Her finner du god informasjon om kulturminner i Elverum kommune, og om vårt arbeid med å utarbeide en ny kulturvernplan. Elverum kommune har en kulturvernplan som viser kulturminner og hvordan de forvaltes.
Vi er i gang med en ny kulturminneplan som skal gi eiere, kjøpere og brukere enda bedre innsikt og veiledning.
Elverum har mange og varierte kulturminner. Mange er bevart, noen har kun små spor etter seg og andre kan vi bare lese om. Kulturminner kan være bygninger, bruer, veger og stier, kirker, gårdstun, musikk, tradisjoner og mye mer. De finnes overalt hvor vi ferdes; i byen og på bygda. Felles for kulturminnene er at de er kilder til fortida vår, og at de kan gi oss kunnskap om hvem vi er og vår historie. Kulturminner kan bidra til nye opplevelser, sterkere tilhørighet, identitet og verdiskaping.
Kulturmiljøer og kulturlandskap
Kulturminner får ofte større betydning om de ses i sammenheng med det som er rundt. Kanskje er det kulturminner som sammen forteller en viktig del av historien? Når kulturminner inngår i områder som del av en større sammenheng snakker vi om et kulturmiljø. Et kulturlandskap oppstår som følge av menneskers bruk av naturen. Kulturlandskap kan være både landsbygd-, by- og industrilandskap, og kan gjenspeile en lang utviklingshistorie. Elverum har kulturlandskap i de omkringliggende bygdene, hvor det fortsatt er landbruksareal og gårder med våningshus og driftsbygninger. Her kan du lese mer om kulturlandskap.
Kulturminner i Elverum
Elverum har mange kulturminner, noen kjente og noen mindre kjente. Kanskje har vi kulturminner vi ikke tenker på som kulturminner fordi de "alltid har vært der"? Mange kulturminner er populære turmål, som for eksempel Christiansfjeld festning, Terningen skanse, Grindalsskansen og flere fløteranlegg, som for eksempel ved Brattveltdammen i Julussa. Har du tenkt på alle kulturminnene du går forbi når du går museumsrunden? Med kulturminner kan en tur i skogen bli ekstra spennende, tenk på alle fløterminnene som finnes langs elvene i Elverum!
Noen kulturminner har fått andre bruksområder. Det som mange husker som Slakteriet, huser i dag blant annet et spisested. Andre kulturminner er fortsatt det de var da de ble bygget; Folkehøgskolen og det som før het Hotel Central er fortsatt henholdsvis skole og hotell.
Kulturvernplan for Elverum
Elverum har en kulturvernplan fra 1997. Elverum kommune skal i løpet av 2016–2075 utarbeide en ny kulturminneplan: En kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer i Elverum. Kommunedelplanen skal tjene som et verktøy for forvaltningen i kommunen, for eiere og utbyggere. Elverum kommune ønsker også at planen skal kunne brukes til formidling, til hjelp ved søknader om tilskudd og til å styrke Elverums identitet og attraktivitet generelt.
Hedmark har en betydelig kulturarv som består av kulturminner av både nasjonal, regional og nasjonal verdi. Det er viktig å huske på at kulturminner som kanskje er "vanlig" for oss som bor i Elverum, kan være sjeldne ellers i fylket eller på landsbasis. I Fylkesdelplanen kan du lese om et utvalg kulturminner i Hedmark.
SEFRAK
Ordet SEFRAK står for Sekretariatet For Registrering Av faste Kulturminner i Norge. Registreringen ble gjennomført i hele Norge i perioden 1975-1995, og omfattet bygninger oppført før 1900. Det er også registrert bygninger som er datert senere enn dette, og i Finnmark er det registrert bygninger fra før 1945.
Bygningene er kartfestet og fotografert. Det er fylt ut et egne skjema med opplysninger om hver bygning som er registrert. Hvis du eier en bygning som er SEFRAK-registrert kan du henvende deg til kommunen/byggesaksavdelingen og få kopi av skjemaet.
På nettsiden www.miljostatus.no finner du en karttjeneste som viser oversikt over hvor i Elverum det er SEFRAK-registrerte bygg. Kartet kan også lastes ned som en applikasjon på smarttelefonen din. Mer informasjon om dette finner du på Miljøstatus sine nettsider.
Regionale og nasjonale planer - landsverneplaner
En landsverneplan er en oversikt over verneverdige eiendommer og en historisk oversikt over en offentlig sektor. Statens kulturhistoriske eiendommer utgjør viktige kilder til kunnskap om oppbyggingen av vår moderne nasjonal- og velferdsstat. De representerer viktige sider ved statens virksomhet. Alle statlige bygninger, mer enn 13 000 eiendommer og seks millioner kvadratmeter, skal vernevurderes. Arbeidet har pågått siden 1990-tallet og er av de største fredningsprosjektene i norsk kulturminneverns historie.
Hver sektor har ansvar for sin "type" bygninger. For eksempel har Statens Vegvesen, Forsvarsbygg, NVE og Jernbaneverket utarbeidet landsverneplaner. Elverum har flere kulturminner som er omtalt i landsverneplaner og andre temaplaner.
Eksterne lenker
- Glomdalsmuseet
- Skogmuseet
- Kulturminnesøk
- Digitalt museum
- Digitalt fortalt
- Hedmark fylkeskommune
- Riksantikvaren
- Klima- og miljøverndepartementet