- Jeg har en master i nevrologisk sykepleie, forteller Emmanuel.
Han har sendt inn alle papirer og håper på at i alle fall deler av utdannelsen blir godkjent i Norge. Chantal er jordmor. Hun er forberedt på å måtte ta hele utdanningsløpet om igjen.
- Jeg vil jobbe som jordmor, sier hun på stødig norsk.
600 timer norskundervisning
Emmanuel og Cahntal er kvoteflyktninger. De kommer opprinnelig fra Kongo, men har bodd i Rwanda de siste 25 årene.
- Vi var flyktninger i Rwanda. Det var der vi studerte, sier Chantal.
På læringssenteret har de norsk og samfunnsfag seks timer hver dag fra mandag til fredag. Sammen skal de gjennomføre 600 timer med norskundervisning, det er kravet for flytninger.

- Motiverte og flinke folk
Begynnerklassen i norsk teller i høst 18 elever. Det er gledelig mange, synes kontaktlærer Lena Berg Andersen.
- Det siste året har vi hatt en nedgang i elevtallet. Det kommer færre flyktninger, både på grunn av pandemien og fordi grensene inn til Europa er stengt. Derfor er det veldig moro at vi har så mange i en nybegynnerklasse. Ikke bare flyktninger, men også arbeidsinnvandrere og familiegjenforente. De fleste av dem kom til landet juni/juli og satte seg på skolebenken i august, sier Andersen.
Har forskjellige mål
Klassen har elever fra til sammen 10 nasjoner. Det er stor spredning i alder; den yngste er 16 år, den eldste over femti. Noen har funnet hverandre og henger litt i friminuttet, andre møtes på fritiden. Blant de 18 elevene finnes det også tre ektepar.
- Elevene har forskjellige mål. Noen skal bare lære seg norsk godt nok til å få seg en jobb, andre skal ta høyere utdanning i Norge. Felles for denne gjengen er at de alle er veldig motiverte og flinke folk, sier Andersen.

Norsk er et vanskelig språk å lære seg for de fleste fremmedspråklige. Hvor vanskelig det er og på hvilken måte, kommer ofte an på hvilket morsmål du har.
Språklige utfordringer
- Kommer du fra Thailand, kan det være at du har vanskeligheter med uttalen. Tyrkere har ofte problemer med grammatikken, for eksempel å kunne stokke ordene i en setning i riktig rekkefølge. I klassen har vi to ungdommer fra Tyskland. Tysk ligger språkmessig nært opptil norsk, så da går det lettere. I tillegg spiller alder og motivasjon en rolle, og hva du skal bruke språket til i etterkant. Det interessante er at alle disse går i samme klasse, og at mange av dem ikke snakker engelsk. Det har sine fordeler, for da blir de nødt til å snakke norsk med hverandre, sier Andersen.
Hun mener å ha funnet drømmejobben.
- Jeg møter så mange spennende personligheter fra ulike land og kulturer, fine folk som kan bidra i samfunnet. Språket er nøkkelen inn for å kunne delta aktivt, sier Andersen.
