Koronakrisen har ført at mange lokale virksomheter står i fare for å gå konkurs eller måtte legge ned fordi de opplever en likviditetskrise. Derfor opprettes det nå et kriseteam som skal hjelpe næringslivet.
- Målet er å bistå levedyktige virksomheter i vår region slik at de overlever koronakrisen og kan fortsette å være en del av det viktige lokale handelstilbudet og næringslivet, sier ansvarlig næringsutvikling i Elverum vekst, Tone Lien.
Informere og veilede
Teamet skal informere og veilede om de ulike tiltakspakkene og hvordan hver enkelt bedrift skal gå frem for å benytte disse.
Det skal kunne bistå i utfylling av søknader om midler fra NAV, Innovasjon Norge, Skatteetaten, fylket og bistå i kontakt med banker for å sikre videre drift.
- Mange av tiltakspakkene er det svært krevende for bedriftene å sette seg inn i, ikke minst å finne ut hvilke ordninger som gjelder for deres spesielle virksomhet. For mange er også søknadsskriving og det å finne all nødvendig dokumentasjon utfordrende. Mange blir motløse og gir litt opp, sier Lien.
Hun sier at en god del bedrifter har i utgangspunktet lav lønnsomhet og denne perioden med lav eller ingen omsetning har gjort de ennå mer sårbare.
- Når feriepengene skal utbetales i juni/juli vil det kanskje være kroken på døra for en del.
Viktig å opprette lokalt næringsliv
Teamet skal bestå av ressurser fra Innovasjon Norge, Klosser Innovasjon, kommunenes næringssjefer, i tillegg til eksterne ressurser innen økonomi og jus.
- Å opprettholde lokale butikker, kaféer, restauranter og annet lokalt næringsliv er viktige for å være ett attraktiv sted å bo, besøke eller drive næring i. Jeg synes det er svært bra at regionrådet bidrar til å hjelpe virksomhetene i denne vanskelige tiden. Vi skal gjøre vårt ytterste for å bistå næringslivet slik at vi kommer oss over denne krisa, sier Lien.
Kommunenes førstelinjetjeneste skal være kontaktpunkt for kriseteamet og en styringsgruppe bestående av kommunenes næringssjefer skal prioritere og formidle henvendelser videre til de aktuelle ekspertene.
Det settes et maksimalt antall timer for hver bedrift for eksterne tjenester til fem timer. Informasjon om teamet blir distribuert til næringslivet.