Forslaget ble vedtatt med 28 stemmer, og hadde noen endringer sammenlignet med kommunedirektørens innstilling.
H og FrP kom med hvert sitt forslag som ble nedstemt.
- Kommunestyret sendes direkte, og du kan se møtet i opptak her.
Vil ikke innføre parkeringsavgift
Blant annet hadde kommunedirektøren innstilt på å innføre parkeringsavgift i sentrum, men det er bred politisk enighet om å ikke innføre dette.
Kommunedirektørens forslag om å legge ned Vestad barnehage, ungdomstrinnet på Hanstad skole og flytte dagsenteret Sundsvoll til den gamle helsestasjonen er blant forslagene som politikerne nå har vedtatt.
Det er også bestemt å fortsette Grip, som er et aktivitetstilbud for rusmisbrukere, og lavterskeltilbudet Rask psykisk helsehjelp. Det er også bestemt å styrke Ungdommens hus med 500 000 kroner.
Verbalforslag
Det ble lagt fram flere verbalforslag.
Verbalforslag fra Ap, SV, Sp og MDG
1. Næringsutvikling i hele Elverum
Som bidrag til næringsutvikling i Elverum ber kommunestyret om at følgende saker utredes og følges opp i 2023 av kommunedirektøren:
- En kartlegging av tilgjengelig kraft, infrastruktur, lokaler og arealer i Elverum for å ha oversikt over mulighetene for etableringer av større og mindre næringsvirksomhet i hele kommunen.
- Opprettelsen av et næringsråd med næringslivet, administrasjonen og politisk ledelse som møtes minst to ganger i året for dialog om pågående og mulig framtidige næringsetableringer i Elverum.
Vedtatt mot 3 stemmer.
2. Klargjøre prosjekt for senere igangsetting, kapellet i Nordskogbygda
I kommunestyrevedtak sak 094/22 er det vedtatt å selge Kirkeby oppvekstsenter. Inntekten av salget skal være en delfinansiering i forbindelse med rehabiliteringen av Nordskogbygda kapell.
Kommunedirektøren har ikke kunnet prioritere denne rehabiliteringen i sitt budsjettforslag. Kommunestyret har forståelse for dette, men presiserer samtidig behovet for en snarlig rehabilitering av kapellet, så snart den økonomiske situasjonen tillater det.
Kommunestyret ber kommunedirektøren sørge for at prosjektet med rehabilitering/ombygging av Nordskogbygda kapell blir prosjektert, kostnadsberegnet og byggesaksbehandlet tidsnok til at saken kan tas opp til vurdering i kommunestyrets budsjettkonferanse i juni 2023.
Vedtatt mot sju stemmer.
3. Søskenmoderasjon i kulturskolen
Kulturskolen er en viktig arena for mange barn og unge i Elverum og vi ønsker at flere skal ha anledning til å benytte seg at tilbudet kulturskolen har.
Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede muligheter og konsekvenser for søskenmoderasjon og friplasser i kulturskolen.
Vedtatt mot én stemme.
4. Kantina i Helsehuset som møteplass og aktivitetsarena
Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede mulighetene for finansiering av bruken av kantina i Helsehuset som en bemannet møteplass og aktivitetsarena flere dager i uka for alle brukere av Helsehuset, inkludert en enkel servering.
Det må utredes muligheter for at en slik virksomhet skal basere seg på bidrag fra frivilligheten, slik at driftskostnader og bemanning kan holdes på et lavest mulig nivå.
Vedtatt mot tre stemmer.
5. Økt antall lærlingplasser
Den kommunale lærlingeandelen må opp, som et viktig tiltak for utdanning og økt rekruttering til fagutdanninger.
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge fram en opptrappingsplan for lærlinger til politisk behandling innen strategikonferansen 2023.
Målet er at Elverum kommune skal ha minimum en lærling per 1000 innbyggere innen utgangen av 2024. Arbeidet med opptrappingsplanen skal også inkludere en gjennomgang av prioriteringskriteriene.
Enstemmig vedtatt.
6. Lokal grønn omstilling/byutvikling
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2022 ble tiltaket med bybadstuer omtalt i en undersøkelse fra Oslo badstuforening. Bybadstuene ble beskrevet med ord som "hverdagslykke", "god start på dagen", et «pusterom» sammen med ord som «inkluderende», «fellesskap», «sosialt» og «varme.»
Ensomhet er et stort samfunnsproblem. I undersøkelsen oppga mange at en bybadstue er et godt sted å komme alene uten å føle seg utenfor. En bybadstue i Elverum kan bidra til livskvalitet gjennom et lite hus; byutvikling, folkehelse, sosial møteplass, attraktivitet og kanskje en arbeidsplass. Som en referanse har Gjøvik sin bybadstue en omsetning på kr 250.000 årlig, interessen og antallet besøkende er stabil og god.
Et kommunalt bidrag på kr 1.000.000,- til etableringen av en bybadstue i Elverum våren 2023 skal bidra til lokal byutvikling, økt attraktivitet og folkehelse for alle i Elverum.
Vedtatt mot sju stemmer.
8. Oppgraderinger av skolebygg og uteområder
Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede mulighetene for en oppstart på aktuelle oppgraderinger av skolebygg og uteområder på skoler, slik at vi sikrer mest mulig lik kvalitet i hva som tilbys elever i Elverumsskolen.
Tiltak ved Hanstad skole må prioriteres i denne sammenhengen, i forbindelse med endringer som skjer ved at ungdomstrinnet flyttes til Elverum Ungdomsskole og en generell mangel på vedlikehold av uteanlegg og bygg de senere åra.
Enstemmig vedtatt.
9. Lokal ordning for bildeling
Kommunestyret ber om at kommunedirektøren utreder muligheten for å gjøre kommunes el-biler tilgjengelig for utleie/delebil-løsning på ettermiddag, kveld og helger når bilene ikke er i kommunal bruk.
Vedtatt mot tre stemmer.
Verbalforslag fra Høyre
1. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å prioritere arbeidet mot mobbing i Elverumsskolen, og innføre tertialvis rapportering til kommunestyret på status når det gjelder såkalte 9A - saker.
Vedtatt.
2. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å gjennomgå kommunal bygningsmasse med mål om salg av areal. Herunder skal også arealeffektivitet og mer bruk av hjemmekontor og fleksible løsninger vurderes.
Forslaget falt.
3. Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede muligheten for å innføre meråpent bibliotek, og komme tilbake til kommunestyret med en sak om dette.
Vedtatt.
4. Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede muligheten for å installere solcellepanel på kommunens bygninger, og komme tilbake til kommunestyret med en sak om dette.
Enstemmig vedtatt.
Verbalforslag fra MDG
1. "Kommunedirektøren stopper videre planer eller samarbeid om løyper til fornøyelseskjøring med snøskuter i Elverum kommune".
Elverum har få områder som egner seg for snøskuterled uten at det kommer i konflikt med friluftsliv, langrennsløyper, forstyrrelse av vilt i en sårbar tid (vinter), og behov for bruk av ubrøyta skogsbilveger eller rydding av skog for fremkommelighet (konfliktpotensiale med grunneiere).
Utredninger vil koste kommunen store summer, i innleie av konsulentfirmaer og administrativt arbeid. Det kreves svært omfattende utredninger for hver eneste løypestrekning (jf. lovverket). I Engerdal kommune antas det at snøscootersaker har kostet kommunen millionbeløp i utredninger og administrative årsverk. Konfliktene har vært enorme, med mange hundre høringssvar, helt opp til landsdekkende organisasjoner, statlige etater og Statsforvalteren. Herav flere innsigelser.
For en stund siden var det 10 klager på Engerdal kommunes utvidelsesforslag til klagebehandling hos Statsforvalteren. Ved en tidligere runde 20 innsendte klager på kommunens vedtak, og Statsforvalteren krevde løyper fjernet fra kommunens vedtak. Det er alvorlig hvis kommunen i ei tid med både klima og naturkrise innbefatter seg i et slikt arbeid og det er åpenbart i strid med flere av FNs bærekraftmål.
Snøscootere kommer i direkte konflikt med flere andre friluftsinteresser. Støy og bort-skremming av dyr og fugler gjør at snøscooterne forringer turopplevelsen for de som ferdes til fots, på ski og sykkel.
Man vet at tilrettelegging for lovlig kjøring fører til en økning av ulovlig kjøring. Ulovlig både når det gjelder fart, kjøring utenfor angitte løyper og kjøring utenfor angitte tidspunkter. Håndheving av snøscooterregler er meget krevende. Dette viser blant annet erfaringer fra Nord-Norge og Sverige.
De kommunene som ønsker snøskuterled, viser ofte til reiselivsinntekter. Antageligvis uten en tanke på at bivirkningene i forhold til natur og at det øvrige friluftslivet svekkes.
Dermed blir det en avveining mellom to vidt forskjellige former for friluftsliv. Den støyende, naturskadelige og ekskluderende formen, og den stille, miljøvennlige og inkluderende formen. Elverum bør legge seg på sistnevnte.
Ikke vedtatt.
2. «Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere en utmelding av USS».
Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) er en organisasjon som består av 100 medlemskommuner, ca 6 kommuner i gamle Hedmark og USS sitt administrative sekretariat er et advokatkontor i Oslo. USS hevder å ha som hovedformål å fremme disse kommunenes interesser i utmarksspørsmål.
USS skal styrke det lokale selvstyret, sies det, og «bedre samspillet mellom hensynet til natur- og miljøvern og lokal næringsutvikling». MDG mener at organisasjonen er et ensidig talerør for næringsinteressene, og konsekvent prioriterer disse framfor vern. Det være seg i saker som omhandler og fronter vindkraftutbygging, hytteutbygging, snøscooterløyper, vannkraftutbygging og rovdyrspørsmål.
Denne formen for ressursutnyttelse, støttet av USS, er direkte i strid med en stor del av befolkningens interesse i en utmarkskommune, særlig en i en bykommune som Elverum men hvor man heller oppfatter USS som skadelig for friluftsliv, naturopplevelse og faktisk stedsidentitet ( de ødelegger den naturen som gjør at det faktisk er fint å bo her).
Derfor er det feil å bruke sårt tiltrengte kommunale midler på medlemskap i en organisasjon som jobber for interessene til bare en liten del av kommunes befolkning. Elverum kommunes medlemskap påfører unødvendige kostnader som medlemskapsavgift, reise og opphold i årsmøter og annet.
Elverum kommune bør som mange andre kommuner melde seg ut. VI har en utmerket administrasjon som steller med landbruks- og utmarksforhold, og det bør være nok.
Ikke vedtatt.
3. «Kommunestyret vil at kommunedirektøren ut fra næringspolitiske hensyn i alkoholloven legger vekt på i sin innstilling at AS Vinmonopolet lokaliseres i aksen mellom kjøpesentrene Amfi og Kremmertorget i Elverum».
Vinmonopolet er i dag en viktig «motor» for handel og aktivitet i Storgata og gata utfyller balansert endepunktene med kjøpesentre på nord-sør aksen på en god måte med sin attraktivitet. Det må i denne sammenheng tas stilling til Storgata sin plass med oppgradering av Rådhusplassen hvor vi ønsker økt handel, folkeliv og byutvikling.
Det å vedta en stor endring kan være meget uheldig, så lenge ingen har kontroll på ringvirkningene ved flytting til AMFI. Det er nok et faktum at mange innbyggere måler trivsel vel så mye på livet i Storgata, både butikktilbud, estetikk og folkemengde og ikke nødvendigvis bare gjennom utvalg på kjøpesentre som ikke er lokaleide.
Ikke vedtatt.
4. Det skal innen juni 2023 utarbeides en standard for sykkelparkering i nye utbyggingsprosjekter, som skal benyttes i reguleringsplaner og ligge til grunn for rullering av kommuneplanen.
Det innebærer 10 % av sykkeloppstillingsplassene skal være tilrettelagt for lastesykler, at sykkelstativ skal gi mulighet for rammelås og at minst halvparten av parkeringene skal ligge i umiddelbar nærhet til inngangene. Videre skal nye prosjekter i sentrum ha felles sykkelverksted og trygg innendørs parkering tilrettelagt for elsykler. Standarden skal inneholde en nøkkel for anbefalt antall parkeringsplasser for ulike prosjekter.
Dette vil ikke innebære noen økonomisk kostnad for kommunen men gjør at planavdelingen legger inn god sykkelparkering i bestemmelsene i nye reguleringsplaner. Så kan man alltids fravike i reguleringsplan dersom det er gode grunner for å ha mindre eller mer sykkelparkering.
Vedtatt mot 16 stemmer.
Verbalforslag fra SV
1. Revidere retningslinjene for tjenestereiser
Elverum kommune har gjennom Klima- og energiplanen vedtatt et mål om at klimagassutslippene i kommunen skal reduseres med 50% innen 2030.
Innen transportsektoren skal utslippene reduseres med 20% innen 2024, og kommunens eget klimafotavtrykk skal reduseres med 30% innen 2030. Å nå disse målene krever aktiv innsats i alle ledd.
I dag er retningslinjene for tjenestereiser for kommunalt ansatte basert på bruk av tjenestebiler, hvor mange fortsatt er basert på fossilt drivstoff. Utstrakt bruk av tjenestebiler medfører også behov for en stor bilpark, og høy slitasje på denne. Ved å gå over til å prioritere kollektivtransport vil klimagassutslippene gå ned og slitasjen på kommunens biler bli lavere.
I tillegg gir kollektivtransport i mange tilfeller mulighet til å jobbe under reisen, i motsetning til hva man kan gjøre når man kjører bil. Samkjøring med flere ansatte kan være et alternativ til kollektivtransport, men det er da viktig at dette kan gjøres på tvers av enheter og sektorer, slik at bilene fylles opp mest mulig når det brukes bil.
Kommunestyret ber kommunedirektøren revidere retningslinjene for tjenestereiser for kommunens ansatte slik at kollektivtransport skal være prioritert reisemåte. Det bør vurderes hva som regnes som akseptabel ventetid/økt reisetid, og ta hensyn til antall reisende på samme tur.
Kommunestyret ber også kommunedirektøren innføre et system for samkjøring i tilfeller hvor ansatte fra ulike enheter og sektorer skal til samme område.
Forslaget vedtatt mot 16 stemmer.
2. Innføre kjønnsnøytrale toaletter
Det blir stadig større åpenhet rundt kjønnsmangfold i samfunnet. En utfordring som blir påpekt er bruk av offentlige toaletter, som ofte er definert som dame- eller herretoalett. Ikke alle opplever at det er greit å velge mellom disse, og det kan oppleves stigmatiserende å gå på «feil» toalett.
Et grep for å unngå dette er å ikke merke toalettene med «dame» og «herre», men helt enkelt med «WC». Mange av toalettene i kommunens bygg er i dag egne rom for hvert enkelt toalett, hvor det bør være relativt enkelt å bytte ut skiltene med en kjønnsnøytral merking. For toaletter med båser og evt pissoar bør det gjøres en vurdering av hvordan disse toalettene kan åpnes for brukere av alle kjønn.
Kommunestyret ber kommunedirektøren endre skiltingen av toaletter med egne rom til kjønnsnøytrale skilt, og gjøre en vurdering av hvordan toaletter med båser kan tilpasses til å være kjønnsnøytrale. Tiltaket gjelder alle kommunale bygg.
Ved fremtidige bygg, renovasjon og oppussing skal det ligge til grunn at toalettene skal være kjønnsnøytrale.
Ikke vedtatt.
Verbalforslag fra Frp
1: Mobbeombud
Elverum kommune skal ha nulltoleranse for mobbing. Foreldre bør tidlig kobles inn i mobbesaker som gjelder ved skoler, slik at også disse kan bidra til at mobbingen opphører. Ved vedvarende mobbing bør det vurderes om mobberen skal bytte skole.
Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide en sak på hvordan organisere et eget mobbeombud for Elverum kommune.
Ikke vedtatt.
5: Gjennomgang med tanke på salg
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak som gjennomgår alt kommunalt eierskap, med tanke på verdivurdering og potensiale for salg.
7: Vurdering av konkurranseutsetting
Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere konkurranseutsetting i stedet for å legge driften inn i kommunens avdelinger. Dette gjelder spesielt drift av institusjoner, teknisk/anlegg (V/A, veg) etc.
Ikke vedtatt.