- Jeg synes det er kjempebra at Elverum har signert denne avtalen. Vi ser mange av de utfordringene som kommer ved at folk ikke kjenner til hva slags symptomer og hva slags utfordringer det er for personer med demens, sier leder for Elverum demensforening, Lisbeth Skålevik, som jobber på Lyngholtet sykehjem.
Viktig arbeid
I begynnelsen av september ble samarbeidet om et mer demensvennlig samfunn offisielt inngått ved at ordfører Lillian Skjærvik og fylkesleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Elisabeth Skarderud, signerte avtalen.
- Det er veldig bra at vi jobber for å få et mer demensvennlig samfunn. Det er mange som rammes av demens på en eller annen måte, og derfor er det et viktig arbeid som gjøres ved å lære opp personer som kanskje møter personer med demens i sitt arbeid, sier ordfører Lillian Skjærvik.
Kampanjen demensvennlig samfunn er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen, norske kommuner og næringslivet, og tar sikte på å tilrettelegge lokalmiljøet slik at også personer med demens lettere kan delta i vanlige hverdagsaktiviteter.
- Samfunnet vårt blir mer og mer digitalt, blant annet må du mange steder bruke QR-kode for å bestille mat, og vi får flere koder og passord å huske. Det er mange ting som gjør det vanskelig for de som har demens, sier fylkesleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Elisabeth Skarderud.
Lære opp offentlige og private servicenæringer
Kampanjen "Et mer demensvennlig samfunn" går ut på å lære opp personer i offentlig og privat servicenæringer som butikkansatte, bussjåfører, kommuneansatte i hvordan de best mulig kan møte mennesker med demens. Dette er et av tiltakene Elverum kommune gjennomfører i vårt arbeid med eldrereformen Leve hele livet.
- Vi er i gang med planleggingen, og vi skal etter hvert starte kursing av personer som jobber på steder der de møter innbyggerne. Vi har tenkt å starte med kommunalt ansatte som på biblioteket og servicekontoret, og deretter vil vi tilby kurs til næringslivet, sier demenskoordinator i Elverum kommune, Nina Mæhlum.
- Viktig å snakke om demens
Leder for Elverum demensforening, Skålevik, sier at det er viktig å snakke høyt om sykdommer som demens.
- For mange er det fortsatt tabu å snakke om dette, dessverre. Det å snakke høyt om demens gjør det lettere å snakke om, og det gjør det lettere for pårørende. Vi har opplevd at pasienter på sykehjem tar taxi dit de bodde før, hvis sjåførene vet hva slags tegn de skal se etter så kan de avverge mye. Så arbeidet som gjøres nå i Elverum er viktig og veldig bra, sier Skålevik.