Ung Restaurant er en opplevelse for 10. klassinger som har lyst til å få et innblikk i hva det vil si å jobbe innen restaurant- og matfag. I år var det ni bedrifter og ni skoler (lag) som konkurrerte om beste treretters meny og servering, oppdekking og planlegging.
10. klassingene på Elverum ungdomsskole fikk tildelt Thon Partner Elgstua som samarbeidspartner. Sammen med hotellets kjøkkensjef, Roman Bircher, ble det satt sammen en meny til 20 personer. De inviterte var foreldre og foresatte, samt mat og helselærer, rådgiver, kontaktlærer, rektor på skolen og skolesjefen. Sistnevnte hadde bare fine ord å si om opplevelsen:
- Maten var helt fortreffelig og elevene var veldig flinke i alt fra å presentere menyen, servere - og åpenbart også å tilberede, er tilbakemeldingen fra skolesjef, Askild Andersen Bø.
For elevene ble dagen avsluttet med en seremoni på Scandic Hamar. Her skulle alle lagene samles for en presentasjon av hva de hadde gjort. De skulle også ha med seg tre fat med “fingermat”, slik at alle fremmøtte fikk en liten smakebit av menyen.
Alle lagene fikk premie for fantastisk innsats. I tillegg ble det kåret et vinnerteam. Dette ble Brumunddal ungdomsskole.
Åsta Røstbakken er mat og helselærer ved Elverum ungdomsskole. Hun hadde følgende å si om opplegget Ung Restaurant, og elevenes innsats:
- Ung Restaurant er et lærerikt og morsomt opplegg som matinteresserte 10. klassinger kan søke om å være med på. Elevene fikk tildelt en liste med råvarer og noen kriterier for de ulike rettene på forhånd. Ut fra dette planla de, under veiledning av Roman, menyen.
En spennende og smaksrik vri var hovedretten der matkulturer møttes gjennom lammekjøttet og risen som ble tilberedet etter en oppskrift fra Midt Østen i møte med norske grønnsaker i sesong. Alle rettene var en fryd både for øyet og ganen. Elevene var spente og gru-gledet seg til dagen. Jeg møtte en veldig fornøyd, og litt sliten, gjeng under avslutningsseremonien på Hamar, forteller Åsta.
Dette var menyen til 10. klassingene ved Elverum ungdomsskole:
Forrett: Norske beter med Prestholt geitost.
Hovedrett: Langtidsstekt lammemørbrad på pilafris, inspirert av smaken fra Midøsten. Servert med ovnsbakt brokkolini og stilkblomkål, pastinakkchips, sprø små potet fra Solør, kantarellchutney og mynteyoghurt.
Dessert: Sveitsisk plommeterte med appelsinvanilje saus.