Elverum kommune jobber nå med å inkludere velferdsteknologi i framtidas helsetjenester. Nyere teknologi byr også på mange, enkle hjelpemidler folk kan skaffe seg til hjemmet.
Følelsen av trygghet og mestring er grunnleggende for gode liv. Ved sykdom som følge av for eksempel slag, alderdom og psykisk utviklingshemming kan teknologien bidra til at trygghet og mestringsfølelse opprettholdes. De fleste i kontakt med helsevesenet ønsker å bo hjemme, og klare seg selv lengst mulig. Velferdsteknologi er et samlebegrep på teknologiske hjelpemidler som gjør dette mulig, og fører til en tryggere hverdag både for brukere og pårørende.
Velferdsteknologi blir ansett som en stor del av framtidens helseomsorg, og Helsedirektoratet har lansert det nasjonale velferdsteknologiprogrammet med mål om å utvikle et godt, faglig grunnlag for valg av type teknologi i de forskjellige kommunene. Innføring av velferdsteknologi står også høyt på dagsorden i andre europeiske land. I Elverum kommune har vi blant annet gjennomført et prøveprosjekt på Moen sykehjem.
- Les om hvordan de ansatte reduserte antall fall blant pasientene til null ved en ny type sensor her.
Teknologien gir nye muligheter
Stortingsmelding nr. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg sier at bruk av velferdsteknologi åpner flere mulighetsrom. Velferdsteknologi kan gi mennesker mulighet til å mestre eget liv og helse, bidra til at flere kan bo lenger i eget hjem til tross for nedsatt funksjonsevne, og bidra til å forebygge eller utsette institusjonsinnleggelse
I Elverum har vi et eget prosjekt som ser på hvilke muligheter i teknologien som passer vår helseomsorg. For å møte fremtidens omsorgsutfordringer må velferdsteknologi være en integrert del av tjenestene i Elverum kommune i løpet av 2020.
Har du tips eller forslag til hva som kan være gode løsninger? Ta gjerne kontakt med vår prosjektleder Åshild Sæther Engen.
Trenger du overbevisning? Selveste Narvestad kan fortelle deg mer om planlegging av din alderdom her.
Et tillegg til menneskelig omsorg
Velferdsteknologi kan ikke, og skal ikke, erstatte menneskelig omsorg. Men teknologien kan bidra til bedre menneskelig omsorg, ved å gi helsepersonell mer tid til å konsentrere seg om de mellommenneskelige delene av jobben.
Det er også et mål at velferdsteknologi skal gi brukere mer fleksibilitet i eget liv. Et eksempel kan være at en ikke trenger å vente på hjemmetjenestens besøk for daglige medisiner, men heller styre dette i større grad ved hjelp av for eksempel medisindispensere.
Medisindispensere er en type velferdsteknologi som allerede er godt utprøvd i Norge. Dispenseren gir bruker beskjed om når det er tid for å ta medisinen, noe hjemmetjenesten i dag bruker mye tid på. Har brukeren allerede tatt medisin når hjemmetjenesten kommer på besøk, får personellet mulighet til å studere virkningen av medisinen bedre, og de får sannsynligvis enda bedre kontakt med pasienten.
Jotuntoppen bo- og omsorgssenter er tilrettelagt for velferdsteknologi under bygging, og her skal teknologien prøves ut før det tas videre inn i kommunens tilbud. Les mer om dette her.
Varsler om fall
Et annet eksempel på velferdsteknologi er teknologi som varsler pårørende eller helsepersonell om fall. Dette sikrer rask assistanse når uhellet er ute, og det kan spesielt være betryggende for pårørende som kjenner noen som gjerne vil være aktiv, men samtidig har risiko for å falle.
Det finnes også såkalt navigeringsteknologi, for de som kjenner noen som glemmer hvor de er lettere enn før. Dette er alle eksempler på enkel teknologi som alle kan skaffe seg, på helsekompetanse.no ligger det en utfyllende liste på typer av velferdsteknologi som finnes i dag.
Nettkurset Velferdsteknologi - første skritt på veien av Lister-samarbeidet er en god innføring til temaet.