I slutten av februar var rådet for inkluderende arbeidsliv (IA-rådet) i Innlandet på besøk på Lyngholtet sykehjem, som er en skjermet avdeling tilrettelagt for personer med demens, psykiatri og utfordrende atferd.
De kom for å høre hvordan Lyngholtet jobber med inkluderende arbeidsliv og hva slags resultater de ser av dette arbeidet.
Målet med IA-arbeidet er å skape et arbeidsliv med plass til alle, gjennom å forebygge sykefravær og frafall.
Tryggere hverdag med nytt varslingsanlegg
IA-rådet fikk blant annet høre om det nye varslingssystemet som var på plass i 2021, som har ført til mange positive endringer.
Samtidig så man at det var utfordrende å drive skjerming med 1 til 1 inne på små rom, så derfor ble en gruppe ombygd fra 8 til 4 plasser med egne leiligheter, hvor hver pasient har 2 rom: et soverom og en stuedel.
- Vi er veldig fornøyde med anlegget. De ansatte sier de føler seg tryggere på jobb, langtidssykefraværet har gått ned og vi har fått bedre tid til administrative oppgaver. Vi ser og hører at de ansatte føler seg tryggere på å håndtere utagerede atferd, det blir meldt avvik på vold og trusler, samt at medisinbruken har gått ned, sier avdelingsleder på Lyngholtet, Lene Nordberg.
Varslingsanlegget består blant annet av en sensor inne på beboernes rom som fanger opp når beboeren for eksempel står opp av senga, faller eller går ut av døra.
- Anlegget har gjort det mulig for oss å jobbe mer forebyggende og være i forkant. Et eksempel er på natten. Nå trenger vi ikke å gå fysisk inn til beboerne for å sjekke om alt er bra, noe som kan være forstyrrende for beboeren og nattesøvnen. Nå forteller anlegget oss hvis det skjer noe på rommet som gjør at vi må komme. Anlegget gjør jobben lettere for oss. Den erstatter ikke jobben vi gjør, men hjelper oss å organisere oss annerledes og frigjør tid, sier Nordberg.
Inkluderende arbeidsliv
Våren 2021 startet de IA-arbeidet i samarbeid med IA-rådgivere fra NAV Arbeidslivssenter blant annet for å få ned sykefraværet og fokusere på nærvær.
I forkant hadde de blitt enige om å lage en partsgruppe slik at alle
avdelinger og arbeidsgrupper var representert i arbeidet som skulle
gjøres.
De satte seg et mål, ville finne ut hvor skoen trykket og hva de skulle gjøre for å bedre situasjonen.
-
Vi fant ut det var mye snakk om at man jobbet på for eksempel gruppe A
eller C, ikke at man jobbet på Lyngholtet. Vi ville bli et lag, et hus.
Vi begynte å samarbeide på tvers av avdelinger og grupper, snakket åpent
i møter og jobbet med at alle skulle få ordet i møter. Vi har jobbet
med å snu klage til bestilling. Hvis det er noe som irriterer oss, så
ser vi på hvordan kan vi løse dette.
Hva kan vi gjøre for at dette skal bli bedre. Det har også ført til en kulturendring, hvor man tar det direkte med den det gjelder – snakker til og ikke om. Vi har også tett oppfølging av sykemeldte og legger til rette for at de kan komme tilbake tidligere jobb hvis det er mulig, sier assisterende avdelingsleder, Grethe Stubsveen.
De har nå mer struktur på møter med mål og tema, og har allerede satt opp møteplan for resten av året slik at det er mer forutsigbart.
- Vi har sammen laget egen rutine på fraværsoppfølging slik at det blir mer forutsigbart for både ansatte og ledere, sier Stubsveen.
Roser Lyngholtet
IA-rådgiver hos NAV Arbeidslivssenter, Guro Bjørklund Markx, har jobbet sammen med Lyngholtet siden startet av IA-arbeidet.
-
Det har vært en glede og en inspirasjon å jobbe med denne gjengen. Min
jobb har blant annet vært å stille de tøffe, vanskelige spørsmålene og
det har jeg fått lov til. Vi har foreslått alt mulig, og dere har vært
med. Dere har vært veldig positive, og ville ønsket forandringer. Jeg
kan ikke få rost jobben dere har gjort nok. Vi ser en veldig god effekt
av dette, og gjør både ved at arbeidsmiljøet har blitt bedre og
sykefraværet har gått ned, sier Bjørklund Markx.
Tillitsvalgt på Lyngholtet, Kristin Johansen, sier IA-arbeidet har gitt gode resultater.
-
Vi har blitt bedre kjent med kollegaene. Trenger jeg hjelp så får jeg
det. Tilbakemeldingene fra de ansatte er at de føler de blir hørt.
Garderobekulturen har blitt bedre. Hvis vi har hatt en dårlig vakt så
snakker vi sammen om hva som skjedde. Hva gikk galt? Hva kan vi gjøre
for å endre dette? Vi roser og løfter hverandre mer nå enn tidligere,
sier Johansen.
IA-rådet likte det de hørte under besøket.
- Det er veldig moro og inspirerende å høre på dere. Dere har gjort
en bra jobb, sier avdelingsdirektør for NAV Arbeidslivssenter Innlandet,
Anja Søberg.
Inkluderende arbeidsliv (IA)
Det finnes IA-råd i alle fylker, som består av representanter fra myndighetene og partene i arbeidslivet. Selve IA-arbeidet finner sted på arbeidsplassen, der arbeidsgiver og arbeidstaker forplikter seg til å samarbeide systematisk for utvikle en mer inkluderende arbeidsplass. Målet er å skape et arbeidsliv med plass til alle, gjennom å forebygge sykefravær og frafall i hele det norske arbeidslivet.
IA-rådet i Innlandet består av partene NHO, LO, KS, Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet, YS, Statsforvalteren i Innlandet og NAV.