringer verdenssamfunnet har som følge ulikhet, urettferdighet, krig og konflikter med blant annet flyktningstrømmer som konsekvens.
Dette engasjementet har ført til en gradvis økende bestrebelse de senere år for å institusjonalisere det internasjonale arbeidet i Elverum. Årene 2020 og 2021 har gitt noen begrensninger på grunn av koronapandemien.
Bestrebelsen kommer per høsten 2020 til uttrykk gjennom slik som:
- En samlet strategisk plan for internasjonalt arbeid i kommunen med virkning for perioden 2018 – 2021. Denne er besluttet fornyet for perioden 2023 - 2026 jamfør kommunestyrevedtak 096/22 per 21.09.22.
- Elverum kommunes innmeldelse og deltakelse i OsloRegionens Europakontor med virkning fra 2020. Foruten langsiktig oppbygging av nettverk, har dette så langt gitt uttelling i form av et program for kompetansebygging med europeisk profil for ledere innenfor skolesektoren.
- Aktivt partnerskap med kommunesektorens interesseorganisasjon KS sin internasjonale virksomhet, i den hensikt å utvikle prosjekter innenfor rammen av Norges EØS-samarbeid i Europa. Dette partnerskapet har gitt flere konkrete utviklingssamarbeid – se under.
- Proaktivt arbeid gjennom mer enn 10 år – dels i interkommunalt samarbeid i Sør-Østerdal i regi av Regionrådet (nå Sør-Østerdal Interkommunale Politiske Råd), dels i Elverum kommunes egen regi – for å utvikle og gjennomføre utviklingsprosjekter med medfinansiering fra EU´s mekanismer for finansiering og/eller medfinansiering i henhold til EØS-avtalen. Dette dreide seg særlig fra 2010 og i noen år framover om midler til investering og kompetansebygging til energiøkonomisering i kommunale bygg. Etter hvert har det blitt prosjekter med stor faglig bredde i lokalsamfunnsperspektiv. Per høsten 2022 er status at Elverum som kommune og lokalsamfunn har pågående samarbeid med Ropazi kommune i regionen Vidzeme i Latvia, og er på veg inn i relativt store samarbeid med Zlotow og Hrubieszow kommuner i Polen for perioden 2023 og 2024.
- Vennskapskommunesamarbeidet med Sunne kommune i Sverige er vitalisert, og vil bli fornyet og formalisert på nytt gjennom en samarbeidsavtale som vil komme til politisk behandling etter planen innen utgangen av 2022.
- Vedvarende og relativt omfattende engasjement fra kommunens side for å drive bosetting, integrering og inkludering av flyktninger og immigranter. I denne virksomheten har Elverum Læringssenter en sentral rolle for å ivareta kommunens ansvar for voksenopplæring av flyktninger/migranter.
- Internasjonal uke i Elverum i uke 43, i tilknytning til FN-dagen – et arrangement og en markering som har pågått i mange år og er i utvikling.
- Elverum kommunen har tilsatt rådgiver med særskilt ansvar for å lede og koordinere det internasjonale arbeidet, som følge av at det internasjonalt orienterte arbeidet er opparbeidet til et nivå som gir finansielt grunnlag for å tilsette en særskilt medarbeider. Rådgiveren vil være på plass med virkning fra 1. februar 2023.
Se mer om kommunens internasjonale arbeid her.
Med dette som bakgrunn er denne sakens hensikt å gi en kortfattet status for det internasjonale arbeidet i Elverum kommunes regi per høsten 2022, for å redegjøre for noen vesentlige elementer i hva som preger arbeidet p.t., og som grunnlag for forståelsen av det arbeidet og de mulighetene som ligger foran oss.
Strategisk plan: Internasjonalt arbeid i Elverum 2018 - 2021
Den strategiske planen for det internasjonale arbeidet er en detaljering av kommuneplanens mål og strategier, og en beskrivelse av de ambisjoner kommunens ønsker å ha på det arbeidet som har internasjonalt perspektiv.
Det internasjonale rettede arbeidet er i all hovedsak ikke lovpålagt, det er altså noe lokalsamfunnet ved en prioritering ser seg tjent med å ha ambisjoner for, over tid. I den gjeldende planen for det internasjonale arbeidet er det utarbeidet mål og strategier på fem områder.
Dette ble gjort ut fra de tilsvarende fem perspektiver det ble vurdert som viktig å ivareta for det internasjonale arbeidet med Elverum som referanseramme da planen ble vedtatt i 2018 for perioden 2018 – 2021.
Disse fem områdene har vært:
- Internasjonalisering og endring i Elverum.
- Elverum og internasjonalt solidaritets- og hjelpearbeid.
- Elverum kommune og Nordisk samarbeid.
- Elverum - EØS-avtalen, EU og Europa.
- Rekruttering, utdanning og integrering.
For hvert område har det vært utformet mål for hva som skulle være ønsket tilstand på området ved utgangen av 2021, med tilhørende strategier for hvordan målene skulle nåes. Målene og strategiene kan leses i planen: Strategisk plan for internasjonalt arbeid
Noe av arbeidet har vært hemmet av koronapandemien slik at mål ikke er nådd, på andre områder er målene fullt og helt oppnådd, dog med en viss forsinkelse inn i 2022, på andre områder er målet ikke nådd fordi man ikke har klart å prioritere tilstrekkelig innsats.
En videre evaluering og vurdering av planen og resultatene fra arbeidet, samt hvordan planen for kommende periodene 2023 – 2026 skal innrettes, vil være det vesentlige i den fornyelse av planen som kommunestyret har besluttet iverksatt fram mot mai 2023 - jamfør overnevnte kommunestyrevedtak.
Den strategiske planen har vært grunnlag for det internasjonale arbeidet i Elverum gjennom perioden. Planen har gitt styringssignalene for arbeidet som det redegjøres for i det følgende i denne saken.
OsloRegionens Europakontor (ORE) Elverum kommune har med virkning fra 01.01.2020 vært fullverdig medlem av OsloRegionens Europakontor. Innmeldelsen ble basert på eksplisitt punkt kommunestyrets vedtak da den strategiske planen for det internasjonale arbeidet ble vedtatt i KS-sak 172/18 per 13.12.2018.
Dette medlemskapet er i planen skrevet inn som en strategi som skal bidra til å nå ambisjoner en har i planen. OsloRegionens Europakontor er en medlemsorganisasjon for p.t. 17 medlemmer, som er kommuner, fylkeskommuner og universiteter på Østlandet.
Organisasjonen har kontor for sine medarbeidere i Brüssel og Oslo, og skal i henhold til vedtektene bistå sine medlemmer i EU/EØS-saker, og bidra til å bygge nettverk og samarbeid mellom medlemmene og aktuelle europeiske partnere innenfor de programmer som til enhver tid finnes innenfor EU/EØS-samarbeidet.
ORE har for tiden fem medarbeidere. Samarbeidet har så langt bidratt til å bygge kompetanse for Elverum kommune med tanke på muligheter som ligger innenfor EØS-samarbeidet. Konkret utbytte så langt er at kommunen er inne i et program med kompetansebygging for skoleledere og at kommunen er inne i en arbeidsprosess for å prekvalifisere seg som partner i EUs Erasmus-program.
Kommunen er representert i OREs kontaktgruppe med jevnlige møter, og har tilgang til tilrettelagt bistand og informasjon. Elverum kommune er på linje med alle landets kommuner og fylkeskommuner medlem i kommunenes interesseorganisasjon KS.
KS har en omfattende virksomhet for å bistå sine medlemmer, et av fagområdene er det internasjonale arbeidet. Elverum kommune har gjennom flere år vært en aktiv partner i det nettverket som ivaretar de internasjonale engasjementene.
Dette har blitt til flere samarbeidsprosjekter med nytte for kommunen. Per høsten 2022 har omfanget nådd et nivå som gjør at det vurderes som nødvendig å tilsette en egen medarbeider med særlig ansvar for å ivareta kommunens portefølje av internasjonalt rettede engasjement.
Initiativet er i tråd med ambisjonene man har hatt i planen for det internasjonale arbeidet, og det ligger en forventning om at dette arbeidet vil kunne videreutvikles for de kommende år. Som nevnt vil det for 2023 og 2024 være særlig oppmerksomhet tilknyttet samarbeid med de polske kommunene Zlotow og Hrubieszow.
Samarbeidet er utviklet gjennom våren 2022 og vil bli formalisert i form av avtaler i løpet av oktober 2022. Samarbeidet er finansiert gjennom norske statlige midler innenfor rammen av EØS-avtalen og har kommet til som følge av en relativt omfattende utvelgelsesprosess av kommuner med bistand fra KS og KS sin polske søsterorganisasjon.
De to samarbeidsavtalene vil for Elverum kommune sin del ha en økonomisk ramme i størrelsesorden 2,5 millioner kroner. Områdene for samarbeid vil i prinsippet omfatte elementer av hele kommunens tjenesteproduksjon og ansvar for samfunnsutvikling, og vil dreie seg om hvordan demokratiske prinsipper forvaltes, kontrollfunksjonene i kommunen, pleie- og omsorg, barnehage og skole, næringsutvikling og så videre.
Arbeidet vil foregå som kompetansedeling i seminarer, møter og befaringer – dels i de polske kommunene, dels ved delegasjonsbesøk i Elverum, dels ved fysiske samlinger, dels ved digitale møter/seminarer på utvalgte tema.
Samarbeidet krever tolking. I tillegg til samarbeidet med de polske kommunene, er Elverum kommune involvert i programmerte samarbeid med Ropazi kommune og regionen Vidzeme i Latvia. Videre har man gjennom 2022 vært involvert i samarbeid med rumenske kommuner.
Elverum kommune har gjennom flere 10-år, med varierende intensitet, hatt samarbeid med vennskapskommuner i Norden, noe som inngår i det samlede internasjonalt rettede samarbeidet. I en periode i andre halvdel av 1990-tallet og inn på 2000-tallet var dette et 4-kommunesamarbeid mellom kommunen Siilinjärvi i Finland, Haslev i Danmark, Sunne i Sverige og Elverum kommune.
Samarbeidet innebar i særlig grad kompetansedeling gjennom konferanser/seminarer som annet hvert år gikk på rundgang mellom kommunene. Samarbeidet i den formen gikk i oppløsning inn på 2000-tallet som følge av kommunereformen i Danmark og andre årsaker.
Med virkning fra 2021 er det i tråd med Elverum kommunens ambisjoner i planen for det internasjonale arbeidet tatt et fornyet initiativ for samarbeid mellom Sunne kommune og Elverum kommune. Dette har så langt skjedd gjennom besøk fra Sunne til Elverum i internasjonale uke i oktober 2021, dernest med besøk fra formannskapet i Elverum til Sunne 28. og 29. september 2022.
I mellom disse besøkene har det vært arbeidet for å finne fram til aktuelle samarbeidstemaer. Ambisjonen som følge av besøket i Sunne kommune 28. og 29. september er å formalisere samarbeidet gjennom en avtale med temaer som har relevans for kommunene og vår tid.
Kommunene har en felles ambisjon om at dette skal håndteres som likeartede saker i kommunenes kommunestyrer innen utgangen av året 2022, slik at samarbeidet bringes inn i forpliktende former fra 2023.
Elverum kommunes integreringsarbeid
Elverum kommunes arbeid for å integrere og inkludere flyktninger og migranter i lokalsamfunnet, inngår som et arbeid i det fokusområdet/perspektivet som i planen for internasjonalt arbeid er benevnt som internasjonalisering og endring innad i Elverum.
Dette er arbeid som involverer mange av kommunens tjenester, men som i særlig grad ivaretas av kommunens enhet for bosetting og introduksjon og Elverum Læringssenter (voksenopplæring).
Internasjonal uke
Et element i kommunens internasjonalt rettede arbeid er at man hvert år gjør en markering ved å sette sammen et program for en internasjonal uke i uke 43. Tidsrommet er valgt med utgangspunkt i FN- dagen som er den 24. oktober.
Den internasjonale uka utvikles og settes sammen for å vise elementer som inngår lokalsamfunnets internasjonale arbeid. En markering under denne uka er å dele ut prisen årets internasjonale elverumsing.
Rådgiver – Internasjonalt arbeid
Som bidrag til å ivareta kommunens samlede portefølje i det internasjonal rettede arbeidet er det gjennom våren 2022 forberedt for tilsetting av en rådgiver med særskilt ansvar for arbeidet.
Dette har sin bakgrunn i at det internasjonale arbeidet er politisk forankret og ønsket – jamfør den strategiske planens ambisjoner og kommunestyrets vedtak av denne, og det faktum at det internasjonale arbeidet er opparbeidet til et omfang med tilhørende finansieringsmuligheter som kan forsvare en slik tilsetting.
Dette vurderes også som nødvendig for å kunne mestre videre utvikling arbeidet for de kommende år. Rådgiver for internasjonalt arbeid plasseres organisatorisk i kommunens stab for samfunnsutvikling.
Tilsettingsprosess er gjennomført september 2022, utvalgt medarbeider er valgt, har akseptert rammene for stillingen og vil tiltre per 1. februar 2023.
Oppsummering
Denne saken har hatt som hensikt å gi en kortfattet status for det internasjonale arbeidet i Elverum kommunes regi per høsten 2022, for å redegjøre for noen vesentlige elementer i hva som preger arbeidet p.t., og som grunnlag for forståelsen av det arbeidet og de mulighetene som ligger foran oss.
Saken er aktualisert fordi det vurderes som et naturlig tidspunkt for å gi en slik status – jamfør følgende:
- Saken fremmes for kommunestyret under internasjonal uke i 2022.
- Det er nylig besluttet av kommunestyret at fornyelse av kommunens strategiske plan for det internasjonale arbeidet skal skje som en arbeidsprosess fram mot mai 2023.
- Det internasjonale arbeidet er opparbeidet til et omfang som krever økt oppmerksomhet for de kommende år.
Det er likevel slik at det internasjonale arbeidet er svært begrenset i omfang sammenliknet med det som er, og skal være kommunens sentrale lovpålagte oppgaver.
Det internasjonale arbeidet innebærer imidlertid viktige momenter og muligheter. Dette vil ved engasjement bidra til at Elverum kommune som organisasjon og lokalsamfunn viser at vi er i takt med tiden, er en arbeidsgiver som bidrar til kompetansebygging og utvidede og interessante perspektiver og utfordringer for ledere og medarbeidere og bidrar med vår skjerv til internasjonal solidaritet, rettferdighet, demokrati og samfunnsutvikling – alt i alt noe som er litt større enn oss sjøl.
Med det som bakgrunn tilrår kommunedirektøren at kommunestyret fatter følgende vedtak i saken:
- Status i Elverum kommunes internasjonale arbeid slik det fortoner seg per høsten 2022 tas til orientering – jamfør beskrivelse i saken.
- Kommunestyret gir sin tilslutning til de ambisjoner for arbeidet som kommer til uttrykk i saken, og ser fram til en ytterligere konkretisering og dimensjonering av arbeidet i Strategisk plan for Internasjonalt arbeid i Elverum 2023 – 2026, som kommunestyret etter planen vil få til behandling innen 1. mai 2023 – jamfør KS-sak 096/22.