Cold Response er en norsk to-årlig NATO-øvelse der det norske forsvaret inviterer allierte og partnernasjoner til å delta. Årets øvelse gjennomføres hovedsakelig mellom 7. mars og 1. april. Det vil være størst aktivitet i og rundt Elverum i perioden 21. mars - 1. april.
Hva er Cold Response?
Cold Response er en militærøvelse som blir ledet av Forsvarets operative hovedkvarter. Cold Response har blitt gjennomført annethvert år siden 2006. I oddetallsår gjennomfører Forsvaret en mindre vinterøvelse.
Hvorfor Cold Response?
Norge er ledende innen vinterkrigføring i NATO og har lang erfaring innen vinterfeltet. Det er derfor naturlig at Norge er vertskap for denne typen øvelser.
Øvelsen sikrer egne og alliertes evne til å gjennomføre flernasjonale fellesoperasjoner i et miljø som er preget av strid med høy intensitet under krevende vinterforhold. Årlige vinterøvelser sikrer også at norske styrker får trent realistisk sammen med allierte og partnere.
For å sikre frihet, sikkerhet, forutsigbarhet og stabilitet i vår del av verden, er det viktig at Norges allierte og partnerland jevnlig øver sammen. Derfor er Cold Response en viktig øvelse.
Hvem skal delta i Cold Response 2022?
Avdelinger fra hele Forsvaret vil delta i øvelsen, sammen med en rekke norske sivile etater og organisasjoner.
I tillegg kommer flere tusen utenlandske soldater til Norge for å delta i øvelsen. Per mars 2022 har 27 nasjoner med rundt 30 000 soldater meldt seg på Cold Response 2022. Av disse utgjør 14 000 landstyrker, 8000 er sjøstyrker om bord på fartøy, mens 8000 er luftstyrker og hovedkvarter etablert på ulike baser.
Hvor foregår årets øvelse?
Øvelsen vil foregå i Sørøst-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge. Hovedvekten av aktiviteten i sør vil være rundt Rena, Elverum, Flisa, Sessvollmoen og Jørstadmoen.
Når foregår øvelsen?
Øvelsen på Østlandet starter mandag 21. mars og varer til fredag 1. april.
Fra mandag 21. mars vil befolkningen i Elverum og Rena merke øvelsen i form av militær trafikk/pansrede kjøretøy og øvelsesaktivitet langs veiene øst og vest for Glomma. I Innlandet vil det være veinettet rundt Rena, Elverum, Flisa, Sessvollmoen og Jørstadmoen som vil ha mest militær trafikk.
Hovedvekten av aktiviteten på Østlandet vil foregå fra Gråfjell i nord og nesten helt ned til Namnå i sør (se kart).
Hvordan påvirkes Elverum kommune av øvelsen?
Den delen av Natos innsatsgruppe som skal til Innlandet og Elverum/Rena, ankommer Fredrikstad 10. mars. De skal oppholde seg i Rygge militærleir i Moss i et par dager, før de begynner på turen oppover mot Rena som en ordinær militærtransport.
Innsatsgruppen skal ligge på Camp Rødsmoen utenfor Rena leir og trene frem til mandag 21. mars. Cold Response 2022 på Østlandet stareter onsdag 23. mars.
Det er tilsammen ca. 2500 soldater som skal øve i områdene rundt Elverum i denne perioden. I løpet av den tiden øvelsen pågår vil det fra tid til annen kunne høres lyd av skudd/eksplosjoner.
Øvelsen vil ikke foregå i sentrum av Elverum.
Hvordan påvirkes trafikken i områdene rundt Elverum?
Fra mandag 21. mars til fredag 1. april vil befolkningen merke øvelsen i form av militær trafikk/pansrede kjøretøy og øvelsesaktivitet langs veiene øst og vest for Glomma. I Innlandet vil det være veinettet rundt Rena, Elverum, Flisa, Sessvollmoen og Jørstadmoen som vil ha mest militær trafikk.
Oppdatert trafikkinformasjon fra Statens vegvesen i forbindelse med Cold Response 2022.
Cold Response 2022 og krigen i Ukraina
Cold Response 2022 har vært planlagt og varslet lenge før krigen i Ukraina, og kommer derfor hverken overraskende eller uventet på Russland. Forsvaret har informert Russland om øvelsen med jevne mellomrom, og Russland er vant til at Norge har store øvelser med deltakelse fra NATO-land.
Cold Response er en defensiv øvelse der Forsvaret øver på å forsvare Norge. For å hindre misforståelser og unødvendig konflikt, ønsker Forsvaret stor åpenhet rundt sine militærøvelser. Norge følger derfor bestemmelsene i Wien-dokumentet ved å informere om store øvelser som gjennomføres i Norge.
Wien-dokumentet er en avtale mellom statene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Avtalen skal sikre militær stabilitet og redusere faren for krig ved å pålegge stater å gjennomføre sikkerhets- og tillitsbyggende tiltak. Norge har invitert observatører fra alle 57 medlemsland i OSSE – inkludert Russland – til øvelsen.
Skade og vern av miljøet
En egen skade- og miljøverngruppe fra Forsvaret vil være til stede under øvelsen. Med unntak av personskade, tar de imot meldinger om alle typer skade på innmark, utmark, husdyr/vilt, materiell, infrastruktur, sportsanlegg, veier, naturvernområder, kulturminner, drikkevann, kraft/tele, avfall, forurensing og bilskade.
Ved skade ring telefonnummer 918 81 411 eller send en e-post til forsvaretskade@gmail.com.
Foto øverst til høyre: Marthe Brendefur/Forsvaret