Har du planer om å lage din egen sandstrand?
Søknadspliktig
Å lage en kunstig sandstrand er søknadspliktig etter plan- og bygningslovens kapittel 20. Det er ikke fritt fram å lage sin egen kunstige sandstrand.
Loven forbyr tiltak i 100-metersbeltet langs sjø og vassdrag, se plan- og bygningslovens § 1-8. Det vil derfor også være nødvendig å søke om dispensasjon etter plan- og bygningslovens plan- og bygningslovens kapittel 19.
Ta alltid kontakt med kommunen på forhånd. Kommunen er myndighet i slike saker etter plan- og bygningsloven, mens Fylkesmannen er myndighet etter forurensningsloven.
Kan kreve tillatelse etter forurensningsloven
Det er faren for forurensning og påvirkningen av det biologiske mangfoldet som avgjør om det i tillegg må søkes tillatelse etter forurensningsloven.
Fylkesmannen mener at utlegging av importert sand til sandstrender, i de fleste tilfeller vil være et forurensende tiltak. Da kreves det tillatelse etter forurensningsloven kapittel 3, i tillegg til søknad etter plan- og bygningsloven.
Vi minner om at det er forbudt å igangsette tiltak som krever tillatelse etter både plan- og bygningsloven og forurensningsloven før alle nødvendige tillatelser er gitt. Er du i tvil, kontakt kommunen om tiltaket kan igangsettes uten tillatelse.
Kan påvirke biologisk mangfold
Kunstige sandstrender kan i mange tilfeller gi en negativ effekt på det marinbiologiske mangfoldet og føre til innføring av fremmede arter. Mange gruntvannsområder er sentrale oppvekststeder for fisk, og er derfor viktige å bevare.
Sanden på de kunstige strendene kan også medføre kontinuerlig partikkelspredning i vannet, også etter at stranden er ferdig etablert. Etablering av kunstige, private sandstrender kan også virke privatiserende for allmennheten.