For å søke tjenester hos psykisk helse og rusomsorg kan du benytte søknadsskjema eller du kan ringe PRO tjenestekontor på telefon 62 43 30 00.
- Les mer: Tjenestekontoret
Fastlegen din eller spesialisthelsetjenesten kan også henvise deg.
Søknad
Når du har søkt, vil du innen fire uker få tilbakemelding fra tjenestekontoret om saksgangen. Tiden vil blant annet avhenge av hastegrad og kapasitet.
Hvis du blir inkalt til kartleggingssamtale, kan du ha med deg en støtteperson eller pårørende.
Vi kan gi deg informasjon om aktiviteter og tilbud i regi av både offentlige og frivillige. Det kan ofte være naturlig at vi også snakker om nettverket ditt, praktiske forhold, og de ressursene du har rundt deg.
I kartleggingsamtalen bruker vi ulike standariserte skjema for å kartlegge utfordringene dine, for eksempel angst, depresjon og /eller rus.
Vi er også lovpålagt å sikre rettighetene til barn og unge som pårørende, og har derfor et eget skjema vi går gjennom for deg som har barn som er mindreårige.
Registrering
Kommunene er pålagt å registrere i IPLOS hvis du skal ha tjenester i hjemmet, og dette er opplysninger du har rett til å be om innsyn i.
IPLOS (Individbasert pleie- og omsorgsstatistikk) er et norsk offentlig register som drives av Helsedirektoratet.
Registeret inneholder anonymisert informasjon om alle som har søkt eller mottatt kommunale helse- og omsorgstjenester og skal være et verktøy for dokumentasjon, rapportering og statistikk mellom kommunene og statlige myndigheter.
Brukerplan
Elverum kommune benytter også Brukerplan. I BrukerPlan kartlegges personer i alderen 16 år eller eldre, som er registrert med kommunale tjenester og som fagpersonene i vedkommende tjeneste vurderer til å ha et rusproblem og/eller psykiske problemer.
Personen må ha mottatt minst én av tjenestene i løpet av de siste 12 måneder.
Resultatene av kartleggingen gir informasjonsgrunnlag for planlegging og dimensjonering av framtidige tjenester. Brukerne har innsynsrett i den informasjon som er registrert i BrukerPlan, på linje med retten til innsyn i egen journal.
For de som aktivt ønsker å delta i kartleggingen i samtale med ansatte, er det en fullt mulig, og ofte en god løsning.
Vi ønsker tilbakemeldinger fra deg på hvordan du opplever tjenestene våre.