Søknad med ansvarsrett
Dette er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, tiltak som krever søknad og tillatelse:
- plassering av ny tank
- endret plassering av eksisterende tank
- nytt røropplegg
- utskifting av tank
- utbedring/reparasjon
Sammen med søknaden skal det innsendes opplysninger om tankens størrelse, konstruksjon, korrosjonsbeskyttelse, alder, samt teknisk tegning over tank med tilhørende røropplegg og kart som viser hvor på eiendommen tanken ønskes nedlagt.
Les mer om søknad med ansvarsrett her.
Tank som tas midlertidig eller permanent ut av bruk
Nedgravd oljetank som midlertidig tas ut av bruk skal tømmes for olje av godkjent firma og sikres mot utilsiktet påfylling ved at påfyllingsrør låses eller forsegles og påmonteres skilt som viser at tanken ikke er i bruk. Det skal aldri være olje i en tank som ikke er i bruk.
En tank anses som permanent ute av bruk hvis det ikke fylles eller tappes olje av den over en periode på tre år eller mer. Tanken skal da tømmes/renses av godkjent firma og normalt graves opp. Oppgravd tank som ikke kan gjenbrukes uten fare for forurensning skal destrueres.
Kommunen kan ved søknad om gjenfylling gi tillatelse til at tanker som permanent tas ut av bruk, tømmes og rengjøres av godkjent firma for deretter å gjenfylles på stedet med sand, grus eller lignende.
Mindre tanker aksepteres gjenfylt med spesielt skum. For gjenfylte og oppgravde tanker skal påfyllingsanordningen fjernes eller sikres slik at utilsiktet påfylling eller forsøk på påfylling forhindres.
Sanering/utskiftning
Ved sanering eller utskiftning av gammel oljetank, skal dette meldes skriftlig til kommunen sammen med dokumentasjon som viser at gammel tank er tømt og renset av godkjent firma. Dokumentasjonen skal sendes kommunen når arbeidet er utført.
Varsling ved akutt lekkasje
Forskrift om varsling av akutt forurensning setter krav om at brannvesenet (110) er de første som skal varsles ved utslipp av olje til grunn eller bekk. Det skal meldes fra umiddelbart etter at hendelsen er oppdaget.
Meldingen gis per telefon, med presisering av type utslipp, sted, tid og eventuelt iverksatte tiltak.
Forurensningsgebyr
Forurensningsgebyr kan fastsettes av kommunen når overtredelse av forskriften eller vedtak truffet i medhold av forskriften er oppdaget.
Gebyret kan fastsettes som et engangsgebyr eller et løpende dagsgebyr, som gjelder så lenge forholdet ikke er rettet opp. Vedtak om forurensningsgebyr er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven.