Hun startet skoleåret som kontaktlærer for 1. klasse ved Lillemoen skole. Så brøt krigen ut i Ukraina. Folk flyktet, noen av dem til Norge og Elverum. For raskt å kunne gi barna en så normal hverdag som mulig, opprettet kommunen to mottaksklasser. At det allerede fantes en lærer fra Ukraina i skolesystemet, var naturligvis en stor bonus.
- Det viktigste for disse elevene er å kunne føle seg trygge. At de blir ønsket velkommen, får gå på skolen og bli en del av vennegjengen. Da blir alt enklere. Det tar tid å lære seg et nytt språk, så de vil trenge mye hjelp fremover, både av lærere og elever, sier Varøy, som er glad for at hun også har fått en ukrainsk assistent med på laget.
Så langt har tre ukrainske elever begynt på EUS og tre på Frydenlund. Antallet forventes å stige jevnt og trutt over påske; av de 77 ukrainske flyktningene som Elverum kommune har sagt ja til å ta imot, er ca. 40 prosent barn.

Norskkurs på timeplanen
På Frydenlund skole har 2. klassingen Oleksii Vynnychenko og 6. klassingene David Moskalenko og Danyl Giliov satt seg godt til rette ved pulten. De tre er de eneste elevene i klasserommet, og det står norskkurs på timeplanen.
Med Alva som tolk, forteller guttene at de har blitt tatt godt imot av de andre elevene. Ved hjelp av kroppsspråk og litt engelsk har de blitt inkludert i leken, i første rekke på fotballbanen. 6. trinn arrangerte også en bli-kjent-dag på Skogmuseet for sine nye klassekamerater.
- Jeg datt flere ganger, men det var veldig gøy, slår Danyl fast.

Millioner på flukt
Alva Varøy er født og oppvokst i byen Uman, 200 kilometer sør for Kyiv. Rundt Uman finnes det flere viktige militærbaser og byen var derfor blant de første målene da Russland gikk til angrep 24. februar i år.
Mer enn fire og en halv million ukrainere har flyktet fra hjemlandet sitt siden krigen startet. Varøy har hentet foreldrene sine til Norge, men har en bror som fremdeles oppholder seg i det krigsherjede landet.
- Situasjonen er tragisk. Dessverre ser det ut til at krigen vil vare lenge, sier hun.

En god start i Norge
Hun utdannet seg til lærer i Ukraina med fordypning i engelsk og ukrainsk. I 2006 brakte kjærligheten henne til Norge. Her tok hun videreutdanning, og har nå jobbet som spesialpedagog, kontaktlærer og morsmålslærer i 15 år. I 2020 flyttet hun og familien fra Askøy utenfor Bergen til Elverum.
- Først fikk jeg jobb på Hernes skole, så begynte jeg på Lillemoen. For tre uker siden ble jeg spurt av skoleledelsen i kommunen om jeg ville være lærer og kontaktperson for de ukrainske skolebarna som kommer hit. Som ukrainer ønsker jeg å bidra til at disse elevene får en god start i Norge, selv om det gjorde vondt å forlate den flotte førsteklassen min på Lillemoen. Det er viktig at unge ukrainere møter trygge voksne. Jeg skal gjøre mitt beste for at de opplever læring, utvikling og trivsel, sier Varøy.
Skolen i Elverum har rigget seg for å ta imot ukrainske elever fortløpende. Det er derfor viktig at ukrainske flyktninger registrere seg i Elverum kommune ved ankomst.
