- Det er fint at vi lærer om dette for jeg visste nesten ingenting om det på forhånd. Vi har lært at vi kaster i gjennomsnitt mat for 5008 kroner i året. Det er veldig dumt at vi kaster så mye mat, sier Victoria Bakken Andrå og Nova Sollien som går i 3. klasse.
Tre uker med matsvinn
I løpet av tre uker har de lært mye om matsvinn. De har blant annet hatt søkelys på hvor mye de selv kaster. De så på matpakkene sine, i tillegg til bioavfallet på skolen.
- Vi har hatt fakta om matsvinn, og fant blant annet ut at Norge er et av de landene som kastet mest mat. Siste uka har vi hatt om å bli en "matredder", forteller lærer Anne Lilleaas Sætre.
Noen av elevene på skolen har også fått overmodne bananer fra butikker i Elverum som de laget bananpannekaker og smoothie av.
- Vi har hatt dette tverrfaglige prosjektet fordi dette er i tråd med fagfornyelsen og kompetansemålene. Bærekraftig utvikling står i fokus i de fleste fagene, sier Lilleaas Sætre.
Besøkte butikk
Skolen har også besøkt matbutikken Meny for å lære mer om hva de gjør for å kaste minst mulig matvarer. Torsdag morgen var det 3. klasse sin tur til å besøke Meny og butikksjef Morten Helstad.
- Det kastes veldig mye mat i Norge, så det er bra at skolen setter søkelys på matsvinn. Her på Meny er vi veldig bevisst på dette, og setter blant annet ned prisen på varer som snart går ut på dato, sier Helstad.
3. klassingene Nova og Victoria synes alle bør forsøke å kaste minst mulig mat.
- Vi må snakke mer om matsvinn. Når vi snakker om det så kan vi bli bedre på det, og vi tenker mer på hva vi kan gjøre for å ikke kaste så mye mat. Og så spiser vi kanskje opp matpakka vår, sjøl om vi ikke pleide å gjøre det før.
Noen tips fra Nova og Victoria for å kaste minst mulig mat:
- Man kan se i kjøleskapet etter mat som har gått ut på dato og lage noe annet av det.
- Når matvarer har gått ut på dato så kan man lukte, se og smake på det før man kaster det. Kanskje man kan bruke det likevel. Mange matvarer kan brukes også etter at de har gått ut på dato.
- Man kan planlegge litt før man handler. Ikke handle masse mat, hvis kjøleskapet allerede er fullt.
- Kjøp varer som butikken selger som nesten har gått ut på dato. De fleste butikker har en egen hylle for slike varer.
- Bruke matrester istedenfor å kaste dem.
Hva er matsvinn?
Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat, produsert for mennesker, som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter slaktes eller høstes. Matsvinn omfatter med andre ord kun spiselige deler av mat som kastes, hvilket betyr at uspiselige deler som ben, kjerner, skall o.l. ikke er å anse som matsvinn. Matsvinn inkluderer også mat som utnyttes som dyrefôr.
FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist.
(Kilde: Matsentralen.no)