Nydyrking kan bare skje etter plan godkjent av kommunen. Ved avgjørelsen skal det legges særlig vekt på hvilke virkninger nydyrking vil ha for natur- og kulturlandskapsverdier som landskapsbildet (inkludert eksisterende atkomst til bakenforliggende areal), mangfoldet i naturen og kulturminner. Ved nydyrking skal det settes igjen en vegetasjonssone mot vassdrag etter nærmere bestemmelser. Er nydyrking ikke iverksatt innen tre år etter at godkjenning er gitt, faller tillatelsen bort.
Søknadens innhold
Med søknaden skal det følge en plan for arbeidet. Planen skal blant annet inneholde opplysninger om atkomst, grøfting og framtidig drift av arealet. Den som ikke selv har tilstrekkelige kunnskaper til å utarbeide planen, bør kontakte faglig kvalifisert hjelp. Kommunen kan veilede deg. Kommunen treffer vedtak som førsteinstans. Før vedtak treffes, skal kommunen innhente de uttalelser som er nødvendige og ellers sørge for at saken er så godt opplyst som mulig. Hensynet til natur- og kulturlandskapsverdier skal vurderes for større områder uavhengig av eiendomsgrenser.
Regional kulturminnemyndighet skal gis anledning til å uttale seg. Samisk kulturminneråd skal også gis anledning til å uttale seg dersom nydyrkingen kan berøre deres fagområder. Fylkesmannen skal gis anledning til å uttale seg der nydyrkingen kan berøre vesentlige miljøverdier. Det skal settes en uttalelsesfrist på minst én måned.
Søknad- og søknadsfrist
Her finner du søknaden for nydyrking, som du fyller ut og sender på mail eller per post. Søknader behandles fortløpende.