Når er det min tur?
Alle innbyggere, utenom de under 18 år og de som er gravide, vil få tilbud om vaksine. Kommunen kontakter deg når det er din tur i vaksinekøen. Det er vanskelig å si ekstakt når det blir din tur. Det kommer an på hvor mange vaksiner vi får hver uke.
Vi håper at alle som ønsker å ta vaksine i Elverum er vaksinert før sommeren, men det er vanskelig å si helt sikkert. Vaksinen Elverum får fra FHI er vaksinen til BioNTech og Pfizer som heter Comirnaty.
Elverum kommune følger FHIs råd om hvem som skal få vaksine først. Beboere på sykehjem og Jotuntoppens avdeling 1. etasje er vaksinert først. Deretter er det de som er 85 år og eldre, i tillegg til kritisk helsepersonell. Vi har startet vaksinering av denne aldersgruppe.
- Les mer om rekkefølgen her: Hvem bør få vaksine først?
Hvordan får jeg beskjed om når det er min tur?
Du får beskjed fra kommunen når det er din tur til å få vaksine. Dette vil skje via brev eller SMS. Du kan også følge med på kommunens nettside for å se hvor langt vi har kommet med vaksineringen. Vi legger også ut informasjon på kommunens Facebook-side, Instagram og Twitter. Du kan også følge med i Østlendingen og på Elverumsradioen.
De første som har fått beskjed er de som er 85 år og eldre. Det er sendt ut et informasjonsbrev i posten til denne aldersgruppa, og vi er i gang med å ringe dem for å tilby vaksine. Er du i denne aldersgruppa, men har ikke mottatt brev fra oss, ta kontakt på vaksinetelefonen: 915 35 009.
Etter hvert blir digital påmelding for yngre aldersgrupper, men du vil altså få beskjed når det er din tur.
Hvor mange doser med vaksine får Elverum?
Vi får hetteglass med vaksine hver uke, men vi vet ikke antallet før én til to uker før vi får dem. Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som avgjør hvor mange vi får hver uke. Vi bruker dosene fortløpende etter hvert som vi får dem.
Ifølge FHI så vil vi i uke 3 få 13 hetteglass, og i uke 4 får vi 17 hetteglass. Et hetteglass inneholder 5 - 6 doser med vaksine. Alt etter som hvor mange man klarer å trekke ut fra hetteglasset. Noen ganger klarer man å få fem doser, andre ganger seks doser.
Hvor kan jeg ringe hvis jeg har spørsmål?
Det er opprettet en egen vaksinetelefon. Den har samme telefonnummer som koronatelefonen: 915 35 009. Det er tastetrykk to etter velkomstbeskjeden. Åpningstid er klokka 9 til 11 på hverdager.
I begynnelsen er det først og fremst aldersgruppa 85 år og over og deres pårørende som kan ringe.
Hvor skjer vaksineringen?
Vaksinering av beboere på sykehjem ble gjort der de bor. Resten av befolkningen vaksineres på vaksinehuset på Vestad. Dette er i bygget som Europris og Lidl lå i tidligere. Adressen er: Vestsivegen 57. Det vil være skiltet til lokalet fra riksveien.
Inngangen er til høyre på bygningens framside (hovedinngangen).
Hva må jeg gjøre før jeg vaksinerer meg?
Når du har fått time for vaksinering så må du fylle ut et skjema med egenerklæring. Dette kan du laste ned og printe ut på FHIs nettsider her: Egenerklæring
Hvis du ikke har mulighet til å printe det ut sjøl, så kan du få det på kommunens servicekontor eller du kan få det tilsendt i posten.
Du må også ha med et identifikasjonsbevis med bilde. Ta på klær som gjør det lett å sette vaksinen i overarmen din.
Du skal ikke møte til vaksinering om du har luftveissymptomer samme dag. Gi beskjed om du ikke kan komme på telefon: 915 35 009.
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner (Marevan, Warfarin, Lixiana, Eliquis, Xarelto eller Pradaxa), så skal du ta denne medisinen etter du har blitt vaksinert.
Er du usikker på om du av helsemessige årsaker ikke bør ta vaksinen, så kontakt din fastlege.
- Brosjyre: Koronavaksinen på 1-2-3
- Les mer om: Vaksine mot koronavirus - Comirnaty (BioNTech og Pfizer)
Hva skjer når jeg kommer til vaksinehuset for å vaksinere meg?
Ikke kom altfor tidlig. Vi ønsker at folk kommer så presist som mulig til klokkeslettet de har fått, og ikke blir stående eller sittende å vente.
Du går inn hovedinngangen som ligger på høyre side på byggets framside. Her møter du frivillige som vil hjelpe deg videre. Du får utdelt munnbind, hvis du ikke har det sjøl. Husk å sprite hendene.
Det er laget fire linjer/sluser for vaksinering. Du blir vist til den linjen du skal gå, og det er fire poster du skal igjennom.
- Post 1: Registrering. Her leverer du egenerklæringen og viser fram identifikasjonsbevis med bilde.
- Post 2: Vaksinering. Sprøyten med vaksine settes i overarmen. Ta på klær slik at det er lett å få fram overarmen.
- Post 3: Registrering. Her legges du inn i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. Les mer om det på fhi.no.
- Post 4: Observasjon. Du må sitte i 20 minutter i tilfelle du får en reaksjon etter vaksinen.
Er det parkeringsplasser?
Det er stor parkeringsplass foran vaksinehuset.
Er det tilrettelagt for rullestoler?
Det er god plass til rullestol inne i bygget. Det er utplassert godt med stoler for den som trenger å hvile beina i vaksinehuset. Det vil også være et par rullestoler tilgjengelig for utlån.
Ikke kom for tidlig. Vi ønsker at folk skal komme så presist som mulig til klokkeslettet de har fått, og ikke blir stående eller sittende å vente.
Er det toaletter der?
Ja, det er toaletter tilgjengelig.
Jeg har ikke bil eller noen til å kjøre meg, hvordan kommer jeg meg til vaksinehuset?
I utgangspunktet må du prøve å komme seg til vaksinehuset ved å bruke for eksempel TT-kort, drosje, venner, pårørende eller lignende, men vi hjelper innbyggere som trenger det, å finne muligheter for transport.
Det er blant annet derfor vi ringer rundt til de som er 85 år og eldre. Hjemmetjenesten har kartlagt de som må ha assistanse ut fra at de har kognitiv svikt og ikke har noen til å hjelpe.
Koster vaksinen noe?
Nei, vaksinen er gratis. Det vil si at hvis du blir oppringt, får SMS eller e-post av noen som vil selge vaksine eller sier at vaksinen koster penger, så er dette løgn.
Må jeg ta vaksinen?
Vaksinen er frivillig. Du er derfor ikke pålagt å vaksinere deg, men vi anbefaler at du gjør det.
Hvem bør ta vaksinen?
- De som er 65 år og eldre.
- Voksne personer med enkelte sykdommer.
Les mer på fhi.no.
Hvordan skjer vaksineringen?
- Vaksinen gis med sprøyte i overarmen.
- Vaksinen skal gis to ganger med cirka tre ukers mellomrom.
- Husk å si ifra om har allergi, bruker medisin eller er syk. Ta kontakt på vaksinetelefonen.
Hvor godt virker vaksinen?
- Vaksinen beskytter mot koronasykdommen covid-19.
- De fleste får beskyttelse 1-2 uker etter andre vaksinedose.
- De som har fått vaksine bør fortsatt følge regler for smittevern.
Gir vaksinen bivirkninger?
Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Vaksinen er testet i store studier på mange tusen mennesker.
Vanlige bivirkninger er:
- Vondt på stikkstedet.
- Trøtthet.
- Hodepine.
- Vondt i kroppen.
- Frysninger.
Dette er bivirkninger som er ubehagelige, men som går over etter få dager. Kontakt lege eller annet helsepersonell hvis du får uvanlige, kraftige eller langvarige symptomer etter vaksinen.