Blant forslagene var parkeringsavgift i sentrum og nedleggelse av Sørskogbygda skole. Disse forslagene ble ikke vedtatt.
Forslaget det var mest diskusjon rundt var parkeringsavgift i sentrum. Men under møtet fikk kommunedirektør Kristian Trengereid ny informasjon om økt formuegrunnlaget i 2024 for beregning av eiendomsskatt, og at kommunens renteutgifter vil bli lavere enn først antatt.
Dette skyldes at det er varslet at renta i løpet av året vil flate ut og synke mot slutten av 2024. Dette gjorde det mulig å utsette parkeringsavgift i sentrum i minst ett år.
Her er noe av det som ble klart under møtet:
- Solkroken barnehage legges ned.
- Sørskogbygda skole blir ikke lagt ned.
- Det ble vedtatt likebehandling av kjøretøy da det gjelder parkeringsavgift. Det betyr at også el-biler skal betale parkeringsavgift.
- Eiendomsskatten ble økt fra 3,88 promille til fire promille for boliger og fritidsboliger og fra 5,35 promille til 6,35 promille for næringseiendommer. (Vedtatt i egen sak)
- Det blir ikke lørdagsstengt bibliotek.
- Sats for økonomisk sosialhjelp blir ikke redusert.
- Jobbsentralen legges ikke ned.
- Aktivitet på Grip blir ikke redusert.
- Bajasprosjektet får 100 000 kroner hvert år de neste fire årene.
- Det ble vedtatt at det skal gjennomgjøres effektiviseringstiltak i alle sektor og staber i kommunen til en samlet sum av cirka fire millioner kroner.
- Det ble foreslått å kutte tilskudd til Idrettsrådet og lag og foreninger. Dette ble ikke vedtatt.
- Det ble vedtatt å bruke 5 millioner kroner til oppussing på Hanstad skole neste år.
- Det ble vedtatt å bruke 10 millioner på Vestad skole i 2025.
- Du kan lese mer i protokollen til møtet her
Verbalforslag
Det ble lagt fram flere verbalforslag, følgende ble vedtatt:
1. Vedtak 082/23 Skolestruktur-innstilling fra Kommunestyrekomite for utdanning ble det bestilt en mulighetsstudie for utvidelse av Vestad skole til to-parallell. Med bakgrunn i vedtatt byggherrestrategi, ref KS-108/23, gis kommunedirektøren i oppdrag å gjennomføre en behovsvurdering med tilhørende mulighetsstudie, hvor alternative løsningsforslag utredes.
Mulighetsstudiet med estimert prosjektkostnad fremmes til politisk behandling i løpet av 1. tertial 2024. I saken skal også kostnader knyttet til nødvendige infrastrukturtiltak fremgå.
Kommunestyret har en klar forventning om at infrastruktur i området kan bygges ut på et senere tidspunkt.
2. Kommunestyret ber om at det innføres rapportering av økonomisk status for kommunen hver annen måned, i tillegg til eksisterende tertialrapportering. Rapporten skal være kortfattet og synliggjøre økonomisk status i sektorene, samt kjente utfordringer og eventuelle tiltak.
Tiltaket innføres for å gi politikerne en kontinuerlig løypemelding, slik at eventuelle nødvendige tiltak kan igangsettes tidlig. Rapporten skal deles med hele kommunestyret, og en kort muntlig orientering gis formannskapet og kommunestyret i første møte etter at rapporten en omfordelt.
3. Kommunestyret ber om at det i forkant av strategikonferansen i 2024 gjennomføres et eiermøte med Elverum Energi med sikte på å komme til enighet om en utbytteplan for perioden 2025-2028.
4. Innbyggerinvolvering innenfor helse og velferd
Kommunestyret ønsker større brukermedvirkning innenfor helse og velferd, slik Helse og Omsorgstjeneste loven § 3-10 sier og ber derfor kommune direktøren presisere hva kommunen gjør. Ref også strategisk plan for Helse og Omsorg 2023 – 2027 side 22 hvor det står «Elverum Kommune har system for kvalitetsutvikling, brukermedvirkning og kunnskapsbasert praksis».
5. Kommunestyret ber om at det legges til rette for at ungdomsrådet, eldrerådet og rådet for personer med funksjonsnedsettelser skal orientere om sitt arbeid for kommunestyret to ganger i året. Kommunestyret ber om at kommunedirektøren innarbeider dette som en fast post i siste kommunestyremøte før behandling av budsjett og økonomiplan, og i forkant av kommunestyrets strategikonferanse.
6. Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede om Elverum kommune bør bli med i det nasjonale rekrutteringsprosjektet "Menn i Helse". Dette som et ledd i arbeidet med å rekruttere flere menn inn i helse- og omsorgstjenester.
7. Kommunedirektøren bes om å fremlegge en sak til kommunestyret, hvor planlegging og forprosjektering for nye sykehjemsplasser igangsettes, for en 10-årsperiode fram i tid.
Videre skal det planlegges og forprosjekteres behovet for nye omsorgsboliger for tilsvarende tidsrom. Det forventes at komite for helse og omsorg er delaktig i prosessene.
8. Kommunestyret understreker viktigheten av samarbeidet med næringslivet og virkemiddelapparatet for å sikre videreutvikling av dagens næringsliv, og styrke innsatsen for etablering av framtidsretta arbeidsplasser i Elverum. Kommunestyret ber derfor om at det legges til rette for tett dialog og samhandling mellom Elverum Vekst og kommunestyrekomitè for vekst og utvikling.
9. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å foreta en gjennomgang av gebyrreglementet, og komme tilbake til kommunestyret med en sak om dette. Det bør spesielt vurderes om frivillige og ideelle foreninger og organisasjoner, med samfunnsnyttige formål, kan gis redusert leie i enkelte situasjoner.