- Jeg har brukt Annekset de siste fire, fem årene. Jeg sliter med alkohol, og kommer hit for å få litt avstand, sier Bjørge Oppegård (52).
Han mottar tjenester fra kommunen innen rus og psykisk helse. Det var slik han fant fram til Annekset, og ikke minst til maten de serverer.
- Maten betyr mye for meg. De to varme måltidene jeg får her, er som regel den middagsmaten jeg spiser i løpet av ei uke. Jeg benytter meg av tilbudene på Annekset eller Grip hver dag de har åpent. Bortsett fra når jeg raser utpå da, sier han.
Ikke noe krav om rusfrihet
Annekset er et lavterskeltilbud og en møteplass for voksne som sliter med rusavhengighet. Det er ikke noe krav om å være rusfri når man kommer hit, men det finnes klare ordensregler. I underetasjen holder GRIP åpent fire dager i uka og tilbyr ulike aktiviteter både ute og inne.
- Annekset er primært et tilbud for dem som er i aktiv rus. Men vi har også gjester som går i behandling og er på vei ut av rusavhengighet, forteller Trine Busterud, konstituert fagleder for rus i Enhet for rus og psykisk helse i Elverum kommune.
Annekset er åpent tirsdag og torsdag fra kl. 10.00 til 13.00 og er bemannet med to frivillige og en ansatt fra rus og psykiatri-tjenesten i kommunen. I tillegg kommer ofte flere frivillige innom for å ta en kaffe og slå av en prat.
- Vi lager god og næringsrik mat, nok til at vi kan fryse ned i porsjoner og la folk ta med seg en middag eller to hjem også. Mange som kommer hit bruker verken tid eller penger på å skaffe seg noe å spise, sier hun.
Helsehjelp, samarbeid og digitale tjenester
Foruten mat og sosialt samvær, kan Annekset hjelpe med enkle helserelaterte tjenester. De ansatte jobber tett med fastleger, LAR, avrusningsinstitusjoner, NAV og andre hjelpeinstanser. Samarbeidet med tannhelsetjenesten måtte settes på vent under pandemien, men Busterud håper at de snart kommer i gang igjen med regelmessige besøk av tannpleier.
- Vi deler ut og tar imot brukerutstyr. Får de verkebyller eller sår kan vi hjelpe til med å få det rengjort, og vi fjerner sting. Vi bestiller lege- og tannlegetimer og følger dem til avtaler, sier hun.
Det finnes et enkelt men nyoppusset samtalerom med PC. Her er det mulig å ta en prat under fire øyne, gjerne på sparket. Rommet benyttes i tillegg av samarbeidspartnere som stikker innom og kanskje treffer noen de ikke har sett på en stund. Brukerne av Annekset kan også få hjelp til digitale tjenester som å sjekke bankkontoen eller åpne post i Altinn.
- Det er ikke alle som har bankbrikke eller legitimasjon med bilde, eller er i stand til å benytte seg av elektroniske tjenester i det hele tatt. Her kan vi hjelpe dem som opplever digitalt utenforskap, sier hun.
Busterud berømmer det gode samarbeidet mellom de ulike instansene i kommunen, ikke minst med de frivillige.
- Vi jobber tett sammen for å få til en helhetlig oppfølging av hvert enkelt menneske som kommer hit. Målet vårt er ikke at alle skal bli rusfrie. Vi er først og fremst opptatt av å legge til rette for en bedre og mer verdig hverdag. Annekset utgjør en stor forskjell for alle dem som kommer hit. De lever vanskelige liv, men vi ser at det nytter. Jeg tror vi har verdens beste jobb, sier Busterud.