Ap, SV og FrP la fram en handlings- og økonomiplan med noen endringer sammenlignet med kommunedirektørens forslag. Forslaget fra Ap, SV og FrP fikk flertallet med 20 mot 15 stemmer, og ble dermed vedtatt.
Les den vedtatte Handlings- og økonomiplanen her.
Endringsforslagene fra Ap, SV og FrP:

Kommunedirektøren foreslo blant annet i sitt forslag å innføre parkeringsavgift i sentrum fra 1. time. Dette punktet har Ap, SV og Frp tatt ut av sitt forslag, som altså ble vedtatt.
Alle partiene i kommunestyret var enige om å fjerne kommunedirektørens forslag om innføring av parkeringsavgift i sentrum fra 1. time.
Høyre sitt budsjettforslag og et fellesforslag fra Sp, MDG og Pensjonistpartiet ble nedstemt.
Det ble lagt fram flere verbalforslag. Følgende ble vedtatt:
Verbalforslag fra Ap, SV og FrP
1. Barnehageplass
Flere familier i Elverum har behov for barnehageplass i sommerferien. Familier som flytter til Elverum trenger barnehageplass snarest mulig, uavhengig av dagens ordning faste tider for barnehageopptak. Komite for oppvekst er i gang med tiltak for å forbedre tilgangen til barnehage med disse familie-behovene som utgangspunkt.
Kommunestyret ber kommunedirektøren sørge for et åpent barnehagetilbud i Terningen barnehage sommeren 2022, og at en ordning for løpende barnehageopptak i Elverum forsøkes igangsatt så snart det er praktisk og økonomisk mulig.
Enstemmig vedtatt.
2. Nullvisjon, seksuelle overgrep
Kommunestyret har vedtatt en nullvisjon om vold og seksuelle overgrep mot barn og unge. Forebygging av vold og seksuelle overgrep involverer alle sektorer som jobber med barn, og må innarbeides i alt relevant planverk. En slik nullvisjon krever også bevisstgjøring, kompetanseheving og opplæring blant ansatte, frivillige og tillitsvalgte.
Kommunestyret ber kommunedirektøren sette i gang oppfølgingen av en slik nullvisjon, med komite for helse og omsorg som koordinerende organ.
Enstemmig vedtatt.
3. Håndteringa av fastlegekrisa
Fastlegeordningen i Elverum og resten av landet er i en krise, hvor mangel på rekruttering av leger i faste stillinger gjør at stadig flere innbyggere står uten en tilstrekkelig ordning. Mye tyder på at omorganiseringer av fastlegeordningen kan innebære at kommuner i større grad må dekke driftsutgifter, husleie og arbeidsgiveransvar for andre ansatte hos fastlegene.
Høsten 2021 ble det etterbevilget 500 000 kroner for slike lokale og kortsiktige løsninger i Elverum.
Kommunestyret ber kommunedirektøren om å følge opp fastlegekrisa i dialog med våre fastleger, i kombinasjon med regjeringens tiltak for å løse fastlegekrisa nasjonalt.
Enstemmig vedtatt.
4. Planlegging for nye sjukehjemsplasser/seniorboliger
Antallet eldre i Elverum vil øke mot slutten av økonomiplanperioden, og økningen vil forsterkes i de påfølgende åra. Dette stiller krav til planlegging og utbygging av tilstrekkelig helsehjelp og omsorgstjenester i private hjem, institusjoner og omsorgsboliger.
Kommunestyret ber kommunedirektøren om igangsetting av planlegging for en slik utbygging, inkludert en plan for hvordan Sætre sykehjem kan utvikles som en framtidsrettet del av tilbudet. Det bør også søkes løsninger for bygging av nye omsorgsboliger i Vestad bydel, når videre planlegging der kommer i gang.
Vedtatt.
5. Økt økonomisk handlingsrom
Elverum kommunes økonomireglement sier at «netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter» skal være minst 2 %. Kommunedirektørens budsjettforslag for 2022 og 2023 har en resultatgrad på 0,0 %. I 2024 er resultatgraden 0,46 % og i 2025 0,53 %.
Gjeldsgraden, «netto lånegjeld i prosent av brutto driftsinntekter» er også mye høyere enn økonomireglementet tilsier, i kommunedirektørens budsjettforslag er gjeldsgraden 129 % i slutten av 2022 og 123 % i slutten av økonomiplanperioden. For å starte nødvendige økonomiske omstillinger og skape et økt økonomisk handlingsrom, må det svært sterke prioriteringer til.
Dialogen og samarbeidet med arbeidstakerorganisasjonene er en viktig del av arbeidet med stadige tjenestegjennomganger og effektiviseringer.
Det er en politisk forventning om fokus på å søke tilskudd til prosjekter og aktiviteter som kan supplere kommunens tjenestetilbud. Eksempler kan være gjennom lokale foreninger, statsforvalter og stiftelser.
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge fram forslag til Handlings- og Økonomiplan 2023 - 2026 der netto driftsresultat i prosent av brutto driftsutgifter er minst* 1 % i 2023 og deretter 2 % i resten av perioden. Aktuelle tiltak og løsninger drøftes med formannskapet i første kvartal 2022, og følges opp i kommunestyrets strategikonferanse i juni 2022.
Vedtatt.
*lagt til ordet "minst".
6. Halvert arbeidsgiveravgift
Kommunestyret ber ordfører og kommunedirektør følge opp et ønske om at Elverum kommune får halvert arbeidsgiveravgift, i tråd med løsninger som gjelder i flere våre omkringliggende kommuner.
Enstemmig vedtatt.
7. Økt antall lærlingplasser
Den kommunale lærlingeandelen må opp, som et viktig tiltak for utdanning og økt rekruttering til fagutdanninger.
Kommunestyret ber kommunedirektøren arbeide for at Elverum kommune har minimum en lærling per 1000 innbyggere.
Enstemmig vedtatt.
8. Parkmessig utvikling av Galgebergparken
I de senere åra har nye bolig- og næringsbygg avgrenset Galgebergparken, og det er viktig at parken nå utvikles og oppgraderes som bypark med fokus på den stedsegne geologien og artsmangfoldet.
Kommunestyret ber kommunedirektøren arbeide videre med planer som sikrer bedre adkomst, lokalt tilpasset belysning og løsninger ved den gamle brannstasjonen som sikrer tilgjengelighet og parkmessige løsninger videre oppover mot Christianfjeld festning.
Enstemmig vedtatt.
9. Involvering av eldrerådet i saksutredninger
Kommunestyret ber kommunedirektøren sørge for at det kommunale eldrerådet brukes fast som høringsinstans i reguleringssaker og andre saker der det er naturlig at eldre innbyggere/pensjonister blir hørt i arbeidet med lokalsamfunnsutviklingen.
Enstemmig vedtatt.
Verbalforslag fra Ap og SV:
10. Heltid/deltid
Elverum kommune har en noe bedre heltidsandel enn landsgjennomsnittet, men det er for mange ansatte som arbeider ufrivillig i deltidsstillinger. Det fører til dårligere forutsigbarhet og lønnsinntekt enn ønsket for mange arbeidstakere, og svakere mulighet for låneopptak til egen bolig.
Kommunestyret ber kommunedirektøren følge opp og forsterke en årelang innsats mot ufrivillig deltid i dialog arbeidstakerorganisasjonene.
Enstemmig vedtatt.
11. Flere el-biler i den kommunale bilparken
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge planer for kjøp og nye leasingavtaler som øker andel av el- og hybridbiler i kommunal drift, inkludert flere ladepunkter for denne bilparken.
Enstemmig vedtatt.
12. Arealregnskap
Naturen er under press globalt, nasjonalt og lokalt. Artsdatabanken er tydelig at det er arealbruken vår som utgjør den største trusselen mot naturmangfoldet. For å kunne arbeide med denne utfordringen på en god måte, er det viktig å ha oversikt over hva vi har av natur og arealtyper. Et enkelt og lokalt arealregnskap som bygger på eksisterende lokalinformasjon kan gi en slik oversikt, som må brukes som en del av saksutredningen i arealsaker.
Kommunestyret ber kommunedirektøren utvikle et arealregnskap som kan tas i bruk i 2022 eller 2023. Kommunestyrekomite for vekst og utvikling brukes som styringsgruppe for arbeidet.
Vedtatt.
Verbalforslag fra Høyre:
1. Kommunestyret ber rådmannen om å intensivere arbeidet med å få ned sykefraværet i kommunen, og sette mer ambisiøse mål for dette arbeidet. Samtidig skal Elverum kommune i alle dokumenter og daglig drift endre begrepene "nærvær" og "nærværsprosent" til "sykefravær" og "sykefraværsprosent". (verbalforslag fra Høyre)
Enstemmig vedtatt.
Verbalforslag fra Sp:
Samfunnsanalyse i forbindelse med skolestruktur.
Elverum kommunestyre er bekymret for manglende fremdrift i forbindelse med Samfunnsanalysen som skal utarbeides i forbindelse med fremtidig skolestruktur i kommunen og vedtar derfor følgende:
- Elverum kommunestyre ber kommunedirektøren utarbeide et forslag til mandat og en beskrivelse av ressursbehov som er nødvendig for å gjennomføre Samfunnsanalysen, innen utgangen av februar 2022.
- Sak vedrørende mandat og ressursbehov for å gjennomføre Samfunnsanalysen legges frem for politisk behandling på kommunestyrets møte i februar 2022.
Enstemmig vedtatt.