- Vi har full aktivitet, og har hatt det fra første uke. Instrumentopplæring, dansevideoer, visuell kunst og teatergrupper. Lærerne legger ned mye energi og vilje i å lære seg nye programmer og nye måter å undervise på. Det er helt fantastisk, sier rektor for Elverum kulturskole, Magne Baugerud.
Digital undervisning
Skolen bruker samarbeids- og kommunikasjonsplattformen Teams i undervisningen der det lar seg gjøre.
Musikk-elevene får tilbud om videoundervisning og har kontakt med læreren via Teams. Kulturskolen har også ansvar for musikkundervisning på Ydalir skole for elevene fra 4. trinn til og med 7. trinn.
- Her har vi laget nettbaserte opplegg med sang, spill og dans. Hver klasse har egne musikk-team, og lærerne våre lager opplæringsvideoer i melodikk, sang, dans og teori. Så har elevene muligheten til å delta, forteller Baugerud.
Elevene på visuelle kunstfag får oppgaver på Teams fra læreren. Deretter leverer elevene bilder eller film av produktene, samt at de har samtaler med læreren om oppgavene.
Bohan Liu får fiolin-undervisning digitalt
Gitar-undervisning på Teams
En av elevene som får undervisning via Teams er gitar-elev Ferdinand Lilleaas Sætre. Han har hatt digital undervisning på kulturskolen under hele korona-perioden.
- Det er lettere å få instruksjoner i fysisk møte. Jeg synes det går greit på Teams, men jeg savner å møte læreren fysisk i timene.
Ferdinands mor, Anne Lilleaas Sætre, synes det fungerer bra med undervisning via nettet.
- Ferdinand har måtte sette seg raskt inn i bruken av Teams i skolen, og dette har gjort at digital undervisning på kulturskolen også har gått bra. Det har vært supert at kulturskolen har tatt i bruk Teams i denne vanskelige perioden, men det skal bli godt når man kan gå tilbake til normal undervisning, sier Sætre.
Ferdinand får digital gitarundervisning
Finner løsninger
Gruppeaktivitetene og spesielt de yngste elevene har det vært mest utfordrende å finne en digital løsning for.
- Her må lærerne lage nye opplegg som i noen grad er basert på de kommunikasjonskanalene som finnes og som de kan bruke. Dans eller teater blir ikke det samme når elev og lærer ikke er i samme rom, sier Baugerud.
Frida Hage får danseundervisning digitalt (Videoen er uten lyd på grunn av musikkrettigheter.)
Rektoren er imponert over hvordan både lærerne og elevene håndterer den nye måten å drive undervisning på.

- Jeg synes at lærerne og elevene er positive og interessert i hva vi foreslår og lager av tilbud. Nye læringsplattformer krever en annen metodikk, og det lærer vi i sanntid. Jeg opplever at både elever og foresatte setter pris på kontakten med kulturskolen, og det tilbudet de får i en ellers merkelig situasjon for oss alle, sier Baugerud.
Også elevene i musikkensemble Brasstastick møtes på digital plattform én gang i uka for å snakke sammen. De synger litt, og noen spiller litt for de andre.
- Det er nesten umulig å få til en "live" samspillsituasjon på nett, men det er viktig å møtes.
Rektor Baugerud forteller at kulturskolen nå holder på med forberedelser til konserter, visninger og forestillinger som en avslutning av semesteret.
Her blir det litt forskjellige variant; noen livestream, noen opptak og kanskje noen miniforestillinger som holder seg innenfor regelverk.
- Er det noe vi har lært disse ukene så er det at vi er glad i folk. Datamaskiner og internett er morsomt det, men på førsteplass står mennesker, sier kulturskole-rektor Baugerud.