Elverum kommune arrangerer Internasjonal uke hvert år i uke 43 i forbindelse med FN-dagen. I løpet av uka er det forskjellige arrangementer som innbyggerne kan delta på. Deriblant kinoforestillinger og Internasjonal kveld på kulturhuset.
Den offisielle åpningen av uka ble gjort på Rådhusplassen mandag formiddag. Dyktige elever på 5. trinn på Frydenlund skole sang "We are the world" og "Ballongvisa", og ordfører Lillian Skjærvik holdt tale.
Her snakket hun om FN og FN-pakten, og at FN ble opprettet fordi man mente at ved å samarbeide på tvers av landegrenser ville man forhindre en ny verdenskrig.
- Jeg tenker at vi i år, mer enn noen gang, har grunn til å tenke over bakgrunnen for pakten og hvorfor FN ble opprettet, og den situasjonen vi er oppe i, med en krig som pågår i Europa i vår tid. Alt det som FN-pakten står for, står på spill, sa ordfører Skjærvik.
- Kunnskap og vennskap må utvikles, vi må snakke sammen, lytte til hverandre, søke å forstå, være rause, tolerere at vi er forskjellige, dele, redusere ulikhet, gi like muligheter, «ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv», som Arnulf Øverland så klokt skrev. Dette gjelder mellom nasjoner, mellom regioner i Norge, mellom kommuner i Norge og mellom oss som grupper og individer i vårt lokalsamfunn i Elverum for vi har hjerterom.
Les hele talen her:
"Kjære alle sammen!
24. oktober er FN-dagen – det er i dag! FN-dagen markerer det FN har oppnådd. Dagen feires på skoler og i barnehager over hele landet. Hvert år markerer FN og alle medlemslandene at FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945, 77 år siden.
Det var på slutten av andre verdenskrig, i februar 1945 at Storbritannias statsminister Winston Churchill, Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt møttes på Jaltakonferansen - på Krim i Ukraina. Her ble de enige om å opprette en ny verdensorganisasjon, De forente nasjoner - FN.
Tanken var at ved å samarbeide på tvers av landegrensene ville man forhindre at grusomhetene fra andre verdenskrig skulle gjenta seg. FN-pakten ble åpnet for undertegning på et møte i San Fransisco den 26. juni 1945. Den ble virksom fra 24. oktober samme år. Ved utgangen av 1945 hadde 51 land, deriblant Norge, undertegnet FN-pakten. I dag har FN 193 medlemsland.
FN-pakten blir ofte kalt FNs grunnlov. Den inneholder regler for hva de ulike FN-organene kan gjøre, og hvordan de skal gjøre det. I tillegg beskriver pakten hva FN skal jobbe med, og hva de ulike medlemslandene har lov til å gjøre. FN-dagen skal rette oppmerksomhet mot FNs mål og prestasjoner, og har blitt feiret siden 1948.
Jeg tenker at vi i år, mer enn noen gang siden FN-pakten ble undertegnet, har grunn til å tenke over bakgrunnen for pakten og hvorfor FN ble opprettet, og den situasjonen vi er oppe i, med en krig som pågår - i Europa - i vår tid. Alt det som FN-pakten står for, står på spill!
Jeg, og vi, skjønner at kunnskap og vennskap må utvikles, vi må snakke sammen, lytte til hverandre, søke å forstå, være rause, tolerere at vi er forskjellige, dele, redusere ulikhet, gi like muligheter, «ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv» - som Arnulf Øverland så klokt diktet. Dette gjelder mellom nasjoner, mellom regioner i Norge, mellom kommuner i Norge og mellom oss som grupper og individer i vårt lokalsamfunn i Elverum – for vi har hjerterom!
Vi må samle oss, vise tydelig at vi ikke aksepterer en verden med brutale og rettsstridige overgrep mot mennesker - forsvarsløse barn, unge og eldre. Vi må samle oss og vise veg framover – gi håp, og jobbe mot mål det er verdt å jobbe for. Vi må gjøre vår jobb i vår del av verden – i Norge, i Elverum. Ikke minst må vi som er voksne gi trygghet, håp og skape optimisme for framtida for våre barn og unge. Det må vi gjøre ved «å tenke globalt, handle lokalt», som det heter.
Derfor har det stor både lokal og internasjonal symbolverdi at vi samler barn og unge på FN-dagen, slik vi gjør her nå i dag, med 5. klasse fra Frydenlund skole som representanter for framtida! Og slik det jobbes i våre barnehager og skoler gjennom vår internasjonale uke her i Elverum, for å lære og forstå hva FN-pakten innebærer.
For å understreke viktigheten av barns rettigheter har FN sin barnekonvensjon. Jeg synes det er på sin plass på en dag som denne å gi barnekonvensjonen oppmerksomhet. Den samsvarer helt med hva vi i Elverum søker å prioritere i våre planer og i vårt arbeid i kommune og lokalsamfunn. Barnekonvensjonen er er en internasjonal avtale, også kalt barnas egen grunnlov.
Barn er i denne sammenheng unge mennesker fram til de fyller 18 år. Konvensjonen ble gjort gjeldende for Norge fra 8. januar 1991. Den har 48 artikler som omhandler en rekke rettighetsforhold for barn – slik som retten til liv, hva som er barnets beste, foreldreomsorg, ytrings- og opplysningsfrihet, oppdragelse, forebyggelse av misbruk, sosial sikkerhet, utdanning, vern mot økonomisk utbytting, vern mot seksuell utnytting, barn i væpnede konflikter, og mye mer.
Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi i Norge, og vi lokalt her i Elverum, ikke tar for gitt vårt demokrati, vårt velferdssamfunn og våre rettigheter og vår velstand. Det er en lang, lang rekke av historiske hendelser, vilje, holdninger og arbeid som har ført oss hit vi er. Vi er forpliktet til å huske og forvalte denne arven, og bidra til våre unge generasjoners håp for framtida, slik at disse kan fortsette på bærekraftig vis - når vi gir stafettpinnen videre.
Til lykke med FN-dagen! Hold fast ved FNs idé! Kjenn til FNs barnekonvensjon! Hjelp til med gode handlinger! Vær snill! Hold fast ved håpet!
Takk for oppmerksomheten – nå retter vi den mot barna, her og nå er det 5. klasse ved Frydenlund skole som skal bidra for oss!"